Unucka (ODS): Nová autobusová linka propojí Moravskoslezský a Olomoucký kraj

14.10.2020 10:46

Navazující vlaky zavezou cestující do Prahy i do Vídně.

Unucka (ODS): Nová autobusová linka propojí Moravskoslezský a Olomoucký kraj
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Zajistit cestujícím rychlé autobusové spojení mezi Moravskoslezským a Olomouckým krajem, na který by přímo navazovaly dálkové vlaky do Prahy, Brna a do Vídně. To je cíl nového pilotního projektu Moravskoslezského kraje, který začne fungovat od začátku příštího roku.

Zkušební provoz nové autobusové linky na Novojičínsku, který potrvá od 1. ledna do 30. června 2021 schválili krajští radní. Rozhodli také o jejím financování. 

„Vyšli jsme vstříc žádosti starostů Kopřivnice, Příbora a Nového Jičína, abychom zajistili autobusové spojení těchto měst, na které by v Hranicích na Moravě navazovala dálková drážní doprava. Protože v tuto chvíli takové garantované spojení neexistuje a obce je potřebují, dohodli jsme se vyzkoušet pilotní projekt. Spuštění linky samozřejmě závisí také na tom, zda budou jezdit vlaky,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. 

Kvůli novému spojení Moravskoslezský kraj objedná u autobusového dopravce ČSAD Vsetín, který zajišťuje veřejnou linkovou osobní dopravu na Novojičínsku, větší rozsah služeb. 

„Náklady na novou autobusovou linku by se měly pohybovat okolo 3,7 milionu korun.  Dohodli jsme se, že zhruba 600 tisíc korun přispějí na její provoz také města Kopřivnice, Příbor a Nový Jičín,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka a dodal: „Pokud se ukáže, že nové spojení cestující pravidelně využívají a že je nová linka přínosná nejen pro obyvatele těchto měst, je možné pilotní projekt prodloužit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…