VV: Česká vláda de facto odevzdává klíče od státní pokladny Bruselu

25.03.2014 16:00

Prohlášení poslanců Věcí veřejných k přijetí fiskálního paktu.

VV: Česká vláda de facto odevzdává klíče od státní pokladny Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Dnes se na plénu Sněmovny pokusili poslanci Věcí veřejných Olga Havlová a David Kádner veřejně projednat včerejší vládní přijetí fiskální paktu. Bohužel strany vládní koalice v sobě nenašly dost odvahy k tomu, svůj krok hájit.

Přistoupení k fiskálnímu paktu znamená, že česká vláda de facto odevzdá klíče od státní pokladny do Bruselu. Už to nebude ministr financí ani Poslanecká Sněmovna, kdo má k podobě rozpočtu poslední slovo. Kompetence přechází na EU, což je pro Věci veřejné nepřijatelné.

"Debatu o fiskálním paktu vyvolávám úmyslně s předstihem. Já se v žádném případě nechci dostat do situace, kdy budeme jako poslanci postaveni před hotovou věc. O fiskálním paktu potřebujeme ještě hodně informací, jak jako poslanci, tak i jako občané této republiky, o jejichž penězích se má zase rozhodovat někde úplně jinde. Pro mě je přijetí eura hudba vzdálené budoucnosti. Musíme si počkat, až na tom budeme dostatečně dobře nejen my, ale až se také vyjasní, kam směřuje samotná eurozóna. V tuto chvíli tady překotně tlačit fiskální pakt, to nedává smysl," řekla poslankyně Olga Havlová.

Tento pakt Českou republiku v podstatě zavazuje k tomu, že napříště už musí mít jen vyrovnaný rozpočet. O výjimkách z něho bude rozhodovat sama Unie, resp. členské státy, které pakt sami nedodržují. Smlouva opravňuje Brusel k diktátu, a v případě neplněn podmínek, ať už z jakýchkoli důvodů, se může ČR ocitnout i před Evropským soudem.

Přístup vlády zkritizoval také poslanec David Kádner. "Nechápu postoj koalice, když se nad možná nejdůležitějším rozhodnutí svého vládnutí nechce bavit. Jedná se totiž o největší předávání pravomocí Bruselu, jaké jsme v posledních letech mohli vidět. Nevím, proč o tom máme rozhodovat právě teď a na rychlo. Fiskální pakt, stejně jako samotné přijetí eura nesmí být na pořadu dne. Všichni vidíme, v jakém stavu se EU nachází," uvedl Kádner. Podle něj nyní rozhodně není situace na to, abychom mohli plánovat nějaké termíny přistoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…