Václav Klaus: Udivuje mě míra předsudků

19.11.2014 16:57

Rozhovor Václava Klause pro ruskou verzi serveru Protiproud.

Václav Klaus: Udivuje mě míra předsudků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Václav Klaus ruským čtenářům Protiproudu: „Všimněte si zvláštních okolností, ve kterých žijeme." Ex-prezident ČR jede do Moskvy, kde řekne, proč se tam vypravil právě nyní.

Od 17. listopadu je Protiproud první ze středoevropských zdrojů, který má ruskou verzi. Protiproud tak chce pomoci ruskému a českému čtenáři poskytnout přístup k informacím, které mediální mainstream ignoruje. Jak vidíte vy dnešní „informační válku“ Západu a Východu? Proč máme opět co dělat s tolika klišé, polopravdou a nepravdou – jenže nyní ze strany jiného tábora než toho do roku 1989?

Nemůžu hodnotit, jestli ruský čtenář potřebuje Váš Protiproud, protože především bojujete s českým a západním mainstreamem. Mám takový pocit, že v mnohých otázkách ruský mediální mainstream (který musím přiznat, nesleduji) vypadá jinak. Na druhou část otázky nejde odpovědět jednou větou, stačí to na článek nebo knihu. Asi jsem o tom v poslední době nejvíce mluvil ve Sněmovně lordů v Londýně. Pokud vím, moje slova byla široce citována v ruské televizi.

Po skončení svého druhého prezidentského období jste v čele Ústavu Václava Klause, který nedávno vydal publikaci o ukrajinské krizi. Mimo jiné tam jeden z autorů mluví o tom, že jde o určitou „přísadu“ k procesu regulování krize po pádu bipolárního systému.  Myslíte si, že s tím je spojené obvyklé formování obrazu nepřítele z Východu? Anebo je tu všechno mnohem hlubší?

Neřekl bych, že jde o „přísadu“ k procesu regulování vztahů po krachu komunismu. Na rozdíl od mediálního mainstreamu hodnotím příčiny nynější ukrajinské krize jinak. Jsem si jist, že se jedná především o vnitřní ukrajinské příčiny. Mimo to jinak než západní mediální mainstream hodnotím to, kdo udělal z vnitroukrajinské krize velký problém mezinárodní politiky.

Vystupujete na konferencích po celém světě. Jaké spory se vedou v akademických a intelektuálních kruzích v USA a v Evropě o současném napětí mezi Ruskem, Ukrajinou a Západem? A je vůbec nějaká diskuze?

Mám obavu, že se žádné spory nevedou, ale vedou se spíše monology. A co mě udivuje, je míra předsudků, míra účasti manipulační propagandy a míra apriorní angažovanosti. V tomto smyslu to už připomíná až moc nám dobře známou minulost do „sametové revoluce“.

Střední Evropa, kromě Polska, má poněkud jiný vztah k Rusku než ho má politický mainstream EU. Představitelé České republiky, Slovenska a také Maďarska a Rakouska jsou více opatrní v hodnocení smyslu ekonomických sankcí a také k vývoji situace na Ukrajině. Jak si to vysvětlujete?

Asi je to proto, že známe lépe dějiny a že se z nich lépe učíme. Pokud byste nezmínil Rakousko, jehož specifický vztah k těmto otázkám mi je dobře znám, tak bych řekl, že všechno je z toho, že středoevropské země zažily komunismus. A bez ohledu na všechny hrůzy, musím trvat na tom, že nám mnohé dal. Možná díky němu přemýšlíme o společenských procesech více, než to dělají na Západě.

V Moskvě budete oceněn Cenou Jegora Gajdara. Jaká budou Vaše slova ve chvíli předání ceny?

Zveřejním svoje vystoupení na své webové stránce hned, jak bude uděláno. Především budu mluvit o Jegoru Gajdarovi, kterého považuji za jednoho z nejlepších ruských ekonomů současnosti a za jednoho z nejvíce liberálních ruských politiků. Ale také budu mluvit o tom, proč jsem cenu převzal zrovna nyní, i když se doma vystavuju tomu, že na mě mediální mainstream zvýší štěkot.

Co byste chtěl sdělit našim ruským čtenářům Protiproudu právě nyní v době oslav 25. výročí od osvobození od sovětského systému?

Chtěl bych jim připomenout zvláštní shody okolností, které se prostě staly: oslava 25. výročí pádu komunismu ve střední a východní Evropě…a zahájení nové „studené války“ 25 let od doby, kdy tato válka skončila.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Nechceme  vojenské základny NATO  na území ČR!

8:14 Kavij (KSČM): Nechceme vojenské základny NATO na území ČR!

Mocenská vládnoucí garnitura nás každým dnem a každým prohlášením a činy přesvědčuje, že je ochotna …