Váhalová (ČSSD): Pojem solidarita nesmí být zneužíván

12.02.2016 9:00

Na setkání ministrů zahraničí v Římě zaznělo, že Evropská unie prochází "kritickou dobou" a její členové by se měli oprostit od sobeckých zájmů a soustředit se na problémy migrace a terorismu.

Váhalová (ČSSD): Pojem solidarita nesmí být zneužíván
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

V souvislosti s nezvládnutou migrační krizí do Evropy se stále více na různých evropských fórech skloňuje slovo solidarita.

„Solidarita znamená dobrovolnou společenskou soudržnost mezi rovnými, ochotu ke vzájemné pomoci a podpoře v rámci nějaké skupiny. Člověk je solidární s nějakou skupinou, pokud ji podporuje a její úspěchy i neúspěchy pociťuje jako vlastní.“

Od 19. století se solidarita začala chápat jako vyjádření pojmu „bratrství“. Francouzská revoluce a  heslo „Volnost, rovnost, bratrství“, se stalo heslem zejména dělnického hnutí a později sociální demokracie. V komunistickém hnutí se pojem solidarita užíval v souvislosti s mezinárodní solidaritou revolučních stran a naopak se pak měnil v heslo protestu proti totalitnímu státu.

Solidarita však může být zneužita a následně může vést k odmítavým až nepřátelským postojům při prosazování dílčích skupinových zájmů na úkor společnosti. Požadavek na solidaritu se může změnit na tlak na konformní jednání skupiny samé.

Solidarita a soucit s těmi, kteří jej potřebují, však nesmí být zneužíván, má význam pouze ve své dobrovolnosti a určitě ne pod jakýmkoliv tlakem a to ani tím migračním.

Evropě se daří udržet mír, konsolidovat se a je atraktivní pro miliony lidí. Evropa potřebuje společná řešení a těch může dosáhnout pouze, pokud k nim budeme přistupovat dobrovolně a s vědomím, že máme všichni společný cíl.

Našemu společnému projektu rozhodně neprospívá, když jsou některé země o některých cílech informovány až po přetržení cílové pásky a jsou jen důrazně vyzývány k solidárnímu zajištění všech provozních nákladů a dopadů.

Solidarita rozhodně není vynucené přijímání uprchlíků a ekonomických migrantů, které se snaží některé elity Evropské unie vnutit formou kvót všem členským státům. Pokud bychom ztratili možnost určovat, koho přijmeme na území svého státu a s kým a za jakých podmínek budeme žít, nestali bychom se pouhou provincií Evropské unie? Podíl na jejím řízení ukázalo například přehlasování v otázce těchto povinných kvót. Evropská unie musí být společenstvím rovnosti evropských národních států, jinak se zpronevěřuje principům, na kterých vznikla.

Pokud dnes postrádáme v demokratických společnostech soudržnost, ptejme se, co je příčinou?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.