Váhalová (ČSSD): Politický dialog je jedním z principů Rady Evropy

12.04.2014 21:32

Ve čtvrtek 10. dubna na svém zasedání Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PS RE) rozhodovalo o rozsahu sankcí vůči ruské parlamentní delegaci jako reakci na připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské federaci.

Váhalová (ČSSD): Politický dialog je jedním z principů Rady Evropy
Foto: facebook
Popisek: Poslankyně za ČSSD Dana Váhalová

Po velmi podrobné debatě a několika velmi těsných hlasováních o pozměńovacích návrzích, se shromáždění přiklonilo k podpoře dialogu. Současně odsoudilo připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské federaci, což  považuje  za porušení mezinárodního práva. Jako výraz nesouhlasu se současnou  politikou Ruské federace  se shromáždění rozhodlo  pozastavit hlasovací práva ruské delegaci na PS RE, její účast ve všech řídích výborech a volebních pozorovatelských misích do konce roku 2014.

Zástupci  poslaneckého klubu ČSSD Dana Váhalová a Pavel Holík podpořili  vyváženou, kompromisní zprávu a doporučení monitorovacího výboru, který preferuje politický dialog, jako nejlepší způsob hledání kompromisů  a odvrácení nebezpečí návratu do dob studené války.

Vystoupení D. Váhalové v debatě  k přezkoumání pověřovacích listin ruské delegace na PS RE 10. 4. 2014 ve Štrasburku:

Krize na Ukrajině představuje velkou hrozbu pro bezpečnostní systém v Evropě, který se vyvíjí od konce studené války. 

Podle mého názoru to, co se událo  na Maidanu,  bylo  také  vyjádření touhy po  moderním a demokratickém  systému vládnutí na Ukrajině . Byl to protest proti strašlivé korupci , nerovnosti a nespravedlnosti ve společnosti. Je zřejmé, že nový demokratický proces v zemi nelze vytvořit přes noc,  nebo ze dne na den. Jsem ráda, že naše prezidentka Parlamentního shromáždění během její poslední návštěvy na Ukrajině, nabídla pomoc při položení základů demokratických reforem na Ukrajině . Je zřejmé, že je třeba , aby mezinárodní společenství hospodářsky zasáhlo a poskytlo pomoc .

Referendum  na Krymu  a následné  připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské federaci  může  ohrozit  mír v Evropě a je v rozporu se zásadami Charty OSN a Závěrečného aktu KBSE v Helsinkách. Pro Vaši informaci , Parlament České republiky odmítá násilnou anexi části území Ukrajiny – Krymu  ze strany  Ruské federace . Tento postup považuje za porušení mezinárodního práva.

Brzy budeme vzpomínat tragické 100. výročí první světové války. Červencová krize roku 1914 je jasným příkladem toho, co se stane, když diplomacie selže .

Proto si   s ohledem na situaci na Ukrajině  myslím, že  zavádět jakékoliv případné sankce  je potřeba v etapách , abychom byli schopni reagovat na nejnovější vývoj.  V našem rozhodnutí  bychom měli respektovat nezávislost , suverenitu , hranice Ukrajiny a mezinárodní zákony ,ale současně  si   i  zachovat otevřenou cestu pro diplomatický dialog .

V této souvislosti vítám a podporuji zprávu monitorovacího výboru. Domnívám se, že politický dialog by měl zůstat jako nejlepší způsob, jak najít kompromis  a   nemělo by dojít k návratu zpět do doby studené války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice