Válek (TOP 09): I veterináři stojí v první linii

05.04.2020 21:43

Komentář na facebookovém profilu k nedostatku ochranných prostředků pro veterináře

Válek (TOP 09): I veterináři stojí v první linii
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Nejenom lékaři a zdravotníci, ale také veterináři, kteří mají zajišťovat péči nejen o domácí, ale také hospodářská zvířata, trpí akutním nedostatkem ochranných pomůcek. Podle tvrzení ministra zemědělství Tomana je v současné době nutné zajistit chod českého zemědělství i za situace, kdy v oboru chybí zahraniční sezónní pracovníci. Podotýká k tomu ale, že je také třeba udržet v dobré kondici veškerá hospodářská zvířata, což pro veterináře znamená v praxi pohybovat se v terénu i chovech s rizikem častého kontaktu s potenciálními přenašeči onemocnění COVID – 19.

Pokud by se kvůli takovému riziku dostala část veterinářů do nucené karantény, byla by tím ohrožena odborná péče o nemocná nebo zraněná zvířata. To samé platí i pro domácí mazlíčky, kteří jsou často jedinou živou bytostí, která sdílí domácnost s nejohroženější skupinou, tedy seniory.

Vzhledem k tomu, že naše země patří ke státům s nejvyšším počtem doma chovaných zájmových zvířat, zejména psů, stojí tak i privátní veterináři spolu se zdravotníky, policisty, hasiči a dalšími složkami záchranného systému v první linii.

Plně podporuji stanovisko Komory veterinárních lékařů ČR, která požaduje, aby i veterináři byli zahrnuti do systému ochrany těch, kteří pomáhají lidem. Také veterináři pomáhají živým tvorům, i když „jen“ zvířatům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…