Válek (TOP 09): Na šíření nové varianty z Afriky je potřeba reagovat rychle a důsledně

27.11.2021 16:21 | Tisková zpráva

Vyzýváme k společnému postupu EU proti šíření nové varianty covidu-19 z Afriky.

Válek (TOP 09): Na šíření nové varianty z Afriky je potřeba reagovat rychle a důsledně
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Vlastimil Válek

Úřady v Jihoafrické republice potvrdily šíření nové, vysoce nakažlivé varianty covidu-19. Kvůli tomuto riziku se také mimořádně schází WHO. Anticovid tým koalic SPOLU a PirSTAN považuje tuto hrozbu za velmi vážnou a doporučuje podniknout vládě rychlé kroky. Je nyní nezbytné minimalizovat riziko zavlečení této varianty do České republiky.

„Na šíření nové varianty z Afriky je potřeba reagovat rychle a důsledně, i kdyby se nepotvrdily obavy o vysoké nakažlivosti a rezistenci vůči očkování. K tomu je nutné najít okamžitou shodu na úrovni Evropské unie a domluvit se na společném postupu, doufám že v tom bude česká vláda aktivní,“ říká poslanec TOP 09 a kandidát na minstra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Jelikož Česká republika není cílovou destinací letů z rizikových oblastí, považujeme za nezbytné aktivně usilovat o společný postup na úrovni Evropské unie. Lidé, kteří přicestují do zemí Evropské unie z rizikových zemí jako je například Jihoafrická republika, Botswana či Namibie by měli podstoupit přísnou izolaci. Do té doby, než bude možné tyto podmínky možné zajistit, doporučujeme v rámci EU zrušit lety z rizikových zemí podobně jako k tomu přistoupila Velká Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

21:03 Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

Ostrov v Karlovarském kraji, malebné město s bohatou historií se dostalo do popředí pozornosti kvůli…