Valenta (BPP): Útok hadů na cestě k totalitě. Po kobře daňové je tu vinařská a pak?

17.03.2015 20:11

Po daňové kobře má vzniknout také vinařská kobra. Dočkáme se třeba i kobry proti nepoctivým pekařům?

Valenta (BPP): Útok hadů na cestě k totalitě. Po kobře daňové je tu vinařská a pak?
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Byl bych rád, kdyby tomu tak nebylo, ale bohužel mám v poslední době čím dál větší pocit, že se Česká republika začíná ubírat cestou budování novodobé totality. Jak je obecně známo, každý totalitní režim, chcete-li totalitarismus, se vyznačuje některými klíčovými charakteristickými rysy. A aniž bych chtěl nějak přehánět, situace v naší zemi začíná tyto rysy velmi nápadně připomínat.

Každá totalita prosazuje jedinou ideologii, snaží se o regulaci všech aspektů veřejného i soukromého života a represivními složkami vytváří atmosféru strachu. A když se s nadhledem podívám na dnešní situaci v České republice, tak mi tato definice mnohé připomíná. Pokud si dobře všímám, tak jedinou uznávanou ideologií poslední doby je konstatování, že všichni jsou darebáci a podvodníci, že žijeme v „bordelu“ a za vším je obří korupce. Vedle toho neuplyne týden, aby vláda nebo Evropská unie nevyrukovala s nějakou novou regulací. Dokonce si myslím, že je na čase pomalu vytvářet nějaký „manuál“, jak se vlastně ve všech pravidlech, které nám nesmyslně vstupují do života a snaží se ukrást naši svobodu, vyznat a nezabloudit. Protože v tom případě by kdokoliv z nás měl za krkem čím dál razantnější represivní složky státu, které se dokonce šikují do specializovaných a téměř všemocných policejních komand.

Vždyť doslova hitem posledních měsíců je kobra. Nemyslím tím smrtelně jedovatého hada, který dokáže zabít člověka během 15 minut, dorůstá délky téměř dvou metrů a i přestože, že je hluchý, tak s ním indičtí zaříkávači hadů předvádějí tanec při hře na flétnu. Myslím tím speciální policejní komando, které vláda zřídila nejdříve proti daňovým podvodníkům, nicméně teď se o obdobné a speciální celní, policejní a inspektorské složce, mluví také v souvislosti s tažením proti prodejcům především sudového vína.

Co naplat, že stát má dnes v rukou hned několik specializovaných dohledových orgánů, které mají na poctivost či nepoctivost podnikatelů dohlížet a které k tomu mají podle mne také dostatek účinných nástrojů. Spočítal vůbec někdo, kolik takových institucí v České republice působí a kolik úředníků dnes zaměstnávají? Proč se vymýšlejí další a další speciální útvary a raději se nevede diskuse o produktivitě práce jednotlivých složek státní kontroly a efektivitě fungování celého systému? Proč se paušálně na všechny podnikatele zbrojí nová komanda, místo toho, aby se pouze důsledně, s odvahou a patřičnou razancí, odhalovaly a trestaly prohřešky těch, kteří se vydali na cestu podvodů?

Jediným důvodem je podle mne záměr vyvolat pocit strachu a předhodit veřejnosti „důkaz“ o tom, že státní aparát přeci dělá maximum v boji proti nepoctivcům třeba tím, že je před televizními kamerami pozatýká po zuby ozbrojené policejní komando. Copak si opravdu nikdo neuvědomuje, že takové opatření bude skutečným podvodníkům pouze a jen pro smích a jediní, na koho dopadne pocit strachu, budou poctiví podnikatelé? Ti se pouze snaží držet tempo a plnit všechny státem diktované povinnosti a regulační pravidla. Pak jen s malou dušičkou doufají, že občasné nedotažení některých povinnosti do průzračné formální správnosti nebude záminkou proto, aby právě do jejich provozovny nenaběhla nějaká ta kobra.

Ano, stát musí efektivně bojovat s nepoctivci, ale zároveň nesmí přetvářet svobodnou demokratickou společnost v novodobou diktaturu a policejní stát, který bude demotivovat všechny pracovité a tvůrčí lidi od jakékoliv aktivity.  Pak by totiž hrozilo, že by se náš sebevědomý národ stal znovu jen stádem poslušných a zakřiknutých ovcí, které budou žít v názorové izolaci a mediální chiméře o tom, že každý podnikatel a živnostník je podvodník a tunelář, a proto musí celý národ strpět další a další kobry.

Copak bychom si přáli, aby se zanedlouho začalo diskutovat také o zřízení třeba „pekařské kobry“ jen proto, že ne všechny rohlíky, které si koupíte u malého regionálního pekaře nebo ve velkém nadnárodním řetězci, do puntíků splňují všechny předpisy, příp. že je možná někde nějaký darebák, který ošidil zákazníky i stát na daních? Copak chceme, abychom v obchodech běžně sledovali zásah zmíněné „pekařské kobry“, která bude přepočítávat nabízené rohlíky a kontrolovat, jestli v nich není o špetku soli víc, než nařídila Evropské unie?

V žádném případě se nezastávám podvodníků. Ti nemají ve slušné společnosti ani v kultivované tržní ekonomice co dělat. Stát musí mít efektivní nástroje na to, jak tyto podvodníky potrestat. Na druhou stranu si však myslím, že i v tomto směru bychom mohli čerpat z historie a pozitivních zkušeností našich předků a jít cestou lokálních cechovních společenství. Ta totiž budou nejlépe schopna ohlídat nekalou konkurenci a kontrolovat živnostníky v daných regionech. Brzy se tak ukáže, kdo dodržuje, případně zvyšuje, a kdo naopak kazí kvalitu a úroveň výrobků a služeb. Lepší způsob, jak odhalit podvodníky a ochránit zájmy zákazníků a státu, který chce efektivně vybírat své daně, podle mne zatím nikdo nevymyslel. Netvrdím, že bychom měli jako v dávných dobách házet provinilce do rybníka, ale současně trvám na tom, že žádná přísná restrikce shora nezmůže tolik, co snaha samotných drobných živnostníků o korektní konkurenční prostředí v daném regionu.

Ivo Valenta, senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivo Valenta

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…