Veleba (SPO): Dopady ruských protisankcí jsou citelné

02.04.2015 19:46

Když před necelým rokem USA a EU vyhlásily první kolo sankcí proti Ruské federaci, tak čeští političtí eurohujeři překypovali jejich podporou a jedním dechem bagatelizovali dopady ruské odvety. Když jsem tehdy šel na naše ministerstvo zemědělství, tak před jeho vchodem dokonce vlály dvě ukrajinské vlajky a pan ministr pravil, že dopady budou malé a že si případné ztracené trhy pro české zemědělce a potravináře najdeme jinde.

Veleba (SPO): Dopady ruských protisankcí jsou citelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

No a ještě se nepotkal rok s rokem a je to tady. Problémy má mnoho strojírenských firem, problémy mají čeští zemědělci i potravináři. Nemluvím obecně, ale ve svém senátním obvodu jsem tyto firmy navštívil, danou problematiku podrobně probral a zde je výsledek.

Například Zemědělské družstvo Rosice na okrese Chrudim. Je to firma, která dbá na zaměstnanost, ponechala si chovy hospodářských zvířat, má svoje jatka, masnou výrobu a navazující prodejny a vyvařovny. Rostlinné produkty zpracovává ve své pekárně a prodává ve svých prodejnách. Nosným programem je u nich vlastní chov prasat s koncovkou prodeje hotových výrobků a vyvařoven. Ročně takto zpracovávají svých 8000 prasat a ještě musí přes 500 nakoupit, aby vyhověli poptávce. Nyní je situace jiná. Poptávka klesla a firma nejenomže nemá potřebu nakupovat surovinu, ale naopak je v situaci, kdy musí část svých vlastních prasat prodat. Přesně řečeno se jich zbavit za ničemnou cenu.

Co je důvodem tohoto stavu? Zaplavení našeho trhu laciným vepřovým masem ze zemí EU, které dříve toto zboží vyvážely na ruský trh, který je teď pro ně zavřený a tak je pod cenou  vyváží kam jen mohou, mimo jiné i k nám a samozřejmě za dumpingové ceny. Uvedu jeden příklad za všechny. Kilogram vepřové krkovice dělá dělá zemědělské družstvo za nákladovou cenu 115 Kč, kdežto dumpingová cena z dovozu je 75 Kč! Podobné je to s ostatními partiemi masa.

Jaké budou dopady této situace? Nastává další vlna vybíjení domácích chovů prasat a totální likvidace především malých chovatelů. To vše spojené se snižováním zaměstnanosti na venkově a ve zpracovatelském průmyslu a následným dalším navýšením už tak vysokých dovozů.

Tolik příklad ze zemědělství a jak je to v průmyslu? Zde nemám možnost uvádět konkrétní firmy, protože si to nepřejí, ale přesto dám dva příklady, z nichž každý pochopí. První firma je strojírenská z oboru stroje pro zpracovatelský průmysl. Viděl jsem v ní „na skladě“ hotovou linku za desítky milionů korun, která byla vyrobena pro Rusko, ale už nebyla expedovaná, protože zákazník její převzetí podmínil písemnou garancí, že tato technologie nebude ani v budoucnu zařazena do sankcí EU, protože potřebuje následně nakupovat další linky. Tuto garanci firma samozřejmě dát nemůže, takže hotová linka stojí na skladě a nadějně se rozvinutý ruský segment jejího exportního trhu je ztracen.

Příklad druhý. Rovněž strojírenský podnik, dodávající zařízení do automobilového průmyslu. Ten sice exportní dodávky do Ruska, které jsou pro něho objemem klíčové, díky včasnému podepsání kontraktu před sankcemi udržel, ale narostly mu obrovským způsobem problémy s českými úřady, konkrétně celníky. Protože jedna součástka exportovaného zařízení je ruská, je to podmínka zákazníka, tak každá exportní dodávka musí být zkontrolována celníky a vydáno následné potvrzení, že ona součástka není na sankčním seznamu EU. A protože místně příslušní celní úřad se doslova bojí toto potvrzení vydat, musí vždy přijet celníci z generálního ředitelství cel z Prahy!

To jsou ty konkrétní, hmotné dopady sankcí. Vedle nich jsou další průvodní dopady, které mohou přivodit následné problémy. Mluvím o lidských vazbách, bez kterých žádný dlouholetý obchod nelze dělat. O vazbách, které se budují dlouho a které jsou nyní otřeseny a mohou mít závěrečný efekt ten, že ruský zákazník si pro příště vybere jiného dodavatele, neboť naši politiku dost dobře nechápe. Nechápou ji ale ani naší politici, neboť oni sami mnozí nikdy nebyli v reálném životě, nikdy se nestarali o mzdy lidem a podle toho k tomuto problému přistupují. Mluvím například o ministru zahraničí panu Zaorálkovi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Veleba

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…