Velebný (ČSSD): Popravdě o Andreji Babišovi a naftě

02.08.2014 22:42

Když se poprvé hlasovalo o snížení spotřební daně na naftu a benzín, hlasoval jsem pro pokles, tedy pro návrh kolegy Milana Urbana. Při druhém hlasování jsem se zdržel. Nerad, protože snížení spotřební daně považuji za jeden ze slibů sociální demokracie a za ekonomicky správné rozhodnutí.

Velebný (ČSSD): Popravdě o Andreji Babišovi a naftě
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

My jsme tento krok slíbili voličům před řadou let a několikrát jsme ho navrhli v parlamentu. Neúspěšně, protože ODS, TOP09 a další výkupci z Věcí veřejných přítomní a rozlezlí nyní v Úsvitu Tomia Okamury a ve všech možných dalších podnikatelských projektech, tyto návrhy zamítli. Nyní můžeme tento blok konečně prorazit, takže když Milan Urban přišel s tím, abychom spotřební daň snížili u benzínu o 1,50 koruny a u nafty o 2,50 koruny, připadalo mi to správné a navíc ekonomicky obhajitelné.

Dětsky hysterická reakce ministra financí mne překvapila.

Vynechám kňourání, že nemá kvalitního náhradníka (gratuluji v této souvislosti Mgr. Petru Kvíčalovi, sociálnímu antropologovi, nyní 39 let, k tomu, že o něm předseda jeho strany oficiálně prohlásil, že není dostatečně kvalitním člověkem na to, aby velkého guru Ing. Andreje Babiše nahradil v poslaneckém mandátu).

Podstatné je, že nás ministr financí straší propadem daně o 14 miliard. To je odborně nekvalifikovaný názor, který nepočítá s tím, že nižší cena vede k vyšší spotřebě, že ušetří státní instituce a řada dalších organizací financovaných z veřejných prostředků, že se cenově můžeme stát konkurenceschopnými pro polské pumpaře a tedy podstatně zvýšit prodej pro tranzitní přepravu…

Avšak propad o miliardy v rozpočtu by mne pořád nedonutil potlačit vlastní názor. Mohu vám říci, že ta opravdová argumentace pana Babiše byla velmi přímočará. V podstatě sociální demokracii řekl, že těchto 14 údajných miliard nedá ministrům za ČSSD a postará se o to, aby nebyly splněny další sliby z volebního programu. Že dobrovolní hasiči nedostanou ani korunu – to jenom pro příklad. Lidé by měli vědět, jak pan ministr financí vede stát jako firmu. Totiž, že mu je úplně jedno, jak se mají zaměstnanci, pro něj je podstatný jeho vlastní finanční výsledek. To není nic, co bych říkal s nějakým vztekem nebo emocí, takhle se v Čechách bohužel dělá politika posledních osm let. Jen by Andrej Babiš neměl dělat, že je něco lepšího, že je morálnější, čestný jako Mirek Dušín.

To není pravda, protože se chová stejně jako Mirek Topolánek, Marek Dalík nebo Petr Nečas, Jana Nagyová či Miroslav Kalousek, když si kupovali podporu nebo si ji vynucovali nějakým více nebo méně sofistikovaným nátlakem.

Ve druhém hlasování o snížení daně jsem ustoupil a zdržel se nikoliv proto, že bych změnil názor na věc. Vůbec ne. Stále považuji snížení spotřební daně za správný krok, který by ekonomice pomohl a který by v důsledku pomohl i veřejným financím.

Za sebe říkám, že otázku snížení spotřební daně na pohonné hmoty neodkládám k ledu. Všechny poslední odhady vývoje ekonomiky hovoří o vyšším než předpokládaném růstu a tedy i o vyšších příjmech rozpočtu. Jsem přesvědčen, že tyto peníze bude rozumné a vhodné pustit zpět do ekonomiky, přičemž nejlepší způsob bude je prostě nevybrat. Takže se znovu otevře prostor pro jednání o spotřebních daních. Skoro bych předpokládal, že někdy na podzim s takovým návrhem přijde samotný ministr financí – bude nějak jinak koncipovaný, to jistě, ale bude to v podstatě to stejné, co nyní jako návrh ČSSD pohřbil.

Nehodlám se pak chovat jako uražené dítě, ale jako dospělý a rozumný muž tento návrh podpořím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…