Vích (SPD): Nákup stíhacích letounů z USA je luxus, který si nemůžeme dovolit

25.07.2022 3:11

Vláda Petra Fialy (ODS) minulý týden rozhodla o zahájení jednání s USA o největší strategické zakázce pro armádu v celkové výši 100 miliard korun.

Vích (SPD): Nákup stíhacích letounů z USA je luxus, který si nemůžeme dovolit
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Jedná se o přímý nákup 24 kusů super moderních letounů F-35 jako náhradu po skončení pronájmu stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Tento pronájem přitom končí až v roce 2027, ale vláda spěchá. Zřejmě je to v důsledku závěrů návštěvy ministryně obrany Černochové (ODS) v USA v dubnu tohoto roku.

Jen pro upřesnění: Naše armáda používá od roku 2004 pro potřeby ochrany vlastního vzdušného prostoru 12 (+2 dvousedadlové) švédské letouny JAS-39 Gripen. Švédská strana deklarovala, že nám po skončení pronájmu (2027) tyto letouny přenechá, a nabídla i jejich modernizaci. Z těchto letounů navíc armáda opakovaně zvládá ještě ochranu vzdušného prostoru Pobaltí. Prostě tento systém je funkční a stávající kapacity a schopnosti v této oblasti jsou dostačující.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9638 lidí

Mohl bych zde obsáhle rozepisovat, jaké jsou rozdíly v schopnostech švédských stíhacích letounů JAS-39 Gripen a amerických F-35. Vyrojila se v této souvislosti celá řada srovnávacích analýz. Chtěl bych se proto zaměřit na jeden aspekt, o kterém se moc nehovoří, a ten zní, že si to prostě v současné době nemůžeme dovolit.

Nakoupit 24 super moderních stíhaček z USA za celkovou cenu 100 miliard korun za předpokladu, že Švédsko deklarovalo, že nám po skončení pronájmu Gripenů v roce 2027 tyto stávající přenechá zadarmo a nabízí jejich modernizaci, je prostě věc, kterou si naše ekonomika nemůže dovolit. Astronomický a stále rostoucí státní dluh, kdy každý z nás včetně novorozenců dluží více než čtvrt milionu korun, stamiliardové schodky státních rozpočtů, není přijata důchodová reforma, drakonicky rostoucí ceny energií, potravin a bydlení a do toho inflace sahající k 20 %.

Dovolím si v této věci příměr: Nemohu si prostě koupit Mercedes v nejvyšší výbavě, když na něho nemám, a proto holt budu muset ještě nějaký pátek jezdit v Octavii v střední výbavě. Navíc stávající vláda „SPOLU“ (ODS, KDU-ČSL, TOP09) Pirátů a STAN hodlá nakoupit Mercedesy hned dva, resp. místo 12 stíhaček hned 24. Navíc potenciál těchto stíhacích letounů nebude pro obranu země velikosti České republiky nikdy využitý.

I my v SPD chceme moderní armádu, ale nikoliv vysokonákladovou. Chceme armádu se schopnostmi obrany našeho státu s maximální podporou zapojení domácího zbrojního průmyslu. Nakoupit drahé stíhačky z USA, které ani nepotřebujeme, navíc bez soutěže, je politické rozhodnutí, které bude mít obrovský dopad na státní rozpočty v následujících letech a také zásadně negativně ovlivní rozvoj ostatních složek armády, zejména pozemního vojska. A takový hazard si nemůžeme dovolit!

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…