Vích (SPD) Tato vláda plánuje roky dopředu schodek rozpočtu 300 miliard Kč

13.06.2022 12:08

Vláda pětikoalice se nebojí zadlužování České republiky. I v návrhu nového rozpočtu na rok 2023. Budou tak klidní i občané ČR?

Vích (SPD) Tato vláda plánuje roky dopředu schodek rozpočtu 300 miliard Kč
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Vláda „SPOLU“ (ODS, KDU-ČSL, TOP09) Pirátů a STAN začala vytvářet rozpočet na následující rok, tedy rok 2023. S předpokládaným schodkem 300 miliard Kč. Ovšem hned v té souvislosti vyšlo najevo, že podobný schodek se bude opakovat i v těch následujících letech. Celkem by to tedy vyšlo na 3 x 300 miliard korun. To je naprosto šílené v situaci, kdy nejsme v žádné válce, navzdory tvrzení premiéra Petra Fialy, který tvrdí že jsme ve válečném stavu anebo dokonce, že Ukrajinci bojují za nás. Nemáme zde ani žádnou strašlivou epidemii, při které by umíraly stovky lidí denně nebo jinou krizovou situaci podobných rozměrů. Přesto vláda opakovaně žádala o prodloužení nouzového stavu a už to trvá tři měsíce. Přitom před volbami tvrdili, že již žádný nouzový stav a že to je vizitka neschopnosti předchozí vlády. Teď si to ale nedovedou bez nouzového stavu představit. V podstatě si zvykli na řízení státu přes nouzový stav, který jim mj. umožňuje nakupovat bez výběrových řízení, třeba plyn.

Přitom záležitosti, které by vláda iniciativně řešit měla, vůbec neřeší. Efektivní vládní kroky, které by snížily koncové ceny pohonných hmot (až na ten výsměch se snížením o 1,5 Kč za litr ze spotřební daně, ale jen do konce září, kdy se konají komunální volby) nevidíme. Naopak, benzín je po týdnu na svém absolutním maximu vůbec a nafta je na tom podobně. Stejně tak nevidíme, že by se vláda snažila snížit ceny elektrické energie, většinově vyráběné na našem území. Ne, raději nechá vedení ČEZu vyplatit 135 milionů Kč odměn a současně o 60 % zvýšit ceny elektřiny koncovým zákazníkům. Tak vláda, která myslí na občany České republiky, opravdu nevypadá. Zkouší tím trpělivost občanů, která není bezbřehá.

Je trochu podivné, že vláda žádné peníze dobrovolně nerozdává. Pravda, od podzimu na ni spadne zvýšená platba důchodů zvednutých automatickou valorizací ze zákona. Slíbený jednorázový pěti tisícový příspěvek rodinám s dětmi snad bude v srpnu, ale ještě jej ani neprojednala Sněmovna. Zdržel se na vládě, protože v návrhu byly legislativní nedostatky. Vláda peníze lidem nerozdává, a ani jim jinak nepomáhá, i když jim životní úroveň klesá děsivým tempem, a to i díky inflaci. A zároveň pětikoalice do rozpočtu na příští rok plánuje rovnou vložit tři sta miliardový schodek. Známe to, že v praxi pak z toho může být třeba 500 miliard. Kam ale ty peníze vlastně půjdou?  Zůstanou vůbec v České republice nebo zamíří na „armádní dovybavenost” zastaralou technikou, ale od preferovaného státu nebo zase navýšíme „dar” v rámci války, kterou Ukrajina nemůže vyhrát?

Ještě před týdnem se přitom považovalo vítězství Ukrajiny za téměř jisté. Každý den jsme četli zprávy o tom, jaké má Ukrajinská armáda úspěchy atd. Když se ale podíváme na mapu území, které Rusko ovládá, a kterou přestali v TV ukazovat, tak myslím, že nám tady někdo neříká pravdu. Už se jim ta propaganda postupně rozpadá, dokonce Ukrajinci sami přiznávají dříve nemyslitelné ztráty jednoho praporu denně, ty reálné budou ale jistě spíše ještě o řád výše. Novináři se pomalu ale jistě musí začít připravovat na kolaps Ukrajinské armády. Lži Kyjeva se logicky začínají pomalu hroutit, protože už jsou neudržitelné. Stejně jako Hadí ostrov, hromadné znásilňování..atd. Ale Fialova vláda tam stále bude vozit výzbroj, kterou nebude mít časem už vůbec kdo obsluhovat.

Vláda se ale evidentně vůbec nesnaží rozpočet přeskládat tak, aby se zamezilo plýtvání finančními prostředky. Uvidíme to podrobně, až nám do Poslanecké sněmovny dorazí jednotlivé kapitoly státního rozpočtu. Současná vláda pětikoalice ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti se jistě zapíše do historie české republiky. Začala tím, že vypadala na vládu s jazykově nejslaběji vybavenými ministry, pokračuje nejvíce veřejně neviditelnými ministry a zjevně ráda skončí pouť jako vláda za jejíhož působení se nejvíc zhoršila životní úroveň občanů České republiky. A nejnověji se snaží své prvenství pojistit jako vláda která nejrychleji zadlužuje Českou republiku. To se jí doufám nakonec nepovede a předpokládám, že vyslovení nedůvěry stávající vládě je na spadnutí. Pokud se tak stane v době předsednictví EU, tak budeme mít další prim. Předsednictví České republiky v rámci EU by totiž bylo podruhé za sebou spojováno s demisí vlády. A na to se hned tak nezapomene.

Převzato z profilu politika.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.