Vích (SPD): Pozemní síly armády potřebují oporu ve zvýšení rozpočtu

01.12.2018 15:24

Ve vládním návrhu rozpočtu na rok 2019 jsem zpracoval Pozměňovací návrh, ve kterém navrhuji převézt a zvýšit výdaje ve výdajovém bloku „Zajištění obrany ČR silami AČR“ o částku 1,185 miliardy Kč.

Vích (SPD): Pozemní síly armády potřebují oporu ve zvýšení rozpočtu
Foto: archiv
Popisek: poslanec Radovan Vích (SPD)

Ve vládním návrhu rozpočtu na rok 2019 jsem zpracoval Pozměňovací návrh (PN), ve kterém navrhuji převézt a zvýšit výdaje v rozpočtové kapitole 307 - Ministerstvo obrany, ve výdajovém bloku „Zajištění obrany ČR silami AČR“ a ve výdajovém okruhu „Zajistit činnost a rozvoj bojových sil a sil bojové podpory a bojového zabezpečení" o částku 1, 185 miliardy Kč.

Cílem tohoto PN je, aby finanční prostředky, o které budou sníženy plánované výdaje z jednotlivých výdajových okruhů, byly použity pro zvýšení plánovaných výdajů, které mají za cíl udržení a rozvoj schopností pozemních sil Armády České republiky.

V této souvislosti uvádím, že ačkoliv národní dokumenty obrany státu - obranná doktrína a Koncepce výstavby armády připouští narůst významu naplňování čl. 3 Washingtonské smlouvy a z toho vyplývající závazek mít připravenou armádu schopnou se rozvinout do válečné struktury s využitím mobilizace a bránit území státu vlastními silami a samostatně po dobu i několika měsíců pod národním velením, stejně tak jako potřebu přehodnocení tzv. odložené potřeby, tak navrhované změny v návrhu rozpočtu rezortu obrany na rok 2019 tuto skutečnost nezohledňují. Armáda by měla být budována především k tomuto účelu, rovnoměrným rozložením sil a prostředků všech druhů vojsk.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Místo budování brigády těžkého typu a pořizování výzbroje a techniky k tomuto účelu se diskutuje o budování výsadkového pluku, který sám o sobě je předurčen k plnění jiných úkolů, má ve srovnání s mechanizovanými jednotkami menší bojovou sílu, je závislý na letecké přepravě, má-li plnit úkoly v těžko dostupném prostoru a na větší vzdálenosti, což v případě obrany území státu nepřipadá v úvahu. Navíc i vyžaduje jiný personál, výsadkáře, pro jejichž nábor do armády, z důvodu náročnějších požadavků na jejich zdravotní způsobilost a fyzickou zdatnost, jsou již možnosti vyčerpány stávajícími požadavky na doplnění výsadkového praporu 4. brigády rychlého nasazení a speciálních sil. Tomuto záměru neodpovídá ani současná a dále rozšiřovaná struktura a počty speciálních sil, vojenské policie a také budovaná základna vysokého vojenského školství na Universitě obrany v Brně, vzhledem k reálné potřebě málopočetného velitelského sboru.

I nadále je přeceňována úloha vysílání vojenského personálu do zahraničních operací, které již samo o sobě zvyšuje nároky na vojenský rozpočet a přizpůsobování jednotek a zejména jejich vybavení potřebám těchto misí, tyto nároky na vojenský rozpočet jen dále umocňují, ačkoliv jejich efektivnost je diskutabilní, zejména v Afghánistánu.

Náprava těchto skutečností v rámci vládního návrhu rozpočtu 2019 v rozpočtové kapitole Ministerstva obrany, je tedy cílem tohoto PN a budu žádat poslance 5. prosince 2019 v rámci projednávání tohoto bodu o jeho podporu.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…