Vích (SPD): Sobotka a jeho vize evropské armády je nereálná

27.08.2016 11:45

Premiér Sobotka přichází v poslední době s myšlenkou výstavby společné Evropské armády. Tato myšlenka je však v současné době nereálná a absurdní z několika zásadních důvodů.

Vích (SPD): Sobotka a jeho vize evropské armády je nereálná
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Radovan Vích (SPD)

V červnu 1999 se EU dohodla na cílech vedoucích k posílení vlastní obrany, které by jí umožnily provádět autonomní operace s odpovídajícími ozbrojenými silami a bez účasti USA. V Helsinkách v prosinci 1999 byl tento cíl potvrzen. Podle nich členské země EU měly být schopny do roku 2003 rozmístit do 60 dní a na místě nasazení udržet až rok vojenské síly o velikosti až 60 tisíc osob, které by byly schopny plnit celý rozsah  „Petersbergských“ úkolů. Tyto ambice se nenaplnily a žádná jednotka „EUBG“ do dnešního dne nasazena do operace nebyla. Pro řadu operací jsou pro EU totiž naprosto nezbytné kapacity a zdroje NATO (průzkumné a zpravodajské prostředky, systémy velení, řízení a spojení a také námořní a letecké transportní kapacity). Efektivitou armády změřené bojovými schopnostmi EU dosahuje dlouhodobě jedné desetiny úrovně armády Spojených států.

Vzhledem k omezenosti zdrojů vydávaných na obranu v ČR (1,04% HDP) je zjevné, že Česká republika se nemůže zavázat samostatně ani duálně plnit cíle v rámci společné Evropské kolektivní obrany a o cílech v rámci NATO ani nemluvě. K tomu je schopna naše armáda připravit s velkými problémy malé jednotky na zahraniční operace, a to na úkor obrany našeho státu. Uvedené výdaje na obranu by musely být na úrovni 1,8-2% HDP a to dlouhodobě. Tento toužený stav však není ze známých důvodu dosažitelný. (Jen pro upřesnění, USA dlouhodobě vydávají na svou obranu cca 4% HDP).

Při stavbě Evropské armády chybí definovat její základní atributy bezpečnostní a obranné politiky vzhledem k současnému bezpečnostnímu prostředí. Převládají také rozdílné národní zájmy a rozdíly v úrovni připravenosti jednotlivých armád evropských států. Vojáci navíc „suplují“ úkoly policie např. v úkolech výstavby společné pobřežní pohraniční stráže EU.

Nejen z těchto důvodů je výstavba Evropské armády, tolik prosazovaná premiérem Sobotkou, v současné době více než nereálná a absurdní.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…