Vilímec (ODS): Doplatky na bydlení by neměly mířit do problematických míst v obcích

02.12.2016 6:31

Obce by měly mít možnost zabránit vyplácení doplatků do míst, kde se dlouhodobě koncentrují sociálně nežádoucí jevy. Počítá s tím aktuální pozměňovací návrh poslance ODS Vladislava Vilímce k novele zákona o hmotné nouzi.

Vilímec (ODS): Doplatky na bydlení by neměly mířit do problematických míst v obcích
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec za ODS Vladislav Vilímec

„Cílem návrhu je ochránit obyvatele obcí, kteří v blízkosti takových míst žijí. Návrh současně omezuje prostor pro spekulanty, kteří do svých nemovitostí sestěhovávají velký počet sociálně slabých a problematických nájemníků,“ říká Vladislav Vilímec.

Pověřené obecní úřady by totiž mohly vydat opatření obecné povahy, jímž se vyhlašuje oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Opatření by se vydávalo na základě žádosti příslušné obce v samostatné působnosti. U nových žadatelů by pak nárok na doplatek na bydlení nevznikal.

„Vládní návrh obce z rozhodování o vyplácení doplatků na bydlení vyřadil. V mnoha lokalitách ale roste kvůli ghettům napětí a místní obyvatelé zoufale podepisují petice proti neúnosnému stavu ve svém sousedství. Osobně jsem se o tom přesvědčil v obci Semněvice na Horšovskotýnsku. Považuji za správné, aby obce měly možnost proti takové situaci zakročit a mohly zabránit zneužívání státem vyplácených doplatků na bydlení,“ dodává k návrhu, který podporuje i Svaz měst a obcí ČR, poslanec Vilímec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …