Vinklátová (SLK): Bělohlávkův betlém zkrásněl, představí se v létě v muzeu v Turnově

24.05.2022 5:34 | Tisková zpráva

Práce na restaurování betléma Michala Bělohlávka ze sbírky Muzea Českého ráje v Turnově dokončili restaurátoři z firmy Ateliéry Bárta. Betlém představuje dílčí část ze souboru sbírek, které muzeum obnovuje v rámci projektu spolufinancovaného z Integrovaného regionálního operačního programu.

Vinklátová (SLK): Bělohlávkův betlém zkrásněl, představí se v létě v muzeu v Turnově
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Naše muzea využívají každou dotační příležitost, která je určená pro tento typ institucí. A právě dotace na restaurování pomáhají dát do pořádku cenné sbírkové fondy. Sbírkotvorná činnost patří k těm nejzákladnějším, které muzea musí vykonávat. Zároveň se v případě restaurování sbírkových předmětů jedná, i s ohledem na jejich množství, o jednu z velmi nákladných položek. Proto takové dotační možnosti velmi vítáme. A samozřejmě z návštěvnického hlediska bývá zajímavé srovnání předmětu před restaurátorským zásahem a po něm,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V rámci tohoto projektu se dočkalo restaurování několik souborů a unikátních děl ze čtyř sbírkových fondů muzea. Posledním restaurovaným dílem z podsbírky etnologie je betlém turnovského malíře Michala Bělohlávka – kašírovaný papírový a dřevěný malovaný betlém složený ze 130 kompozic a figur.

Dílo vytvořil Michal Bělohlávek v poslední třetině 19. století. Svou rozměrností a kvalitou malby patří mezi velice vzácné soubory betlémů. Hodnotná temperová malba figur je vystavěna u větších postav přímo na dřevě, u menších je malba vytvořena na papírové, popř. lepenkové podložce. K souboru patří kromě postav i dřevěné a lepenkové skulptury s architekturou krajiny a renesančních měst. Figury, zvířata a vegetace jsou podlepeny.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Betlém byl kvůli nevhodnému uložení v 50. a 60. letech minulého století velmi poničen – zaprášený, poškozený vlhkostí, mechanicky nefunkční, barvy se odlupovaly, papír byl kyselý. Po fotodokumentaci a restaurátorském průzkumu pracovníci Ateliérů Bárta všechny části betlému nejprve očistili, načež vyspravili uvolněnou malbu a odkyselili papírovou podložku. Dřevěné součásti truhlářsky vyspravili a drobné chybějící části malby a podložky doplnili.

Zrestaurované dílo se v létě představí návštěvníkům ve stálé expozici národopisného oddělení Muzea Českého ráje v Turnově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.