Vinklátová (SLK): Vánoční atmosféru navodí víkend v Křišťálovém údolí

07.12.2022 5:34 | Tisková zpráva

Křišťálové údolí opět otevírá své brány. Na víkend 10. a 11. prosince si skláři a šperkaři připravili dny otevřených dveří přímo ve svých provozech napříč celým krajem. Programem naladí své návštěvníky na blížící se Vánoce. Jde o poslední letošní akci v Křišťálovém údolí.

Vinklátová (SLK): Vánoční atmosféru navodí víkend v Křišťálovém údolí
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

„Vánoce v Křišťálovém údolí nabídnou návštěvníkům sklářských provozů a ateliérů možnost koupit dárky pro své milé z rukou místních mistrů a také strávit příjemný adventní čas,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na mnoha místech tak nebude chybět svařené víno nebo koledy. Vánoční dílny pro děti a dospělé připravují i v muzeích. Ve Sklářském muzeu v Kamenickém Šenově uvidí návštěvníci po oba dny práci se sklem nad kahanem umělce Davida Wünsche, připraveny budou také kreativní dílny.

Nedaleko odtud na Práchni nabídne studio Bystro Design ukázku broušení a tvorbu vánočních ozdob z plochého skla vyráběné technikou Tiffany. Pouze v sobotu lze zavítat do šenovské podnikové prodejny s designovými i tradičními svítidly Preciosa Lustry nebo do galerie Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově.

V Novém Boru si ve Sklářském muzeu připravili po oba dny vánoční dílničky, v sobotu mohou zájemci navštívit také Galerii NATĚLO s autorskými šperky místní výroby. Zásobu korálků na navlékání během dlouhých zimních večerů nabízí prodejna Korálky Nový Bor.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

U sklářské hutě se lze ohřát v Kunraticích u Cvikova ve sklárně Pačinek Glass, ve Svojkově ve sklárně Haidl a syn, ve Sklářské krčmě AJETO v Lindavě nebo ve sklárně Novotný Glass v Novém Boru.

Zcela výjimečný program si připravila ve spolupráci se skláři i Farma Hvozd v obci Krompach v Lužických horách, a to od 9. do 11. prosince: v pátek nabídne rozhovory se sklářskými mistry, degustaci vín z tradičního skla nebo atrakci zvanou Pačinkův vánoční stůl, o víkendu pokračuje program pro děti i dospělé.

V Jablonci nad Nisou se konají akce hned na několika místech. Tvořivé dílny s výrobou skleněných ozdob, náramků, knoflíků či přání se uskuteční v Muzeu skla a bižuterie, Křišťálovém ráji, Arcon Bijoux a G&B Beads.

V Liberci lze zavítat do vánočního obchodu firmy Glassor na Sokolovském náměstí s doprovodným programem. „Adventní program nabízí i Severočeské muzeum v Liberci s unikátní Křišťálovou věží a nejdelším skleněným žebříkem či multimediální instalací k historii sklářství,“ uvedl manažer Křišťálového údolí David Pastva. Unikátní perličkové vánoční ozdoby, které jsou součástí světového kulturního dědictví UNESCO, vyrábí firma Rautis v Poniklé. Ta bude vždy večer ukazovat jejich výrobu.

Ve Frýdlantském výběžku stojí za návštěvu ateliér Spider Glass v Heřmanicích, který uspořádá prohlídky sklárny, brusírny skla, fusingové pece a vzorkovny. Na broušení skla a výrobu parfémových flakonů zve firma Glass Pesničák v Josefově Dole.

Šperky z drahých kamenů i skla nabízí ateliéry na svazích nad Železným Brodem. Ladislav Oliva i Štěpánka Kurfiřtová se značkou Stefany vyrábí unikátní kousky, ve městě se nalézá také minimuzeum skleněných betlémů.

Bližší informace se nalézají ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…