Vondráček (ANO): Myslím, že absolutní maximum určitě vypadá jinak

11.10.2022 17:51

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k reakci ministra Rakušana na návrh projednání opatření proti nelegální migraci

Vondráček (ANO): Myslím, že absolutní maximum určitě vypadá jinak
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Radek Vondráček (ANO)

Paní předsedkyně, děkuji za slovo. A byl jsem vylosován tedy v exkluzivním čase po vystoupení pana ministra vnitra, vlastně na něj plynule navážu.

Nejprve pro předsedající. Dodržím ten název, který je na písemné přihlášce - tuším, že správně je tam napsáno - Informace vlády k otázkám národní bezpečnosti. A bude se to právě týkat pohybu migrantů na území České republiky.

Já děkuju. Chtěl bych teda ještě zdůraznit, že není to jenom SPD, jak tady tvrdil pan předseda Okamura, že jediné SPD tady vznáší tato témata a že jsou jediní, kdo se tomu věnují. Já sám tady sedím, stojím minimálně potřetí a vím, že vystupovala řada mých kolegů. A nabízíme jinou rétoriku a nabízíme jiný styl těch svých námitek a svých dotazů. A už bychom opravdu byli rádi, kdybychom byli vyslyšeni. Už jednou vystoupil pan ministr Rakušan, nyní vystoupil podruhé, ale my chceme o té věci debatovat a my chceme klást otázky. Je to vláda, která se zodpovídá Poslanecké sněmovně. To Poslanecká sněmovna vyslovuje důvěru vládě. Je naprosto legitimní, abychom tuto debatu vedli v prostorách Sněmovny a aby se poslanci mohli ptát pana ministra. Ne že přijde něco tady řekne, co má nachystaného, a zase odejde. A já si myslím, že není víc důležitých otázek v České republice, než jsou právě v současné době otázky národní bezpečnosti a otázky pohybu osob v rámci našich hranic.

Já mám aktualizovaný projev - jak říkal pan ministr, že si má pan Okamura aktualizovat svůj projev. Já chci potvrdit, že opravdu je zvýšené zvýšené úsilí policie na hranicích se Slovenskem, že tam projíždějí průběžně hlídky a že to na jednu stranu znamená uklidnění situace a mohl bych říkat, že ve Zlínském kraji nemáme problém. Na druhou stranu, když v deset hodin dopoledne jdete se svojí rodinou a vidíte šest migrantů a u toho tři rozblikaná policejní auta, tak tu situaci vnímáte jako napjatou.

A je pravda, že ti, kteří jsou pochytáni na našem území, tak jsou stále sváženi do Holešova, u nás do Holešova, kde je jim poskytnuta nějaká základní pomoc a je jim koupen lístek. Jsou posazeni na vlak, kde mají snad svůj vagon a směřují směrem na Prahu. A mají 30 dnů na to, aby opustili Českou republiku. A nikdo, anebo my pane ministře, odpovězte, jestli existuje nějaký přehled a nějaká evidence, jak dlouho tady ti lidé jsou, kde se pohybují, v podstatě i z čeho žijí. A hlavně, jaká jsou s tím spojena bezpečnostní rizika a jestli máme zmapovaný pohyb těchto osob. A co se stane v okamžiku, kdy skutečně Německo ty hranice zavře? Já totiž to hlavní, v čem se možná shodnu i s předsedou SPD, že opravdu chybí strategie a chybí plán. Mně opravdu chybí strategie nějaký trošku širší pohled na věc, co se stane, když německé hranice se zítra zavřou, co bude s těmi lidmi, kteří mají 30 dnů na vycestování? Co se s nimi děje, když je to Německo vrací, protože my to tady stále neřešíme. A pokud vím, oni to zkouší znova a znova. To znamená, opravdu je nějakým způsobem teď více chráněná naše hranice se Slovenskem a já to můžu potvrdit. Můžu potvrdit, že se tam pohybují i vojáci. Volají mi lidé. Nicméně není možné hermeticky zavřít tu hranici, protože to by tam museli stát 50 metrů od sebe ti příslušníci a na to zkrátka nemáme kapacitu. To znamená, k těm překračování hranic stále dochází.

Já mám neoficiální informaci, že snad nějakých sto padesát denně je stejně zadrženo. Chtěl bych slyšet pana ministra vnitra, jestli tomu tak je, jaký je potom další postup. A hlavně, jestli opravdu v rámci toho Schengenského prostoru máte pocit, že to je systémové řešení. Protože my některé chytneme, některé nechytneme, ty, které chytneme, tak posadíme na vlak v Hulíně a pošleme je směr Praha. A tady si s tím nějak poraďte! A jedou do Prahy nebo kam jedou? A jedou do Německa a tam, když je chytnou, tak je vrací do České republiky. Připadá vám to jako systémové řešení v rámci Evropské unie?

Vy říkáte, že děláte absolutní maximum. Já si myslím, že absolutní maximum určitě vypadá, jinak, děláte možná své maximum, ale absolutní maximum vypadá trochu jinak.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Taky jste řekl, že probíhá důsledná readmise na Slovensku. Já mám jiné informace. Já mám informace, že někdy vám ti Slováci ty migranty vezmou a někdy ne. Že to nefunguje tak stoprocentně. Přikročili jste k tomu, že se teda zavřely ty hranice na těch prvních deset dnů. První, co bylo, tak byla poměrně podrážděná reakce ze strany slovenského kolegy ministra vnitra a především ze strany slovenského premiéra Hegera, který nebyl jaksi v souladu s tím, co Česká republika udělala. A proč my nekomunikujeme? A proběhla nějaká komunikace? On se trošku usmívá za mnou pan ministr. (Rakušan) Já znovu říkám, já o tom chci diskutovat věcně, konstruktivně, chci klást otázky a myslím si, že tento bod by měl být zařazen na pořad dnešní schůze.

Já jsem, paní předsedkyně, zapomněl říct nebo už je změna pan místopředseda, kdyby si tam doplnil, já navrhuji nový bod, tak jak je napsáno na písemné pozvánce. A chci, aby byl dneska zařazen jako první bod. Jsem si vědom toho, že tady je velká tlačenice na ten první bod dnes. V případě, že nebude hlasován jako první, pak potom alternativně jako první po těch, kteří budou do té doby jako pevné zařazeny.

Takže máme tady velký pohyb nelegálních migrantů v rámci České republiky, a proto jsem ten bod nazval Otázky národní bezpečnosti, protože se to netýká už jenom těch hranic. Já můžu být rád, že se situace ve Zlínském kraji uklidnila relativně, i když oni v tom lese pořád prý ti migranti jsou a mně průběžně nějakým způsobem chodí informace, ale netýká se to v podstatě jenom migrantů z České republiky.

Já bych chtěl otevřít potom ještě druhou větev, ke které se dostanu. Tady k tomuhle poslední věc. Já hrozně jsem teď, já jsem teď poprvé slyšel, že turecký prezident Erdogan jednal s naším ministerským předsedou v této otázce - v médiích jsem se nic takového nedozvěděl. Tak já bych na této parlamentní půdě chtěl vědět víc! Přece není možné, že se to dozvíme jenom tak mimochodem! Vždyť to byla právě jedinečná šance, aby se setkali, aby něco dojednali.

Já bych chtěl vědět, jakým způsobem probíhá komunikace s Maďarskem. Já bych chtěl vědět opravdu, kudy teda přesně ti migranti jdou, když Maďaři postavili plot. Tak jdou teda Rumunsko, Ukrajina, kudy teda tečou ty lidé? Protože to jsou tisíce! Před 14 dny uvádělo Rakousko, že snad 6 000 denně, nebo před třemi týdny. U nás se bavíme v podstatě v souhrnu taky o tisících, když vezmu třeba 200 denně, že bývá zachyceno. Ale to je jenom Špička ledovce. Já pořád říkám, že většina, myslím si, tak dvě třetiny jsou schopné projít bez toho, aby je ty naše hlídky chytily. A co s nimi potom se děje? Tak mě by zajímala nějaká ta mezinárodní komunikace. A mě by opravdu zajímalo to, jestli a kdy teda začneme pomáhat na té vnější schengenské hranici, tak jak to bylo v minulosti, kdy jsme tam poslali naše policisty. A jestli, no ale zase - to je super, pane ministře, že mi to tady zezadu říkáte, že mi to říkáte, ale my to prostě chceme slyšet v rámci toho zvláštního bodu. A chceme o tom nějakým způsobem diskutovat. A Poslanecká sněmovna není přívěšek vlády, to je přesně naopak! A my bychom chtěli, aby Parlament České republiky v této věci měl nějaké slovo. Ne že tady obdržíme nějakou povšechnou informaci, která trvá pět minut vašeho projevu. Takže zajímá nás jednak ta mezinárodní, ty mezinárodní souvislosti, ta mezinárodní situace a potom samozřejmě ta naše vnitřní. A nejenom ta hranice, ale co se s těmi lidmi děje na území České republiky. A já opravdu mluvím o národní bezpečnosti a je to velké množství osob, a to je za a).

A za b) je tady potom věc, která se mi dostala do ruky dneska, a to je Návrh základních principů pro nastavení podmínek legislativního rámce lex Ukrajina 4 a navazujících právních prováděcích aktů. Zpracovala Asociace krajů České republiky. Já vám budu krátce citovat: Chybí jasná celostátní strategie v hierarchii kompetencí orgánů státní správy s jasnými podmínkami a návaznostmi pro pobyt občanů Ukrajiny v České republice. ČR působí za stávající situace ve srovnání s okolními zeměmi jako štědré zázemí, čehož zneužívají nyní významně osoby se zájmem o legalizaci pobytu v Evropské unii. Navíc často pracující v České republice takzvaně načerno a získávají tak navíc v České republice bezplatné bydlení. Ze strany veřejnosti je současné nastavení vnímáno negativně, což může být využíváno různými zájmovými skupinami pro podporování radikalizace společnosti. Řada občanů se nyní dostává do složitých existenčních situací, nelze brát na lehkou vláhu. Zvýrazněná je věta: Nastavit jednoznačná a jednotná pravidla a postup pro ubytování a sociální podporu ukrajinských uprchlíků v České republice a omezit vyplácení paušální náhrady s tím, že nejdéle do pěti měsíců už se musí starat sami o sebe.

To se dostáváme k další velké skupině cizích státních příslušníků, kteří se pohybují po České republice. A já jsem se ptal pana hejtmana a on říkal my jako hejtmani my prostě nevíme, kolik máme fyzicky na svém území těch Ukrajinců. My jsme součástí nějakého systému, my chceme nějakým způsobem pracovat, ale kde se pohybují, jak se pohybují, kolik jich tam máme, tak my to nemáme. A jediné, po čem volají, tak je nějaký systém. Chtějí vědět, kolik se tady pohybuje lidí.

A ten válečný konflikt na Ukrajině se vyvíjí. A teď došlo k úplně neskutečnému zhoršení situace a dochází k atakům na civilní obyvatelstvo zase na celém území Ukrajiny. Samozřejmě chápu, že to bude znamenat výzvu i pro nás. Ale já mám prostě neustále pocit, že to, co říkají hejtmani, to základní, že chybí systém. Chybí systém a přehled, kdo a jak se nám tady pohybuje - jak u Syřanů, tak u Ukrajinců.

A proto jsem ten bod nazval Otázky národní bezpečnosti. A já sám tady stojím potřetí a potřetí říkám, pojďme zařadit tento mimořádný bod, protože si to zaslouží a protože toho není tolik důležitějšího. Samozřejmě, trápí nás energetická krize, trápí nás inflace. Ale tohle je minimálně třetí nejdůležitější bota (?). Při vším respektu k bodům, které navrhuje grémium nebo které navrhne koalice, abychom zařadili pevně na pořad této schůze, si myslím, že obsazování nějakých rad České televize nebo případně zda komerční pojišťovny mohou pojišťovat cizince v oblasti zdravotnictví, to jsou věci, které s prominutím opravdu počkají. Ale tohle nepočká.

Já sám tady stojím poněkolikáté, nejsem jediný a znova žádám, pojďme si vyhradit nějaký přesný čas. Vždyť ty kluby se mezi sebou můžou dohodnout, že vystoupí jenom někdo. A vy budete mít možnost odpovědět na jednotlivé otázky. Jinak je to z mé strany, nezlobte se, už hraničící s pohrdáním Parlamentem České republiky, protože my si ty odpovědi zasloužíme.

Pane ministře, děkuji za vstřícnou reakci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

13:09 Věra Maříková (SPD): S digitalizací přichází obava, že starší generace budou nezaměstnatelné

V důsledku digitalizace zanikne v příštích sedmi až osmi letech 300 000 pozic a milion pozic kvůli d…