Vozobule (TOP 09): Povinnou výměnu Plzeňské karty nesmí platit občané

30.11.2014 13:44

Plzeňská TOP 09 je kategoricky proti záměru vedení radnice, aby občané platili za povinnou výměnu Plzeňské karty. „Nedivíme se, že vznikla petice občanů a chceme Plzeňany podpořit,“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

Vozobule (TOP 09): Povinnou výměnu Plzeňské karty nesmí platit občané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Postupná výměna Plzeňských karet, kterou ohlásily Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP), se týká celkem 200 tisíc držitelů karet. Každý, kdo bude mít zájem kartu si vyměnit, musí uhradit 170,- Kč. Plzeňská TOP 09 si uvědomuje, že dnešní Plzeňská karta neodpovídá z hlediska bezpečnosti současným standardům, a proto chápe výměnu jako nutný krok k nápravě. Přenesení platby za výměnu na občany nicméně považuje za nemorální. Jestliže dodavatel karet distribuoval občanům nedokonalý produkt, je bezpochyby jeho povinností uhradit režijní náklady za nařízenou výměnu.

„Vedení města chce přenést na občany náklady spojené s výměnou. A to je nepřijatelné,“ popisuje chystanou výměnu Michal Vozobule, předseda klubu TOP 09 v městském zastupitelstvu. „V současném ceníku poskytovatele služby (Plzeňské městské dopravní podniky, a.s.) navíc stojí, že vystavení duplikátu je zdarma v případě nefunkčnosti karty nezaviněné držitelem. Je tedy nepochopitelné, proč by nyní měl postupovat v rozporu s vlastními podmínkami,“ doplňuje Vozobule.

ODS a ČSSD před volbami slibovala, že část nákladů uhradí. V momentě, kdy je po volbách, tak primátor a celá koalice couvá. „Před volbami padlo mnoho slibů jako výměna karet zdarma či odpady za polovinu. Do kampaně se takové prohlášení hodilo a teď na to údajně nejsou peníze. Zdůvodnění administrativní náročností také nemůže obstát,“ dodává předseda zastupitelského klubu TOP 09.

Za nesmyslný považuje TOP 09 také čas nutný na vyřízení celé akce. Dva měsíce je skutečně krátká doba. PMDP argumentují tím, že je výměna dobrovolná a za pořízení nového pasu, tedy nepovinného dokladu, se také platí. To je ale zcela nesrovnatelné. Srovnávat lze naopak s jiným dokladem, který si lidé byli nuceni vyměnit. Povinná výměna řidičského průkazu byla také bezplatná a na vyřízení lidé měli nesrovnatelně delší dobu. Všechny současné karty budou navíc po určité době zablokovány. „Takže pokud budete mít na kartě celoroční předplatné a kartu si nestačíte v termínu vyměnit, tak o kredit přijdete. To už mi přijde doslova neuvěřitelné,“ komentuje další z navrhovaných opatření Michal Vozobule.

Podle vyjádření náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petra Náhlíka (KDU-ČSL) není možné pokrýt náklady spojené s výměnou karet z veřejných zdrojů, protože by se jednalo o porušení Listiny základních práv a svobod a dalších zákonů. Dle TOP 09 jde však o čistě politické rozhodnutí nového vedení plzeňské radnice, i když se původně mělo jednat o různých variantách, včetně té bez finančních dopadů na držitele Plzeňských karet. „ Pan náměstek Náhlík v roce 2002–2004 byl u vzniku projektu Plzeňské karty navíc byl. Při spuštění projektu bylo možné si v prvních měsících pořídit kartu zdarma. Nyní se celá situace jeví tak, že šlo tehdy pouze o promyšlený trik v souvislosti se zavedením karty a nyní když ji všichni mají, chce současné vedení města držitele karet zkasírovat. Dopravní podniky každoročně generují zisk v rozmezí 40–60 milionů, takže pokrytí výměny hravě zvládnou z vlastních zdrojů. Proč však nechce pan náměstek Náhlík jít touto cestou je nasnadě,“ shrnuje Michal Vozobule.

TOP 09 otevře tuto otázku na prosincovém jednání zastupitelstva, které se sejde ve čtvrtek 11. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).