Vsetín si připomněl 78. výročí osvobození

04.05.2023 19:26 | Tisková zpráva

Ve čtvrtek 4. května si Vsetín připomněl 78. výročí osvobození od německé okupace. V dopoledních hodinách se u památníku Osvobození a hrobu neznámého vojína na náměstí Svobody uskutečnil za přítomnosti čelních představitelů města pietní akt.

Vsetín si připomněl 78. výročí osvobození
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

„Jsem rád, že jsme se tady sešli v hojném počtu a zejména s velkým zastoupením studentů. Tento pietní akt totiž neorganizujeme jen pro ty starší, z nichž někteří se narodili v předválečné či v těsně poválečné době, ale především pro ty mladší, abychom jim připomněli, že v době před rokem 1939 si nikdo nemyslel, že dvacet let po první světové válce se mohou válečné hrůzy vrátit, a navíc ještě v horší podobě. Ale stalo se. Musíme si stále připomínat i fakt, že ti, kteří vybojovali v roce 1945 naši svobodu, vybojovali i naše životy. Kdyby tehdy nespojily síly americká a Rudá armáda, jakož i ostatní, kteří bojovali na jejich straně, válka by trvala mnohem déle a mnozí z nás by tady dnes nebyli,“ pronesl v projevu k účastníkům pietního aktu starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL) „Jinou věcí je, že se po druhé světové válce začaly světové poměry v závislosti na zájmech velmocí měnit. A tak z někdejších osvoboditelů Vsetína jsou dnes ti, kteří bojují na jiné straně a světem jsou za to mnohdy právem odsuzováni. My bychom ale navzdory tomu či právě proto měli vnímat proměnlivost života. Měli bychom odsuzovat to, co je špatné nyní, a být trvale vděčni těm, kteří pomohli našim předkům,“ dodal starosta Čunek.

Jeho slova na pietním aktu doplnil bližším popisem dění kolem osvobozovacích bojů ve Vsetíně historik Muzea regionu Valašsko Pavel Mašláň. O kulturní vsuvku se postarali žáci základní školy Rokytnice a členky Pěveckého sdružení valašských učitelek. Čestnou stráž u památníku drželi členové dětského folklorního souboru Malá Jasénka, skauti a vojáci z Krajského vojenského velitelství Zlín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…