Výborný (KDU-ČSL): Témat, které se nedrží státní hranice, je celá řada

23.09.2019 6:28

Čeští a bavorští lidovci řešili ochranu klimatu, ekonomickou spolupráci a také boj s kůrovcem

Výborný (KDU-ČSL): Témat, které se nedrží státní hranice, je celá řada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Poslanec Německého spolkového sněmu a předseda frakce CSU Alexander Dobrindt zavítal do Prahy, kde se sešel s předsedou Markem Výborným a dalšími politiky z vedení KDU-ČSL. Předmětem jednání byla ochrana životního prostředí a také ekonomická spolupráce s Bavorskem. „Velmi se mi líbí iniciativa zakotvit ochranu vody a půdy v ústavě,“ řekl Dobrindt.

Jeden z nejvlivnějších bavorských politiků v Berlíně ocenil aktivní přístup KDU-ČSL k tématu ochrany životního prostředí. „V Německu jasně vidíme rostoucí zájem o tyto otázky a zodpovědní politici by měli aktivně přicházet s řešeními a nečekat, až k tomu budou veřejností vyzváni,“ řekl na setkání.

Alexander Dobrindt představil vedení KDU-ČSL také jednotlivé body klimatického balíčku CDU/CSU. „Chceme jít cestou pobídek a podpory pro zavádění technologií, které produkují méně CO2 a pomoci tak firmám i domácnostem při zavádění šetrnějších řešení např. v oblasti elektromobility či vytápění budov. Budu velmi rád, když v této oblasti posílíme vzájemnou spolupráci s naším partnerem KDU-ČSL,“ uvedl.

Podle předsedy Výborného bylo jednání velmi přínosné. „Je vidět, že témat, které se striktně nedrží státní hranice a zasahují do života obyvatel na české i bavorské straně Šumavy, je celá řada,“ okomentoval šéf lidovců. Jako příklad uvedl kůrovcovou kalamitu, která trápí české i německé lesy a která má dopad na celý ekosystém.

Nezůstalo ale jen u životního prostředí. „Mluvili jsme ale i o nutnosti reforem v oblasti evropské politiky, které bude třeba řešit po brexitu, tedy v době německého předsednictví v radě EU v druhé polovině roku 2020,“ dodal Výborný.

Tématem jednání byla i ekonomická spolupráce s Bavorskem, potažmo Německem, které je dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR a kam směřuje zhruba třetina českého exportu. Jednání budou pokračovat při setkání v Mnichově na začátku října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.