Vysloužil (KDU-ČSL): „Heims in Rusland“ - volá Podněsterská republika

20.03.2014 22:30

Připojením Krymu se vytvořil precedens, samozvaná Podněsterská moldavská republika se dožaduje přijetí do Ruské federace.

Vysloužil (KDU-ČSL): „Heims in Rusland“ - volá Podněsterská republika
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Takřka neznámá oblast v Moldávii, přežívající po krvavém konfliktu v 90. letech, se znovu ozvala a touží po připojení k Rusku. Ruskojazyčná enkláva vklíněná mezi Moldavsko a Ukrajinu vyhlásila svou nezávislost na Moldávii už v roce 1991, podobně jako jiné sovětské republiky při demontáži SSSR. Krvavý konflikt, který vznikl mezi Moldavany a  etnickými Rusy, stále není zapomenut.

V Tiraspolu, které  je hlavním městem této nikým neuznané republiky, stále vzhlíží ke světlým zítřkům V. I. Lenin. SSSR jako  by  v této oblasti nikdy nezanikl, zakonzervován celých 23 let.

 Krymský příklad vzbudil naděje všech  etnických Rusů v postsovětském prostoru na spojení  s Ruskem. Celá tato etnicky promíšená oblast se může proměnit v sud prachu ne nepodobnému jako v Jugoslávii.

 200 000 občanů Ruské federace, kteří žijí v Podněsteří,  se pro připojení k RF vyslovili v referendu již v roce 2006. Nyní se předseda Nejvyššího sovětu PDR Michail Burla obrátil s výzvou k předsedovi Státní dumy RF Sergeji  Naryškinovi o změnu ruské legislativy za účelem připojení Podněsteří k Rusku.

 Kde se zastaví ruská rozpínavost, pokud se Podněsterské republice podaří to co Krymu? S jídlem roste chuť, a v Rusku jsou po „vítězství na Krymu“ naladěni na další vítězství i přes slova Vladimíra Putina, vylučující zájem o další ukrajinská území. Začíná mít tato expanze podobu Hitlerovy doktríny, která prosazovala  spojit všechny etnické Němce do jednoho státu? Prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova o ochraně všech Rusů v zahraničí tomu  jednoznačně nasvědčují.

Není divu, že představitelé pobaltských republik začínají být ze svého silného souseda nervózní. Mají taktéž  ze sovětské doby výrazné ruské menšiny. Na jejich případnou „pátou kolonu“ je tak zaděláno.   Zde se ukazuje, jak byly tyto státy prozíravé, že o vstup do NATO požádaly již dávno.

 Ukrajinský krize tak hrozí v přelití do okolních zemí bývalého SSSR. Mnohé problémy, jako třeba v Podněsteří, byly jen zakonzervovány, aniž by byly již v minulosti vyřešeny. Na Ukrajině se ujaly vlády strany reprezentující nacionalistické hnutí západní Ukrajiny, které je již historicky antagonistické k Rusku. Obavy etnických Rusů z ukrajinského nacionalismu obratně využil Vladimír Putin k zásahu na Krymu. Panuje zde obava, zda zůstane jen u tohoto poloostrova nebo bude tato nebezpečná expanze pokračovat. Jak ale vyřešit problém Podněstří, když etničtí Rusové s rumunskými Moldavany ve společném státě  prostě žít nechtějí. Zvláště když se již chystá k podpisu asociační dohoda pro Moldavsko, které si činí na toto území nárok.  Nehrozí tu tedy skutečné „Heims in Reich“?

Mgr. Ing. Petr Vysloužil

  • KDU-ČSL
  • kandidát pro volby do EP za KDU-ČSL
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…