ZPL: Desatero pro liberecké politiky

09.04.2014 16:22

Změna pro Liberec připravila seznam deseti principů dobré správy města. Jedná se o soubor konkrétních návrhů s úspěchem odzkoušených v jiných obcích a zároveň přizpůsobených potřebám Liberce.

ZPL: Desatero pro liberecké politiky
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Jaromír Baxa: ,,S kolegy už několik let přemýšlíme nad tím, jak zlepšit stav politiky v Liberci. Přicházíme s desaterem konkrétních a splnitelných návrhů, zaměřených na zapojování veřejnosti, transparentnost a kvalitu života. Inspiraci jsme brali hlavně z případů dobré praxe, z opatření úspěšně vyzkoušených v dalších obcích, v desateru od organizace Oživení a podobně, a přizpůsobili jsme je na míru Liberci.“

,,Pokud Změna pro Liberec uspěje v komunálních volbách, budeme tyto zásady prosazovat do řízení města. Nejde ale o náš volební program, Desatero prostě shrnuje normální stav dobré správy města. Proto o Desateru chceme jednat s ostatními kandidáty do zastupitelstva a doufám, že je přesvědčíme, aby je také vzali za své. Vymezujeme se tím trochu i proti přesvědčení, že o všem se může hlasovat, jsou věci, které by měly být obecně platné a stát se pro politiky samozřejmostí,“ dodává Zuzana Kocumová.

,,Nejpodstatnější je ale to, jací lidé se do zastupitelstva dostanou. Pokud to nebudou charakterní lidé, stejně sebelepší opatření dodržovat nebudou a dopadne to podobně jako s předvolebními sliby. Například jako se současným územním plánem, jistě bych v žádném minulém programu nenašla myšlenku o rozšíření průmyslových zón stávajícím způsobem, o privatizaci zbytků městského majetku nemluvě,“ domnívá se Zuzana Tachovská.

"Před volbami budou všichni slibovat, že se zasadí o spravené silnice nebo třeba o spolkový dům. To je v pořádku, ale jsme přesvědčeni o tom, že pokud nespravíme samotný základ fungování města, dobré výsledky nepřijdou. Bez skutečného zapojování veřejnosti do přípravy větších investic budeme mít další Soukenné náměstí či nepovedený pokus o Sokolovské náměstí, bez změny pravidel pro veřejné zakázky budeme mít další předraženou kontejnerovou školku a tak bychom mohli projít Desaterem bod po bodu,“ vysvětluje Josef Šedlbauer.

,,Jsem rád, že se myšlenky Rekonstrukce státu přenášejí i na komunální úroveň. Projekt desatera, který připravila Změna pro Liberec, řeší jak transparentnost, tak další aktuální problémy Liberce. Díky nim vznikají podobné iniciativy i v dalších městech,“ připomíná Pavel Felgr, krajský koordinátor projektu Rekonstrukce státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

19:02 Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…