Zábranský (Piráti): Nespolehlivé dodavatele veřejných zakázek odhalí databáze

07.06.2023 11:17 | Tisková zpráva

Hlavní město Praha a jeho příspěvkové organizace se budou při výběrových řízeních nově opírat také o interní databázi nespolehlivých dodavatelů veřejných zakázek, tzv. Blacklist. Aktivní využívání databáze přispěje k transparentnímu a efektivnímu zadávání veřejných zakázek a jejich bezproblémovému plnění.

Zábranský (Piráti): Nespolehlivé dodavatele veřejných zakázek odhalí databáze
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Dodavatelé, kteří při plnění veřejných zakázek nesplní smluvní závazky vůči hlavnímu městu, jeho příspěvkovým organizacím či Městské policii Praha, se nyní objeví v databázi nespolehlivých dodavatelů.

Funkcionalita Blacklistu je dostupná na jednotném profilu zadavatele Tender arena, samotný Blacklist bude vytvořen s prvním záznamem o nespolehlivosti dodavatele a postupně doplňován. V návaznosti byla vypracována také metodika zařazování nespolehlivých dodavatelů na Blacklist, která obsahuje přesné návodné postupy a informace.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29691 lidí

Za nespolehlivé mohou být označeni ti dodavatelé, kteří se dopustili vůči Praze závažných nebo dlouhodobých pochybení, případně podvodného jednání např. při plnění dřívějšího smluvního vztahu či v rámci realizace zadávacího řízení v posledních třech letech nebo za dobu delší.

„Výhodou Blacklistu je rychlé sdílení informací o pochybeních mezi Prahou a jejími organizacemi včetně důkazních dokumentů. V případě, že se hříšník přihlásí do určité soutěže přes profil zadavatele, administrátor zakázky dostane automatické upozornění a bude muset rozhodnout, zda daného dodavatele ze zadávacího řízení vyloučí,“ vysvětluje přínos Adam Zábranský, pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu.

Blacklist tedy slouží jako informační nástroj o spolehlivosti dodavatelů a účastníků v soutěžích o zakázky. Praze a jejím příspěvkovým organizacím nabídne přehlednou evidenci informací a dokumentace a poskytne jim důkazní podporu pro možné vyloučení dodavatele podle zákona.

Cílem Blacklistu je výběr kvalitnějších dodavatelů zakázek a jejich motivace k řádnému plnění soutěžních a smluvních podmínek. Jelikož jde o nový nástroj, bude jeho fungování pravidelně hodnoceno a případně upravováno.

Zavedením Blacklistu byl splněn další úkol z Protikorupční strategie hl. m. Prahy 2022-2027, která byla schválena zastupitelstvem v září 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.