Zahradil (ODS): Další (natož brzké) rozšíření EU nezaručí nikdo

30.06.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k rozšiřování Evropské unie

Zahradil (ODS): Další (natož brzké) rozšíření EU nezaručí nikdo
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Prezident Macron dobře ví, že ve “starých” členských zemích EU stoupá únava, či dokonce nelibost, ze zdánlivě nekonečného rozšiřování Unie. Je to drahé a posunuje to geopolitické těžiště EU ze Západu na Východ.

Na sklonku francouzského předsednictví proto Macron navrhl jakýsi mezistupeň (ve skutečnosti odklad) dalšího rozšíření jménem “European Political Community”. De facto tak oprášil 30 let starý Mitterrandův plán. České předsednictví má nyní tuto ideu rozpracovat. Přistupme k tomu konstruktivně a kreativně, může se to v budoucnu hodit.

Další (natož brzké) rozšíření EU nezaručí totiž nikdo. Ani kandidátský status, udělený Ukrajině a Moldově není takovou zárukou - Turecko by mohlo vyprávět. I země západního Balkánu čekají v pomyslném předpokoji již dlouhá léta.

Pořád je tedy lepší mít takový předpokoj oficiálně, coby náhradní řešení, než vyhrotit situaci až k případnému tvrdému odmítnutí žadatele. A stávající evropský establishment to řešit nebude: za 10-15 let, až přijde na řadu třeba právě Ukrajina, budou už otěže moci v EU třímat jiní.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…