Zámečník (KDU-ČSL): Šance na výměnu nevyhovujícího kotle je velká

04.08.2022 11:17

Kraji zbývají prostředky ještě na 300 žádostí

Zámečník (KDU-ČSL): Šance na výměnu nevyhovujícího kotle je velká
Foto: kraj Jihomoravský
Popisek: Jan Zámečník (KDU-ČSL)

Do konce srpna se mohou hlásit zájemci o zbývající finance na výměnu kotlů. Ve 4. kole takzvaných kotlíkových dotací hodlá kraj do konce srpna pokrýt i zbývajících na tři sta možných žádostí. 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí

V rámci aktuální výzvy, která byla vyhlášena začátkem července, chce kraj rozdělit mezi 800 domácností téměř 122 milionů korun. Zájemci se mohou hlásit až do konce srpna, kdy dotační titul končí. Je možné takto získat dotace na tepelná čerpadla, ale i na kotle na biomasu, a to jak na automatické, tak na ty s ručním podáváním. Řadí se sem i kotle na dřevo.

„Ve hře je výměna kotlů za přibližně 50 milionů korun. Do této chvíle jsme přijali na 500 žádostí, takže podle našich odhadů nám zbývají prostředky na dalších přibližně 300 žádostí, které můžeme finančně pokrýt. V rámci této výzvy je možné získat dotace i na kotle na dřevo, což je levnější alternativa topiva vzhledem k současným cenám energií. Vyzýváme tedy potenciální zájemce: neváhejte, šance na výměnu nevyhovujícího kotle za ekologický je poměrně velká,“ říká náměstek hejtmana Jan Zámečník. „Jde nám o to, abychom co nejvíce využili možností tohoto dotačního programu a přispěli tak ke zlepšení stavu životního prostředí a větší čistotě ovzduší na jihu Moravy,“ dodává náměstek.

Stačí, když zájemci do 31. srpna 2022 pošlou elektronickou verzi žádosti a následně verzi tištěnou. Krajská výzva pro domácnosti byla vyhlášena 6. června 2022, příjem žádostí kraj zahájil 11. července a stále probíhá. Finanční alokace výzvy je 121,7 milionu korun. Pro domácnost žadatele musí platit, že průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 korun. Podrobné informace k dotačnímu programu naleznete ZDE, své dotazy mohou zájemci zasílat na mailovou adresu kotlikove.dotace@jmk.cz .

Od roku 2016 až do současnosti se na jihu Moravy dočkalo výměny v rámci tzv. kotlíkových dotací cca 3 800 nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Žadatelům z řad občanů na ně kraj poskytl téměř 400 milionů korun.

***

Pomáháme organizaci Člověk v tísni s medializací oddlužovací akce Milostivé léto II, proto v příloze najdete tematickou tiskovou zprávu, příběhy dvou žen, které využily minulé Milostivé léto, a letáček s informacemi.

Lidem v exekucích, kteří zvažují šanci využít, je organizátory akce doporučována již nyní nezávazná konzultace na Help lince 770 600 800 nebo prostřednictvím e-mailu jakprezitdluhy@clovekvtisni.cz. Zbavit se dluhů bude opět možné za velmi výhodných podmínek. Minulé Milostivé léto pomohlo desetitisícům lidí často ve zdánlivě bezvýchodné situaci. V Jihomoravském kraji bylo ke konci minulého roku v exekuci více než 58 tisíc lidí s celkově 416 tisíci exekucemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.