Zaorálek: Nečas chce přežít svou smrt. Ostuda pokračuje

14.06.2013 14:50

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 6. 2013

Zaorálek: Nečas chce přežít svou smrt. Ostuda pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

 Děkuji. Přeji vám také ještě jednou dobré poledne. 
 
Samozřejmě, že to byla velmi řiďounká polévka, kterou tady nalil teď pan Miroslav Kalousek. A i když se snaží vylepšit dojem z toho velmi nedůstojného vystoupení premiéra, tak se mu to samozřejmě nemůže povést. 
 
Přátelé, dovolte, abych vám připomněl, na čem funguje stát. Je tady vláda, která předkládá Parlamentu návrhy zákonů. Pak je tady Parlament, který ty zákony projednává a schvaluje. A po občanech v této zemi chceme, aby ty zákony pak dodržovali. Pokud to nečiní, pak je tady policie, státní zastupitelství a soudy, které dodržování zákonů, které my tady schvalujeme, potom kontrolují, hlídají a porušování trestají. Tohle je třeba mít na paměti, když tady tak tleskáte. Protože váš potlesk se vám tady možná takhle podaří. Ale mě by zajímalo, jak s tímhle názorem vystačíte venku na té ulici, až ze Sněmovny vyjdete. Protože ti lidé sledují právě to, do jaké míry my, kteří schvalujeme zákony, vláda, která je navrhuje, do jaké míry je také schopna je dodržovat. 
 
A to je ten základní kaz toho, co se tady snažil pan Miroslav Kalousek obhájit. Že totiž, jak to řekl Vojtěch Filip, to, co se dělo na Úřadu vlády, to prostě bylo nezákonné. 
 
Já bych rád odpověděl na otázku, kterou tady položil Miroslav Kalousek. On se zeptal - a co spojuje tu směs, údajně, tu mediální směs, kterou nám tady předložilo vrchní státní zastupitelství a policie? Já vám řeknu, co ji spojuje. Na tiskové konferenci před touto Sněmovnou dokonce ta otázka padla. A bylo i na ni odpovězeno! To, co spojuje všechny ty kauzy, je osoba vrchní ředitelky a nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase! To tam přece bylo řečeno naprosto jasně! Tato osoba, Úřad vlády, spojuje všechny nitky této kauzy! 
 
To znamená, to, proč se zasahovalo u pana Rittiga a pana Janouška, to souvisí s Úřadem vlády. V této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči! A stokrát se můžete tvářit, že to není dokázáno. Jako Al Capone se taky dlouho tvářil, že není dokázáno, že je zločinec. A vy, jako byste říkali - no, sice toho Al Caponeho zajistili, ale ještě důkazy nemají! A my čekáme na důkazy. To je snad role Sněmovny, že my budeme posuzovat důkazy policie? Opakuji, my tady schvalujeme zákony. A vy jste vláda, která má pod sebou také policii, za kterou ručí a která hlídá dodržování zákonů, a justici, která to sleduje a eventuálně trestá. 
 
A tady se zasáhlo proti Rittigovi, Janouškovi. Z toho, co jsme slyšeli, tak tito lidé byli napojeni na Úřad vlády! Chápete to? Lidé, kteří mají pověst jako Al Capone, tak komunikovali s Úřadem vlády! Chápete, jak veřejnost tohle vnímá? Chápete, jak vnímá projev pana premiéra a pana Kalouska? Že vy to prostě všechno chcete někam zamést pod koberec! Fakta, která jsou drtivá! 
 
Tady to řekl Vojtěch Filip. To, co se dělo na Úřadu vlády, bylo nezákonné! My tady schvalujeme zákony! Vláda je má navrhovat! A vy říkáte, že nám to vadit nebude? My budeme na něco čekat? Na co čekat? Chápete to? To nemůže nikdo pochopit! Tady si můžete zatleskat, ale tam na té ulici vás všichni vyženou!! A jestli bude Parlament pokračovat, tak v této zemi budou sílit hnutí, protestovat na ulicích a budou říkat: To si přece nenecháme líbit! Tady vládnou Al Caponové a oni nejsou schopni s tím nic udělat! (Velmi hlasitý projev s výraznou gestikulací rukama.) Když se prokáže, že se s těmi lupiči baví, tak se nic neděje!! Když to organizuje Úřad vlády, tak se pořád nic neděje!! Tady máme vládu, která respektuje to, že premiér, lidé, kolem něho, kopou do zákonů, kašlou na zákony! Tady máme tajné služby, které přijímají zadání od lidí, kterým to nepřísluší. Plní prostě privátní úkoly! Vy říkáte, že se imobilizovala vojenská rozvědka? No, vojenská rozvědka, která plní úkoly nějakých... soukromá zadání... No, zaplať pánbůh, že se imobilizovala! To je přece skandál, podle čeho ta vojenská rozvědka funguje!! To všechno je nesmírně slabé, co tady říkal pan Kalousek!!! To je úplně směšně slabé!!! Běžte ven, zeptejte se lidí, na těch ulicích, co tomu říkají! Zeptejte se, co říkají na projev Petra Nečase!!! (Výrazný potlesk a zvolání z levé strany Sněmovny.) 
 
(Dále už klidněji.) Takže jako Jan Patočka kdysi napsal takový strašný esej, že Češi jsou národ, který přežil svou smrt, tak my jsme tady svědky pokusu Petra Nečase, premiéra, který chce přežít svou smrt! A já jsem si myslel, že ve vládní koalici budou poslanci, kteří mají soudnost! Kteří si uvědomují, že tohle neprojde. To je oddalování toho umírání. No, vy se sice můžete tady semknout, můžete říci - neuděláme nic. Ale je to prostě oddalování konce. 
 
A zlé na tom je, že vlastně v tom shazujete celou Sněmovnu. Vy do toho v podstatě zatahujete i nás! Ta neschopnost Sněmovny, která vlastně v něčem ručí za zákonnost (s důrazem) a má se k ní hlásit, ta neschopnost na tohle reagovat, to prostě ukazuje, že ta země je celá neschopná! Ta ostuda bude prostě pokračovat! 
 
Ta ostuda by mohla skončit jedině tehdy, kdyby dneska tady premiér Petr Nečas vystoupil a řekl: Já na sebe berou odpovědnost za to, co se stalo. (Hlasitě.) Jediné možné, co tady mohl říct. Já jsem si dokonce myslel, že to řekne. To je zvláštní, že jsem tak naivní. Já jsem měl dojem, že už nemá jinou možnost. Že skutečně Petr Nečas musí vystoupit a říci - a nezáviděl jsem mu to, ale myslel jsem si, že tahle pravidla on chápe a řekne: Ano, já jsem asi dlouhodobě překračoval určitá pravidla a pak se ucho utrhlo a džbán se prostě rozbil. 
 
Tady to bylo řečeno. Tady se jenom provalila metoda, kterou ta vláda vlastně dlouhodobě vládla. Na korupci bylo založeno přijímání zákonů. Stokrát jsme o tom mluvili. To byl také důvod toho, proč jsme tu hlasovali ty nedůvěry vládě. Že se prostě prosazovaly zákony způsobem, na který jsme si dokonce stěžovali na ústavním soudu! Dokonce i ty církevní restituce, to bylo téma posledního jednání ústavního soudu! Způsob, jak se to tady prosazovalo. Korupce poslanců. Odchody a příchody podle toho, jak bylo třeba. To je přece to, co se teď provalilo! A když o tom mluví státní zástupci, když se to vyšetřuje, tak vy řeknete - je to nejasné, je to mediální směs, je tam spojeno nespojitelné. Ale to přece nádherně drží pohromadě! Ale strašně to drží pohromadě!! A dokonce se jmény pana Janouška, pana Rittiga, s tím vším to drží pohromadě! To je ta katastrofa! Že se všechno potvrdilo!! (Potlesk z levé strany Sněmovny.) 
 
Rozumíte, nám se tady před očima potvrdilo to nejhorší podezření, že v České republice je to tak, že organizovaný zločin sahá do nejvyšších pater politiky! Toto se potvrdilo. Já jsem o tom mluvil i v souvislosti s amnestií prezidenta republiky. Proč to premiér Nečas podepsal, když se vědělo, že se pustí desítky největších zločinců, za největší zločiny že se pustí do země. To všechno bylo podezřelé! O tom propojení se tady mluvilo i dřív. 
 
Teď s tím vystoupí vrchní státní zástupce, řekne, že to propojení existuje, máme na to důkazy. A vy řeknete - že to je mediální směs?? A to chcete přežít?? Jestli to přežije tahle Sněmovna, tak ti lidé venku vám to nevezmou! 
 
Já chci navrhnout takovou věc. Já bych chtěl, aby se Sněmovna přerušila. Abyste se rozjeli do svých domovů a porozprávěli s lidmi kolem sebe, co vám na to říkají. Zkuste to vysvětlovat ne nám tady. Zkuste to vysvětlovat doma lidem. Co vám na to říkají? Co vám říkají na vystoupení, které tady dnes předvedl Petr Nečas? Co říkají na to, jak tady pan Kalousek takhle vařil tu svou slaboučkou polévku? Co na to říkají lidé? Jak se jim to líbí? Že máte pana Rittiga a Janouška už prokazatelně za přátele. Že u nich našli 150 miliónů a deset kilo zlata! (Potlesk z levé strany Sněmovny.) Jak se to bude lidem líbit? 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…