Zdechovský (KDU-ČSL): Současný přístup k nelegální migraci je naivní

16.09.2023 20:03 | Ze sítí

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na projev Ursuly von der Leyen k stavu Evropské unie

Zdechovský (KDU-ČSL): Současný přístup k nelegální migraci je naivní
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

V EP vystoupila šéfka komise se svým dlouho očekávaným projevem o zhodnocení stavu EP a výkonu Komise v posledních čtyřech letech. Ursula von der Leyen pochválila výkon Evropské unie v posledních letech a zdůraznila pokrok a pozitivní transformaci, kterou EU zažila. Navzdory nevídaným výzvám, jako je globální pandemie a konflikty na evropské půdě, si podle ní EU získala důvěru svých občanů a splnila své sliby z roku 2019.

Musím říct, že šéfka Komise to neměla v tomto volebním období jednoduché, ale vypíchl bych její zvládnutí pandemie Covid 19 a vytrvalou podporu Ukrajiny včetně odstřihnutí se od ruského plynu. Oceňuji také nový strategický přístup pro region Afriky, smysluplná ekonomická spolupráce s africkými zeměmi zajistí bezpečnost pro evropské občany.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Naivní je pak současný přístup k nelegální migrací!
Nevím, co přinese mezinárodní konference o pašerácích, kterou chce EK uspořádat. Přijde mi to jako čirý alibismus. Dávno měla být připravena strategie, jak s touto mafií efektivně bojovat. Posílení Frontexu a Europolu prosazuji dlouho a jsem rád, že to podobně vidí i Komise. Odvádí dobrou práci, ale chybí jim finance a kvalifikovaní lidé.

Prioritou Komise musí být ekonomika!
Musí zásadně snížit byrokracii a zvýšit investice do inovací, abychom byli konkurenceschopní s USA a Čínou a firmy neodcházely z EU. A souhlasím s tím, že se musíme zbavit neférových tržních praktik ze strany Číny a naší závislosti na ní. S tím souvisí také posílení pozice EU v oblasti přístupu ke strategickým surovinám, mezi které patří například měď, kobalt či lithium.

V neposlední řadě musíme podporovat Ukrajinu, a to jak materiálně, tak i vojensky až do jejího vítězství a zahájit přístupová jednání do Unie. Ukrajina musí provést potřebné reformy, bez kterých to nepůjde. Současně bychom měli také urychlit rozšíření Schengenského prostoru o další státy, jako je Bulharsko či Rumunsko.

Stále máme před sebou spoustu výzev, kterým jako unie budeme čelit, ale věřím, že je zvládneme!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…