Zelení: Středoevropská univerzita potřebuje naši podporu v boji s autokratem Orbánem

07.04.2017 22:18

Zelení podporují Středoevropskou univerzitu (CEU) v Budapešti v její obraně proti posledním krokům maďarské vlády a premiéra Orbána.

Zelení: Středoevropská univerzita potřebuje naši podporu v boji s autokratem Orbánem
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Ty mají ve svém důsledku za cíl ohrožení samé její existence. Středoevropskou univerzitu, která v době svého založení v roce 1991 sídlila také v Praze a pro nevůli ze strany tehdejší české vlády Václava Klause se o několik let později přesunula do Budapešti, považují Zelení za výrazné obohacení evropského vzdělanostního prostoru zejména v oblasti humanitních a sociálních věd. Zelení podporují snahu CEU setrvat v Budapešti, dokud to jen bude možné, navzdory tlaku Viktora Orbána.

“CEU osobně znám jako výjimečnou instituci, které pomáhá pochopit problémy demokracie v našem regionu. Orbánův útok na ni je tak zavrženíhodný, jak je z jeho hlediska pochopitelný,” říká Petr Kutílek, místopředseda Zelených. “Bojuje-li dnes CEU o svoje přežití v Budapešti, bojuje o své přežití i liberální demokracie v Maďarsku a ostatně možná i šířeji v postkomunistické střední Evropě. Je tedy důležité, aby CEU tento svůj boj vyhrála.”

Vláda Viktora Orbána nechala v úterý prohlasovat v maďarském parlamentu po zrychleném řízení novelu tamního vysokoškolského zákona, jejíž návrh byl zveřejněn pouhý týden předem a nebyl nijak formálně připomínkován. Tato novela de facto znemožňuje další působení CEU v Maďarsku, protože ji nutí do 9 měsíců otevřít campus ve Spojených státech. Zákon má nyní na stole prezident János Áder, k němuž směřují četné výzvy k vetu zákona.

Středoevropská univerzita přitom již přes 25 let hraje klíčovou roli v akademickém životě celého regionu.

“Vysoké školy jsou živy z otevřené výměny názorů i jejich nositelů. Na Středoevropskou univerzitu nejenže směřuje mnoho českých akademiků a studujících, ale CEU pořádá také četné konference, workshopy a letní školy ve spolupráci s českými vysokými školami. Z této spolupráce a dialogu profitují všichni,” dodává vysokoškolský pedagog Pavel Himl (Zelení).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.