Zelení žádají přepracování vládního návrhu k prolomení limitů

02.09.2015 9:48

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v minulých dnech pokoutně zveřejnilo poslední očekávanou studii k problematice limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

Zelení žádají přepracování vládního návrhu k prolomení limitů
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Ministr Jan Mládek přitom už v první polovině srpna poslal do připomínkového řízení návrh na prolomení limitů těžby na dole Bílina a odložení rozhodnutí o dole ČSA o pět let, výsledky poslední studie ale přitom nijak nezohlednil. Strana zelených toto považuje za fatální pochybení ministra Mládka a žádá, aby byl vládní materiál doplněn o výsledky studie. Podle zelených je zároveň neúnosné, aby ministr Mládek ve své funkci dále zůstával. 

Prolomení limitů na dole Bílina, které navrhuje ministr Mládek, a následné spálení hnědého uhlí by podle studie znamenalo ztrátu 31 000 roků života (v důsledku předčasných úmrtí), 117 nových případů chronické bronchitidy, 3 132 nových případů příznaků astmatu u dětí, přes 520 000 dní s omezenou aktivitou nebo téměř 60 000 dní pracovní neschopnosti.

“Je nezodpovědné, že vláda bude o limitech jednat bez toho, aby zohlednila miliardové externí náklady, které si těžba v příštích letech vyžádá. V zájmu těžařů tak vláda bude hazardovat se životy lidí, protože 92 procent externích nákladů tvoří právě dopady na lidské zdraví. Žádáme ministerstvo průmyslu, aby podklad pro rozhodnutí vlády dopracovalo. Je neúnosné, aby ministr Mládek, který návrh navzdory nekompletním podkladům předložil, ve své funkci dále zůstával,” říká předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová.

Pokud by vláda rozhodla o prolomení limitů na dole Bílina, budou externí náklady činit minimálně 24 miliard korun. Studie přitom vyčísluje jen dolní odhad těchto dopadů, protože (podle zadání MPO) zahrnuje jen dopady na lidské zdraví, které jsou způsobené například znečištěním, hlukem, nebo změnou klimatu. Existují nepochybně i další negativní efekty ovlivňujících kvalitu života (od duševní pohody až po ztrátu kulturní paměti území).

Studie také zohledňuje pouze dopady na obyvatele ČR (opět podle zadání MPO), přitom dopady znečisťujících polutantů a hluku na obyvatele ČR představují pouze 10 % celkových dopadů připadajících na obyvatele všech zemí EU (dopady ze změny klimatu činí pouze 2 %). Celková hodnota externích nákladů vyčíslených studií představuje kolem 8 % hodnoty celkových externích nákladů spojených s dopady v EU.

Studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze: http://www.mpo.cz/dokument161524.html

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.