Zimola (ČSSD): Zelená iluze

27.12.2013 16:27

V nepravidelných intervalech čeští Zelení kritizují vládu, ČEZ a v podstatě všechny zastánce jaderné energetiky za prosazování jaderné energetiky.

Zimola (ČSSD): Zelená iluze
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Vyjadřuji se k tomuto tématu asi se stejnou pravidelností jako Zelení a víceméně stále říkám to samé, ale to mi nebrání v tom, abych nezareagoval na nejnovější prohlášení Zelených.

Ale berme to popořádku. Výtku, že jaderná elektřina je vývozní komodita, nepřijímám. Elektřina je v podstatě komodita jako každá jiná a není důvod jí nevyvážet. Zvláště, když si to můžeme dovolit a je po ní poptávka. A vývoz elektřiny neznamená ani statisíce metrů čtvrtečních zastavěných montážními halami ani tisíce kamiónů na přetížených českých dálnicích. A kromě toho, ruku na srdce: Po kolika našich produktech je ve světě poptávka? Rozhodně bude fajn, když bilance zahraničního obchodu nebude závislá jen na škodovkách.

Další téma: obnovitelné zdroje jako spolehlivý zdroj energie. Podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů stoupá, a to je v pořádku, ale to ještě neznamená, že obnovitelné zdroje podrží naši ekonomiku vždy, když to bude zapotřebí. V době, kdy výstavba jakékoliv akumulační elektrárny, byť by se pro ni teoreticky našlo místo, vzbuzuje stejný odpor jako jádro, leží před námi otázka: Kde vezmeme elektřinu, když ji obnovitelné zdroj nebudou schopny dodávat? A že nejde jen o bagatelní střídání dne a noci v případě tzv. solárů je nasnadě. Vezmeme-li v potaz klimatické prognózy, pak všechny obnovitelné zdroje budou dlouhodobě nespolehlivé kvůli extrémním výkyvům počasí (odstávky kvůli povodním, vichřicím apod.). A nikdo nedokáže vyloučit, že se „nezblázní“ sopka na Islandu a Evropu po měsíce nezahalí mračna sopečného prachu.

A když budeme stát oběma nohama na zemi, tak zbývá zase jen to uhlí a plyn. Uhlí, kterého už moc není, a plyn, jehož dodávky se mohou stát hračkou v rukách těch mocnějších dříve, než se nadějeme. Zase tu máme to magické cizí slůvko „diverzifikace“. Jak říká jedno české úsloví, které si upravím: „Jen blázen dává všechna vejce do jednoho koše“.

A máme tu další zaklínadlo – úspory. Ano, nejlevnější energie je ta, která se nemusí vyrobit. Ale přesvědčte o tom spotřebitele. Opatření vedoucí k úsporám spotřeby elektřiny jsou účinná jen zčásti – nelze zastavit trend elektronizace průmyslu a domácností, který sice zavádí mnohem úspornější spotřebiče, ale masivně narůstá jejich počet. Příkladem jsou světelné LED zdroje – jsou sice úsporné, ale všechna města (dnes i malé vesničky) během Vánoc září jako nikdy předtím. Stoupá spotřeba „nových“ druhů spotřebičů, např. klimatizací. Dobře je to patrné ve Velké Británii, kde nyní přehodnocovali energetickou koncepci a smutně konstatovali, že s úsporami už to není to, co to bývalo.

Dámy a páni ze strany Zelených, i vy ostatní, neupírám vám právo víry v lepší život na této planetě, po kterém toužím i já stejně jako vy, ale dobrat se ho budeme muset racionálními a reálnými kroky, a nikoliv těžko naplnitelnými iluzemi.

A u tohoto tématu zase někdy „na viděnou“.

J. Zimola, jihočeský hejtman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…