Zímová Dostálová (PRO! Kraj) reaguje na veřejnou výzvu, aby se omluvila

10.09.2015 6:32

Reakce Šárky Zímové Dostálové na veřejnou výzvu Petra Severy:

Zímová Dostálová (PRO! Kraj) reaguje na veřejnou výzvu, aby se omluvila
Foto: PRO! Kraj
Popisek: logo hnutí PRO! Kraj

Reakce na veřejnou výzvu Petra Severy zveřejněnou na webu Ústeckého kraje (zde).  

Vážený pane Severo,

ráda bych reagovalana Vaše vyjádření. V první řadě Vás chci požádat, aby po paní Monice Novotné nebylo žádáno žádné vysvětlení ani omluva, neboť zde došlo k záměně jmen osob, které prezentovaly názor odborové organizace. Tisková zpráva v tomto směru již byla upravena i s omluvou. Děkuji za pochopení.

Pokusím se Vám vysvětlit jednotlivé body: 

1.) „Nikdy jsem nerozhodl, a ani by mne to v souvislosti s poskytovanou zdravotní péčí v Ryjicích nenapadlo, o omezení objemu stravy pacientů. Právě proto,že si plně uvědomuji, jaká péče je v Ryjicích poskytována a o jaké pacienty se v  Ryjicích starají, by podobný krok byl hazardem s pacienty. Rád bych, aby se mi paní Šárka Zímová Dostálová a paní Monika Novotná za toto lživé tvrzení omluvily.“

Máte pravdu, že ke změně stravování nakonec naštěstí nedošlo, ale již neuvádíte, že dojít mělo. Jsem přesvědčena, že k tomu nedošlo jen díky tomu, jak se vše medializuje, a také zejména díky MUDr. Kozmové, která si tento problém vzala za svůj, a která jak při jednáních s MUDr. Liehnem, tak s Ing. Fialouse snažila na zachování stravovacího režimu apelovat. Změna stravování vplánu skutečně byla, pracovníci NNP Ryjice o tom byli informováni při ústních jednáních, kdy v rámci transformačních schůzek vedoucí stravování v KZ Ing. Brabec toto prezentoval jako hotovou věc. Zde se odkazuji jen na čest osob, které mi tyto informace poskytovaly, protože písemně to neobdržely. 

Ani zachování stávajícího stavu, který kvituji s povděkem, ale neznamená, že je vše v pořádku - dle prohlášení Ing. Brabce k pracovníkům nemocnice (v době před vydáním naší tiskové zprávy) byl tento stav bez určení doby trvání. Proto jsem na to v tiskové zprávě upozornila, neboť to považuji za ohrožující pro péči v nemocnici. Pokud se zaměstnanci opakovaně snaží toto řešit a netuší, zda skutečně bude kvalita stravy zachována, protože jim Ing. Brabec nedokázal dát jistotu, považovala jsem za nutné upozornit na to veřejně. 

Po mém včerejším dotazu jsem se dozvěděla, že hned po krajském zastupitelstvu, tedy včera, Ing. Brabec sdělil, že je v plánu rozšířit teplé večeře, zatím alespoň 2x týdně i v Masarykově nemocnici. Za to děkuji a jsem ráda, že naše snaha má kladné výsledky. Potvrzuji ale tím, že situace se stravováním byla vyřešena skutečně až po zastupitelstvu, naší tiskové zprávě a veřejných vystoupeních.

K Vaší osobě jsem pak logicky přiřadila za vše řečené odpovědnost, neboť jste ji v té době jako ředitel měl. Vnímám to čistě jako systémovou věc, bez jakýchkoliv osobních ambivalencí. 

2.) „V kontextu článku je zavádějící i tvrzení o tom, že jsem zakázal přijímat další pacienty.Dočasné omezení v příjmu pacientů (nikoli úplný zákaz) bylo ovlivněno letním provozem NNP z důvodu dovolených, zejména lékařů. Sami lékaři mne oslovili, jako ředitele NNP, a o toto opatření požádali. Dohodli jsme se spolu na snížení kapacity léčebny pod 100 pacientů (maximální kapacita je 115 lůžek).Pacienti byli dále přijímáni, byť v omezeném rozsahu, rozsah omezení byl plně v kompetenci lékařů a zdravotnického personálu.  Propad v příjmech jsme si mohli jako léčebna krátkodobě dovolit.Toto opatření bylo provedeno s důrazem na ochranu pacientů a kvalitní poskytování zdravotních služeb. Je třeba si uvědomit, že jednou z nejnáročnějších činností v NNP je právě příjem pacientů a s tím související příjmová vyšetření. Pokud bychom zachovali plnou kapacitu, jistě by mohlo dojít k chybám, které se obvykle nedají při péči o pacienty napravit, a to přeci nikdo nechceme.“

Při formulaci inkriminované věty v tiskové zprávě, že „dočasně pověřený ředitel Ing. Severa zakázal přijímat další pacienty, takže významně klesají tržby a způsobuje to prokazatelné finanční ztráty (během dvou měsíců 2miliony!)“, jsem vycházela z Vašeho písemného sdělení lékařům ze dne 30.6.2015:

From: Liehne Josef [mailto:Josef.Liehne@KZCR.EU] 
Sent: Tuesday, June 30,2015 12:29 PM
To: Severa Petr
Cc: Mrázek Jiří; PetraKOZMOVÁ (kozmova@nnpryjice.cz)
Subject: RE: Omezení příjmu pacientů NNP Ryjice
Váženýpane inženýre,
tato informace prvotně včera zazněla na primářském aktivu MN -bude mít pro provoznaší nemocnice až fatální důsledky, protože se zpomalí průchod pacientů a tím budeme muset omezit péči i my.
ProsímVás o sdělení jaký je předpokládaný výhled tohoto omezení.
Děkuji zaspolupráci
dr.Liehne

Odesílate: Severa Petr [severa.p@kr-ustecky.cz]
Odesláno: 30. června 20159:40
To: Liehne Josef
Cc: Mrázek Jiří; PetraKOZMOVÁ (kozmova@nnpryjice.cz)
Předmět: Omezení příjmupacientů NNP Ryjice
Váženýpane řediteli,
dovoluji si Vás tímto s politováním informovat, že s ohledem na provozní a personální situaci Nemocnice následné péče Ryjice, příspěvkové organizace,pozastavujeme do odvolání příjem pacientů k hospitalizaci. Je třeba využít jiných poskytovatelů zdravotních služeb lůžkové následné péče.
Prosím předejte tuto informaci na akutní oddělní Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, se kterými obvykle spolupracujeme.
Při jakékoli změně situace budete bezodkladně informován.
Současně Vám sděluji, že z účinností ode dne 1. 7. 2015 není obsazeno místo primáře nemocnice následné péče. V odborných záležitostech týkajících se poskytování zdravotních služeb se obracejte na zástupce primáře, paní MUDr. Petru Kozmovou.
Děkuji za pochopení
Zdraví Vás
Ing. PetrSevera, ředitel

Přiznávám,že mne při psaní TS vůbec nenapadlo, že slovo „zákaz“ ve Vás vyvolá tak velkou míru nesouhlasu – vycházím ze základní logiky významu této formulace – pokud něco není dovoleno, nesmí se to, tak je to zakázáno. A nemusí u toho být cedule s velkým nápisem ZÁKAZ! Ve Vašem písemném sdělení jste příjem pacientů pozastavil – správně by neměli pak již být přijímáni žádní, ale jak sám uvádíte a potvrzují to i ryjičtí lékaři, nešlo to ve všech případech dodržet. Obětavost personálu Ryjic je v tomto obrovská. 

Jestli si to dobře pamatuji, sám jste mi říkal, že u některých pacientů bylo sporné, zda jejich hospitalizace nebyla úlitbou jiným oddělením nemocnic v KZ, kde se o ně nebyli schopni starat, ač by měli. V Ryjicích je přijímali, protože věděli, že ve stavu, v jakém jsou, je domů poslat nemohou, a že i tuto praxi jste chtěl ukončit, aby se oddělení, kterých se to týkalo, snažila svou péči poskytovat komplexně. 

Když buduVaše další vysvětlení konfrontovat s vysvětleními pracovníků NNP Ryjice,dostaneme se k tomu, že oni tvrdí, že toto pozastavení příjmů není zdůvodu dovolených, ale proto, že odešli 3 atestovaní lékaři, kteří nebyli nahrazeni. Nikdy v minulosti v letních měsících nebyl provoz omezen a obložnost se pohybovala kolem 94%.
Protože je systém plateb od pojišťovny daný platbou za obsazené lůžko a den, tak obložnost, kterou Ryjice měly do června 2015 kolem 94-96%, klesla v červenci na83%, srpen 81%. Tímto došlo tedy ke snížení plateb od pojišťoven, což zde činí cca 1% kolem 100 000 za měsíc, dohromady jsou to ony uváděné dva miliony. 
V ekonomické situaci, v jaké KZ dlouhodobě je, a kterou se Ing. Fiala usilovně snaží zlepšit, aby nemocnice nebyly ve ztrátách, říci, že tento propad příjmu si mohla nemocnice dovolit, mne děsí. To říkám upřímně. 

Ten apel v tiskové zprávě na propojení zákazu přijímání pacientů, finanční ztráty a odchodu lékařů, byl myšlen jako upozornění na celkovou situaci, kdy všechny tyto aspekty jsou na sobě životně závislé. A proto to opět vztahuji v rámci hierarchie vedení k Vám, vzhledem k Vaší odpovědnosti jako ředitele.Je mi jasné, že ta situace nebyla jednoduchá, a nechtěla bych být na Vašem místě. Oba dva ale dobře víme, že pokud by nenastala tato změna a ve funkci zůstal původní ředitel, tak by ani lékaři, kterých se to týká, do důchodu neodešli. V jejich zájmu bylo maximálně svou nemocnici podporovat a nikoliji svévolně ohrozit tím, že na jejich místa nebudou zajištěny adekvátní náhrady.

Bohužel,v situaci, kdy většina personálu s prodejem nesouhlasí, tak lékaři odešli bez výčitek, protože již neměli žádnou další motivaci zde zůstat.A ztráta motivace se přece do výpovědi nebo při odchodu do důchodu neuvádí.

Z odpovědi MUDr. Liehneho mi rovněž nevychází, že by toto bylo na přání lékařů. On se toho naopak děsí a své obavy Vám jasně formuluje.

Mohu s Vámi souhlasit, že formulace „zakázal“ může znít jako zavádějící, ale není lživá, a už vůbec ne účelově. Výsledek je totožný ať je to zákaz nebo pozastavení, či omezení – snížila se obložnost a došlo k prokazatelným a citelným hospodářským ztrátám. Pro mne 2 miliony jsou dost velká částka. Zvlášťv případě Ryjic, které měly vůči kraji závazek snižovat každý rok velikost dotace kraje tak, aby dosáhly plné ekonomické soběstačnosti, a poslední dotace se pohybovala právě kolem 2 milionů, pokud si to dobře pamatuji!

3.) „V den, kdy jsem přebíral po primáři MUDr. Müllnerovi funkci ředitele nemocnice, jsem mu nabídl místo lékaře. Dokonce jsem ho dále do konce června pověřil pro zachování kontinuity péče výkonem funkce primáře. Nabídka na post lékaře nebyla nijak omezena. Přesto MUDr. Müllner uzavřel se zaměstnavatelem dohodu o ukončení pracovního poměru.“

Tento bod je pro mne z lidského hlediska asi nejcitlivější – vůči vám oběma. Vaše informace ve vyjádření je totiž jiná, než informace, kterou mi poskytl bývalý primář, MUDr. Müllner. Ten mi sdělil, že po jeho odvolání z funkce ředitele NNP Ryjice 10.6.2015 (a jen připomenu, že byl jmenován do funkce ředitele hejtmanem Šulcem po převedení LDN Ryjice pod Ústecký kraj, přičemž oficiální jmenování primářem po převodu nakraj nikdy neměl) mu bylo sděleno, že šlo o zdvojení funkce /ředitel + primář/ a tím také odvolání nejen z funkce ředitele ale i primáře. Proto byl Vámi jmenován nově do funkce primáře NNP Ryjice od 10. 6. 2015 do 30. 6. 2015. Ke konci tohoto období od Vás dostal k podpisu rozvázání pracovního poměru k 30. 6. 2015, které jste vypracoval a on to podepsal. Dle jeho slov jste mu nikdy místo lékaře nenabídl. V tuto chvíli zde proti sobě stojí protichůdná tvrzení každého z vás, přičemž do tiskové zprávy bylo použito stanovisko MUDr. Müllnera. Je mi líto, že se rozcházíte v názoru na situaci, u níž jste byli jen vy dva a nikdo jiný nemá šanci prokázat, kdo má pravdu. 

Musím tedy znovu konstatovat, že zde mne to mrzí, ale nebudu se Vám omlouvat za lživé tvrzení, neboť lež je účelově změněná pravda, což v tomto případě není. MUDr. Müllner si za svým tvrzením stojí.

Ano, neshodneme se v postojích ke kauze převodu NNP Ryjice a Most do KZ, ale pro mne to není důvod, abych k Vám chovala zášť a útočila na Vás, nebo záměrně překrucovala fakta. My všichni, kdo máme na převod opačný názor, se snažíme nahlas upozorňovat na možné problémy a nebezpečí, která zde vnímáme. Proto upozorňujeme na naše obavy z legálnosti vytvoření závodu a následného prodeje, proto se snažíme upozorňovat na personální problémy nemocnice, které mají za následek omezení péče a finanční ztráty, proto jsme sesnažili zabránit našimi vystoupeními změnám ve stravování, které nebyly vhodné, atd. Je mi jasné, že Vám osobně, ani vedení kraje, nemusí náš způsob formulací a úsilí vyhovovat, ale za sebe říkám, že bych nikdy nesáhla k vědomé lži, a už vůbec ne účelové. Vidíme věci rozdílně, a vycházíme z odlišných informací.

Tento text i s Vaším vyjádřením (bez jakékoliv úpravy Vašich námitek i vysvětlení) a mou odpovědí, zveřejníme na našem webu PRO! Kraje i fb.Zároveň Vás žádám o zveřejnění mé odpovědi v plném znění i u Vašeho vyjádření na webu kraje. 

Děkuji,

Šárka Zimová Dostálová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …