iČesko: Nové Česko a pětibodový program boje proti zaostalosti naší země

30.11.2018 4:34

Politická strana iČesko přichází s manifestem za moderní Česko. Naše země se podle agentury Bloomberg propadá v žebříčku států dle inovativnosti a ukazuje se, že je zaostalá.

iČesko: Nové Česko a pětibodový program boje proti zaostalosti naší země
Foto: Facebook iČeska
Popisek: Tisková konference strany iČesko

Země, která se kdysi pyšnila tím, že náleží mezi deset nejvyspělejších států světa, a která i v době komunismu byla považována za vyspělou, se nyní ocitá na chvostu zemí EU daleko za vyspělými státy. V manifestu apelujeme na spoluobčany, abychom společně zastavili tento neblahý vývoj a otočili kormidlem k rozsáhlé modernizaci naší země.

Inovativnost a technická vyspělost země je měřítkem nejen momentálního stavu země, ale hlavně indikátorem toho, jak se dané zemi povede v blízké budoucnosti, jestli bude oproti ostatním zemím zaostávat nebo je naopak předbíhat. Svět se mění, vyspělé země investují do inovací, technologického rozvoje a my jsme zaspali. Jsme slabí a pokud se nic nestane, čeká nás trvalý propad a návrat mezi vyspělé země zůstane pouhým snem.

Naše zaostalost není jen technologická, ale zastaralý je v některých oblastech i společenský a politický systém. Vzdělávací soustava na úrovni základního a středního školství je nemoderní, často na úrovni 19.století. Sociální systém není schopen efektivně reagovat na velkou nerovnost v naší zemi ani na skutečnost, že velká část společnosti padá do různých podob existenční pasti. Důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný, protože nebude v blízké budoucnosti schopen generovat dostatečně prostředků na důchody. Zemědělství není připraveno na nadcházející éru sucha a horka, není vůbec jisté, zda bude dostatek vody. Dálnice stavíme dvakrát dráž a třikrát déle než v Německu. Toto všechno má neblahý vliv na atmosféru ve společnosti, kde dlouhodobě panuje „blbá nálada“.

Navrhujeme bez prodlení uskutečnit následující první kroky k modernizaci naší země:

Na základě strategie hospodářského a technického rozvoje vytvořit systém státních pobídek pro technický rozvoj firem, zejména na výzkum a vývoj. Zvýšit podstatně platy učitelů a současně provést reformu způsobu výuky směrem od biflování k pěstování dovedností a schopnosti správně vyhodnocovat informace, a rovněž ke schopnosti spolupráce na bázi kreativní výuky s účastí žáků. Reformovat sociální systém, zefektivnit úřady práce, vytvořit systém sociálních pobídek pro lidi s nízkými platy. Změnit dotační systém v zemědělství tak, aby podporoval schopnost krajiny udržovat vodu a bránil erozi půdy.

Jan Štern - producent a publicista, Kryštof Šámal - produkční, Nikola Šeborová – studentka na ČZU, Jan Bors – dramaturg, Kryštof Kodl – podnikatel, Pavel Štern - projektový manažer, Alois Ullmann - finanční expert

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…