Bramboračka, neználek v říši divů. Ve sněmovně bylo husto, poslanci se pohádali a šli domů. A Babiš se naštval

23.07.2014 15:06

Poslanci se ve sněmovně po poledni opět hádali. A to kvůli tomu, že Ladislav Šincl z ČSSD podal námitku proti tomu, jak hlasoval ohledně snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Jenže problém byl v tom, že Šincl nepodal námitku těsně po hlasování k normě, ale až po hodinové pauze, kterou si vzal po tomto hlasování na poradu klub ČSSD. Poslanci se sice hádali právě kvůli této námitce Šincla, jenže již po deseti minutách dohadů nebylo zřejmé, kvůli čemu vlastně hádka začala. Důvodem ke všemu navíc byl asi i fakt, že před sebou valí jako těžký balvan služební zákon, který měli dnes na programu. Normu ale stejně nezačali vůbec projednávat...

Bramboračka, neználek v říši divů. Ve sněmovně bylo husto, poslanci se pohádali a šli domů. A Babiš se naštval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Tak to sněmovna dlouhou nezažila! Nesmyslné hádky poslanců v podstatě o ničem se strhly hodinu a půl po poledni v jednací síni dolní komory kvůli námitce Ladislava Šincla (ČSSD), který zpochybnil hlasování ohledně snížení spotřební daně z benzinu a nafty. Jenže problém byl v tom, že Šincl nepodal tuto svou námitku těsně po hlasování, ale až po hodinové pauze. Mezitím se totiž radil klub ČSSD.

„Vysvětlete mi, v jakém bodu jednání se nacházíme,“ zahlaholil po čtyřiceti minutách nesmyslných hádek předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, neboť podle něj prý už není vůbec zřejmé, o čem že se to poslanci vlastně dohadují.

„Vy moc dobře víte, v čem se nacházíme,“ pousmál se na to předsedající schůze Jan Hamáček (ČSSD) a následně vysvětlil, že jde o pozměňovací návrh poslance Milana Urbana z ČSSD na snížení spotřební daně z benzinu a nafty a také o další následné, tedy konečné hlasování, které právě Ladislav Šincl zpochybnil. „Jde tak o výsledky dvou hlasování,“ upřesnil v tu chvíli Hamáček.

„To bych také mohl říci, že mohu zpochybnit - a vy mně to také umožníte - že se začne zase hlasovat o tom, co bylo minulý týden,“ zaburácel ale na to místopředseda klubu TOP 09/STAN František Laudát. A později ve faktické poznámce uvedl, že tyto dohady o tom, jestli je možné znovu hlasovat o pozměňovacím návrhu Milana Urbana k novele o spotřební dani, by mělo nejspíše řešit vedení sněmovny. Podle mnohých by to totiž znamenalo fakticky otevřít debatu k normě, což ale zase podle zdůraznění jiných zákonodárců není podle jednacího řádu PS možné.

Jak z této bramboračky ven?

„Vedení sněmovny by mělo rozřešit, jak z této bramboračky ven,“ poznamenal k tomu proto Laudát.

Poslanci se nakonec o tomto problému hádali téměř hodinu a to i když námitky Šincla odhlasovali. V podstatě šlo o vyřešení toho, zda se po této námitce může hlasovat znovu o normě nebo ne. Předtím se ale navíc šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura rozčiloval, že klub ODS nedostane přestávku na jednání svého klubu. Předseda komory Jan Hamáček ho totiž poučil o tom, že stále platí usnesení sněmovny staré několik let, kdy není možné vyhlásit přestávku na jednání klubu před hlasováním o námitce.

„Nevyrábějte tady precedenty, vyrábíte nebezpečnou situaci do budoucna....Hlasování jste zpackali, prohráli, nedohodli jste se v klubu. Já si tady připadám jako neználek v říši divů. To, co tady dnes předvádíte, tak je nebezpečné. Tento nebezpečný precedent se do budoucna otočí proti vám,“ uvedl k tomu proto rozčileně Laudát (TOP 09).

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Zbyněk Stanjura dokonce připomněl, že stejně celou proceduru kolem hlasování na této mimořádné schůzi poslanců ODS napadne, respektive podá stížnost k Ústavnímu soudu.

Jak to vše skončilo? Šéf sněmovny Hamáček se dlouho zdráhal otevřít k bodu znovu rozpravu, ovšem nakonec uzdu povolil. Podle opozice ale tím ČSSD "ohnula" jednací řád komory jen proto, aby mohla schválení normy stornovat a poslance přimět k poslušnosti.

„Jsem v šoku, co tady vládní koalice předvedla. Po hodině si rozvzpomenout, že chci něco zpochybnit, mi zavání podvodem, lží, habaďůrou, ale rozhodně ne demokratickými principy," kritizoval šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Pokračování stejné, ale bez Nagyové

"Mám vážnou obavu, že tato koalice pokračuje v praktikách koalicí předešlých, jen nemá paní Nagyovou," zasmečoval i šéf KSČM Vojtěch Filip.

Důvodem hádek byl nadto kromě údajně "zpackané" novely na snížení spotřební daně z nafty a benzinu zřejmě i fakt, že poslanci měli dnes na programu ve třetím čtení schvalování služebního zákona, ovšem o něm bylo možné hlasovat pouze do 15.00 hodin. Poslanci si to totiž dnes dopoledne na žádost Romana Sklenáka z ČSSD odhlasovali, a to v souladu s příslušným paragrafem jednacího řádu PS. Právě tento fakt ale ukončil dnešní jednací den poslanců, neboť poslanci z TOP 09/STAN si vzali padesátiminutovou přestávku na jednání svého klubu. Přestávka by totiž skončila právě v 15.00 hodin.

Babiš se kvůli normě čílil

Sněmovna snížení spotřební daně na pohonné hmoty o 2,50 Kč u nafty a 1,50 Kč u benzínu, což byla změna navrhovaná poslancem z ČSSD Milanem Urbanem, schválila překvapivě, a to v rámci novely o znovuzavedení zelené nafty pro zemědělce.

Daňová vratka ze spotřební daně na palivo má podle vlády vyrovnat podmínky tuzemských zemědělců se zahraničními kolegy. Pozměňovací návrh poslance Urbana na snížení spotřební daně na pohonné hmoty obecně prošel ale i k překvapení vlády a patrně i samotného navrhovatele. Nejspíše proto si poté ČSSD vzala přestávku na jednání klubu.

Návrh Urbana odmítl především ministr financí Andrej Babiš (ANO), který po hlasování netajil rozhořčení nad tím, že velká část klubu ČSSD podpořila právě Urbanův pozměňovací návrh.

„Něco vymyslíme a budeme to řešit,” zmínil v kuloárech podle serveru Novinky.cz Babiš.

„Nechápu, co je to za akci ČSSD. Doufám, že se to bude revokovat, protože to takto není možné. Jednak na to není důvod, za druhé to nic nepřinese pro lidi. Vše by to skončilo v kapsách distributorů. Nechápu, co pan Urban sleduje a za koho lobbuje,“ řekl Babiš ve sněmovně podle serveru novinářům. Právě proto asi následně vznikla výše uvedená hádka o námitce Šincla, neboť ČSSD se údajně dlouho na klubu radila, co se vzniklou situací.

Urban je přesvědčoval

Urban se ale prý pokoušel své kolegy přesvědčit, že navzdory poklesu příjmu ze spotřební daně by se do rozpočtu vrátily peníze na vyšších prodejích pohonných hmot i dalších komoditách.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě a začátkem dubna tento návrh schválila. Podle současného kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni.

Sobotka: Mnoho poslanců ČSSD vůbec netušilo, pro co hlasuje

K novele spotřební daně na pohonné hmoty se vyjádřil dokonce i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj totiž prý řada poslanců sociální demokracie vůbec netušila, pro co hlasuje, když navzdory vládní dohodě kývla na snížení spotřební daně z nafty a benzinu. Poslanec ČSSD Milan Urban, který snížení navrhl, byl podle Sobotky dokonce prý největším pomocníkem opozice při chystaných obstrukcích.

„Především mě opravdu nenapadlo, že dneska největším pomocníkem opozice při obstrukci bude poslanec opozice Milan Urban. On dnes sehrál výrazně obstrukční roli,“ řekl podle ČTK novinářům Sobotka krátce po přerušení jednání. Narážel prý na chystané obstrukce opozice při schvalování služebního zákona.

Podle Sobotky jde navíc u snížení spotřební daně o „legislativní zmetek“ a norma by v této podobě tak určitě jít do Senátu neměla. Premiér ale prý věří, že "hlasovací omyl" bude vyřešen již v pátek.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…