Dusno ve sněmovně. Na programu služební zákon, zdanění cigaret i grilování Sobotky

10.09.2014 10:29

Poslanci mají dnes ve třetím čtení schvalovat novelu služebního zákona. Poslední verze celkové změny služebního zákona vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice. Kromě zákonů, které do sněmovny vrátil Senát, ale chtějí někteří zákonodárci dnes grilovat i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), a to za jeho názory k protiruským sankcím. Tuto mimořádnou schůzi s jediným bodem programu prosadily kluby TOP 09 a ODS.

Dusno ve sněmovně. Na programu služební zákon, zdanění cigaret i grilování Sobotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny trvalo jen 27 minut. Služební zákon byl vrácen do druhého čtení

Třetím čtením služebního zákona se dnes začali zabývat poslanci. Poslední verze celkové změny služebního zákona vyplývá z dohod koalice a pravicové opozice. Na přání TOP 09 a ODS tak upravená verze předlohy nepočítá například se vznikem generálního ředitelství státní služby. Tato nejnovější verze návrhu služebního zákona totiž předpokládá, že většinu pravomocí generálního ředitelství státní služby převezme Ministerstvo vnitra, na němž vznikne zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu.

Novela přináší i další změny. Státní správa by se například měla více otevřít i pro lidi z jiných sfér, což byl také jeden z požadavků pravice. Proti předchozímu návrhu novely se posune „překlopení“ současného stavu státní správy do státní služby z ledna na červenec příštího roku.

Kvůli uzákonění politických náměstků ovšem normu hodlá vetovat prezident Miloš Zeman, hrozí i ústavní stížností, a to hlavně kvůli paragrafu o politických náměstcích, jenž podle něj se zákonem nesouvisí.

ÚS vydal judikát

„Ústavní soud již vydal judikát, kterým odsuzuje přílepky. Tento paragraf 174 je evidentně přílepkem, protože s podstatou služebního zákona nemá naprosto nic společného,“ vysvětlil Zeman.

Jenže třeba místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka tvrdí, že případná stížnost nejspíš nebude mít šanci. „V tomto případě jde o nesmysl a vsadil bych se, že Ústavní soud, pokud to tam dojde, tuto námitku nevyslyší,“ uvedl již dříve Chvojka pro média.

Jenže proti poslední verzi služebního zákona se staví i opoziční hnutí Úsvit a výslednou podobu kritizuje i KSČM.

Poté poslanci schůzi přeruší na deset minut a otevřou jinou schůzi, na níž začnou rozhodovat o předlohách, které do dolní komory vrátil Senát. Patří k nim zvýšení spotřební daně z cigaret a zachování zelené nafty pro zemědělce. Vládní návrh na zvýšení spotřební daně z cigaret senátoři poslali zpět dolní komoře s tím, že do ní zachování zelené nafty vložili. Tento návrh obsahuje jiná novela, kterou horní komora zamítla.

Pravicová opozice kvůli tomu hrozí ústavní stížností. Senátoři totiž o obou předlohách hlasovali opakovaně.

V návrhu programu je ale také například Senátem vrácený zákon o dětských skupinách, novela autorského zákona a odpadová novela, která by zavedla zákaz skládkování komunálního odpadu od roku 2024.

Sobotka: Každá země se snaží ochránit své zájmy

Třetím bodem má být návrh opozičních TOP 09 a ODS k mimořádné schůzi, na níž se mají projednávat názory a stanoviska české vlády k sankcím Evropské unie vůči Rusku kvůli situaci na Ukrajině. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž účinnost sankcí zpochybnil a na jeho popud Česko požádalo v rámci sankcí Evropské unie proti Rusku o výjimky.

Výhrady pravicové opozice vyjádřil pro Český rozhlas poslanec TOP 09 Marek Ženíšek.

„Vláda na jedné straně volá po jednotném postupu Evropské unie. Na druhou stranu hned po summitu pan premiér vzkazuje světu, že si nejprve Česká republika musí sankce zkontrolovat, zda to naši ekonomiku nepoškodí,“ vysvětlil Ženíšek.

Šéf ČSSD a premiér Sobotka si ale za kroky vlády stojí. „Každá země se snaží ochránit své národní zájmy. Česká republika by udělala velkou chybu, pokud by nebyla schopná v takto kritické situaci hájit své národní zájmy a export do Ruska,“ řekl k sankcím kromě jiného Sobotka.

„Necítíme potřebu program schůze k tomuto bodu podpořit,“ sdělil dnes na brífinku předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. „Jsme si ale vědomi toho, že s přednostním právem se bude k programu debatovat, ale my nebudeme program této schůze protahovat,“ dodal Kováčik.

Jak se ale dnes schůze poslanců protáhnou, to nedokáže dopředu říci nikdo. „To se nedá dopředu ani odhadovat. S přednostním právem se k sankcím může vyjádřit hodně lidí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz k tomu třeba místopředseda klubu KSČM Alexander Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…