Nečasi, nenadávej Klausovi do debilů a komunistů, zní z části ODS

26.09.2012 10:24

ANKETA Tím, že prezident Václav Klaus v pondělí vetoval druhý pilíř důchodové reformy, vzbudil u premiéra Petra Nečase značnou nevoli a ten ho přirovnal ke komunistům. To se nelíbí části politiků ODS. Někteří se ale ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz za premiéra postavili.

Nečasi, nenadávej Klausovi do debilů a komunistů, zní z části ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

Klaus dal své výhrady i varování Nečasově vládě najevo poměrně důrazně již vloni. Ve svém odůvodnění vrácení zákona Klaus zdůraznil, že se změnou důchodového systému nesouhlasí ze zcela jiných důvodů, než parlamentní opozice.

Přesto Nečas na jeho adresu uvedl: „Já argumenty prezidenta znám velmi dobře, protože je už rok slýchám od představitelů komunistů, socialistů a odborů,“ řekl premiér na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady ODS.

Minimální rovný důchod

Komunisté, socialisté a odbory by patrně těžko souhlasily s Klausovým pohledem na důchodovou reformu a jeho zásadním argumentem proti vládní reformě. Podle Klause by totiž reformou s velkým R mělo být sdělení, že se dosavadní systém nemůže udržet a že stát by měl hrát mnohem menší roli a poskytovat jakýsi minimální rovný důchod.

„Musí být jasně řečeno, že státem vyplácený důchod má znamenat pouhé základní zabezpečení člověka na stáří a že všechno navíc už bude jen a jedině jeho svobodnou, dobrovolnou volbou (s různými variantami státní podpory penzijních schémat, nebo – a to by bylo nejlepší – úplně bez této podpory). „Zabezpečovací“ základní důchod by měl být maximálně rovný, tedy v podstatě solidární, nikoli zásluhový,“ uvedl již vloni na jaře Klaus.

Nadávání do debilů a komunistů

Nejzásadněji se Klause zastal poslanec Boris Šťastný. „Když odborářský předák uráží naši vládu tím, že ji srovná s tou komunistickou v padesátých letech, tak mi to vadí. Ale beru to s nadhledem, protože to říká levicový odborář, a ten nás urazit nemůže,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

„Ale když předseda naší strany nadává našemu prezidentovi, a tu hovoří v souvislosti s ním o debilitě, tu o komunistech, to mě tedy již uráží. Hlavně proto, že prezidenta napadá za stejné názory, které máme černé na bílém v našem programu. Tohle už je na velkou omluvu,“ dodal poslanec Šťastný.

I europoslanec Hynek Fajmon se neztotožnil s premiérem. „Výrok pana premiéra je nepravdivý a navíc nerozumný a urážlivý. Prezident není povinen podepisovat každý zákon a kritizovat jej za to, že využívá svých pravomocí, je nemístné,“ uvedl Fajmon.

Nečasův politický útok

Senátor Jiří Pospíšil se domnívá, že premiér Nečas neměl argumentovat ad personam, nýbrž ad rem: „Já myslím, že když od někoho slyším argumenty, tak bych měl přemýšlet nad jejich obsahem, a ne nad tím, kdo je říká. Jinak mi hrozí, že budu mluvit o tom, jaký je třeba prezident tam, kde je řeč o zákonu. A tím se obsah zákona obhájit nedá.“

„Každý z nás ví, že to nebylo objektivní hodnocení, ale politický útok, který nemá s realitou nic společného,“ kritizoval Nečase poslanec Jan Florián, který protestuje proti zvyšování daní.

Senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS považuje vyjádření Nečase za přehnané a zcela zbytečné. „Na té tiskovce byla vidět udivená reakce většiny stojících okolo pana premiéra,“ dodal senátor. Senátor Milan Pešák jen reagoval, že nepovažuje premiérovo vyjádření za dobré.

Jedovaté výroky vulgarizují politické prostředí

Senátor Karel Šebek říká, že obecně platí, že nepřiměřené a jedovaté výroky významných lidí snižují a vulgarizují politickou kulturu.

„V případě tohoto veta je zajímavé, že pan prezident a priori přiznal nedůvěru v právní ochranu občana před tuneláři penzijních fondů a tedy selhání tržních mechanismů u nás. Já mám tyto obavy také, nicméně důchodovou reformu chápu jako vějíř možností, kde si může každý svobodně vybrat. Je škoda, že se nerozvíjela myšlenka rovné penze, tady by možná byla lepší levo-pravá shoda. Nyní je to opět na poslancích,“ dodal senátor.

„Výrok jsem neslyšel a nechci komentovat tyto výroky mezi prezidentem a premiérem,“ uvedl poslanec David Šeich.

Nečas má pravdu

Dost politiků ODS se ale za Nečase postavilo. „Ve vyjádření Petra Nečase k argumentům Václava Klause, které jsou blízké argumentům, které slyšíme od ČSSD, KSČM i odborářů, nejde o nic jiného než o přirovnání. Navíc je překvapující, že Václav Klaus před časem kritizoval měkkost reformy a nyní vetuje technický prováděcí zákon, vlastní reforma je schválena. Proč to Václav Klaus dělá, o tom můžeme jen spekulovat a to nebudu dělat,“ uvedl první místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

„Nevím, jestli je to dobře, ale je to pravda,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský na dotaz, zda je dobře, že Nečas přirovnal Klause ke komunistům.

„Nevím, jestli je to dobře, nicméně se panu premiérovi vzhledem ke kontextu nedivím,“ odpověděla podobně poslankyně Ivana Weberová.

A stejně argumentuje i poslanec Igor Svoják: „Pokud jsou argumenty pana prezidenta totožné s komunisty, socialisty a odbory, nevidím nic na tom, že na to pan premiér upozornil.“

Odborný konsensus měl vytvořit prezident

Podle poslance Aleše Rádla není ale především dobře, že prezident zákon vetoval. „Není dobře, že prezident vetoval technickou normu již přijatého principu konstrukce druhého pilíře důchodové reformy. Myslím, že by bylo celkem snadno v jeho silách podílet se vahou své odborné i lidské autority na vytváření onoho společenského a odborného konsensu, po kterém v odůvodnění svého veta volá. Zákony, které se již k reformě důchodového zabezpečení přijaly, mohly snadno mít konsensuálnější podobu, pokud by debata na toto téma byla moderována nějakou osobností se schopnostmi vidět věci racionálně a která se zároveň těší velkému respektu i mezi lidmi s levicovým pohledem na svět,“ řekl Rádl.

„Kdyby důchodovou reformu udělala Klausova vláda v devadesátých letech, nemuselo by docházet k současným přestřelkám. Už ministr Vodička mluvil o podobné reformě,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Palečková.

Nečas ho nepřirovnal ke komunistům

Podle poslankyně Jaroslavy Wenigerové Nečas nepřirovnal Klause ke komunistům: „Pan premiér nepřirovnal Václava Klause ke komunistům. Řekl, že tytéž argumenty používají komunisté, socialisté a odbory. A v tom má pan premiér pravdu. To však neznamená, že tato argumentace se dá interpretovat jako srovnání.“

I poslanec Jan Bureš si nemyslí, že by Nečas přirovnal Klause ke komunistům. „To, že pan předseda Nečas řekl, že stejné argumenty, jaké použil pan prezident, slýchá od socialistů a komunistů, pro mě neznamená, že by pana prezidenta přirovnal ke komunistům. Mě spíše zarazil argument pana prezidenta, že nad důchodovou reformou není celospolečenský konsensus. Přitom nad rušením kojeneckých ústavů tato shoda odborná i politická byla, a přesto tento zákon vetoval,“ řekl poslanec.

Prezident Klaus se v New Yorku proti výroku Nečase ohradil a pro ČTK řekl, že je nerad, že Nečas jeho veto zlehčuje. „Můj názor na tu reformu nebyl bleskem z čistého nebe. Já myslím, že to pan premiér mohl očekávat. To je první věc. Úvaha o tom, jestli jsou toto podobné názory těm, či oněm, to já myslím, že je falešné. On ví, jaké jsou mé názory na tyto věci,“ uvedl Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…