Odpověď na Haškovy výroky o KSČM: Jak to vlastně v té "socdem" je

10.12.2012 12:22

Místopředseda ČSSD Michal Hašek zaútočil na KSČM a snahy o sbližování jeho strany se stoupenci rudých třešniček tím shodil ze stolu. „Jsem přesvědčen, že komunisté se nezreformovali,“ řekl pro časopis Týden s tím, že spolupráce obou stran tak možná není. Politolog Lukáš Jelínek ale tvrdí, že jde o možnou snahu ČSSD získat co nejvíce voličů. „Zřejmě to je politická taktika,“ sdělil pak i místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexandr Černý.

Odpověď na Haškovy výroky o KSČM: Jak to vlastně v té "socdem" je
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Komunisté to nemají nijak lehké. Zatímco společnost je svědkem jakéhosi pomalého sbližování ČSSD a KSČM a dokonce stále více na levici zaznívají hlasy o možnosti zrušení tzv. bohumínského usnesení zakazující oranžovým přímou spolupráci s KSČM, tak první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek to vidí jinak.

„Nedovedu si představit spolupráci své strany s KSČM,“ řekl v rozhovoru pro časopis Týden s tím, že se podle něj komunisté nezreformovali. Přesto však nehodlá vyzývat předsedu Bohuslava Sobotku, který se naopak na levicovou koalici tváří vcelku vstřícně.

„Jde mně mráz po zádech, když poslouchám projevy poslankyně Semelové, když slyším adorovat pohraniční stráž, když vidím záběry z pokládání věnců na hrob Klementa Gottwalda," vyjmenovává Hašek výjevy ze stranického života KSČM, které jej u levicového spojence ČSSD děsí. Hašek také pro Týden zmínil, že jako jediný z krajských lídrů ČSSD sestavil koalici bez jakékoliv účasti KSČM. „V Jihomoravském kraji jsme uzavřeli koalici s KDU-ČSL a jsem přesvědčen, že je to velmi dobré řešení,“ uvedl.

Černý: V každé straně si někdo hraje na hodného a zlého

Politologa Lukáše Jelínka ale názor Haška, který je zcela odlišný od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, nijak nepřekvapuje. Podle jeho soudu do jisté míry může jít o politickou taktiku: jde prý o snahu ČSSD získat co nejvíce voličů. A není sám, kdo něco takového tvrdí.

„Já si nemyslím, že Michal Hašek patří k nějakým komunistobijcům. Je to velmi zkušený politik a politický realista. V každé straně si někdo hraje na toho hodného a toho zlého, proto je docela dobře možné, že slova Michala Haška patří k jakési politické taktice,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexandr Černý. Haškova slova ho tak nijak nepřekvapila, ba ani nepohoršila.

„Pokud si pamatuji, když ještě byl předsedou klubu ČSSD, tak jsem i já měl tu čest s ním tu a tam spolupracovat, když jsem zastupoval předsedu našeho klubu. Proto vím, že dohody s ním byly docela rozumné. Dokázali jsme se vždy domluvit, když jsme to považovali za rozumné pro obě dvě strany,“ dodal Černý.

Politolog: Vždyť jim jde o voliče!

A politolog? „Já mám dojem, že se v sociální demokracii v poslední době dost obtížně provádějí manévry mezi koaličními partnery v rámci koaličního potenciálu strany. Strana potřebuje mít otevřený prostor jak doleva, tak do politického středu, proto nedokážu odhadnout, nakolik rozdíly mezi Michalem Haškem a Bohuslavem Sobotkou vyplývají z jejich vlastní osobnosti, či z jejich politické taktiky, anebo jestli náhodou nejsou do jisté míry koordinované,“ zamyslel se politolog Lukáš Jelínek.

„Totiž už dlouhodobě se ukazuje, že Bohuslav Sobotka je ten, který se snaží sociální demokracii obklopovat radikálnějšími levicovými intelektuály, zatímco Michal Hašek coby hejtman a šéf Asociace hejtmanů má tendenci vystupovat jako státotvorný politik, který dokáže komunikovat i se stranami směrem doprava,“ vysvětlil dále postoj obou „oranžových“ politiků pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

V těchto postojích lze ale podle něj zároveň také vytušit jakousi nervozitu, neboť to může souviset i s blížícím se sjezdem ČSSD.

„Hašek tak chce zřejmě ukázat, že i uvnitř této strany jsou různé názory na spolupráci s komunisty. ČSSD má totiž pořád dobrou čtvrtinu svých členů nebo sympatizantů, kteří jsou postaveni antikomunisticky, a i ti potřebují mít své zastoupení nejenom v exekutivě, ale i v rámci těch nejvyšších stranických pater. Právě s tím mohou souviset ony výroky Haška, který se snaží viditelně odlišit od Bohuslava Sobotky jen proto, aby dokázal pokrýt právě ono antikomunistické křídlo,“ zmínil dále Jelínek.

Musejí zvládnout koordinaci

Podle něj obě dvě levicové strany mají pak problém v tom, že si potřebují udržet své pevné voličské jádro, ale zároveň získávat i nové voliče. „V obou dvou stranách jsou proto silná levicová, konzervativní křídla, která ale podle mne dokáží s tím druhým křídlem svou činnost navzájem koordinovat,“ podotkl.

No a právě proto i v KSČM existují lidé jako Marta Semelová či poslanec Miroslav Grebeníček, kteří také mají ve straně své místo a jistě i svou roli. Ovšem podle Jelínka bude muset především sama KSČM pro sebe vyřešit, zda jejich hlasy do budoucna tzv. neupozadí, aby tolik KSČM nevadila jak voličům, tak právě politikům typu Haška.

„Je to věc samotných komunistů, kteří časem zřejmě dojdou k poznání, že některé lidi nesmějí moc vystrkovat do popředí, aby si nepohněvali pravicové spektrum, nebo i část novinářského spektra, ale i sociální demokracii. Problém je v tom, že tzv. malých ´Semelových´ má komunistická strana spousty - ostatně se o nich stále dokola hovoří třeba v souvislosti s krajskými vládami. Jenže problém je v tom, že se vždycky najde nějaký vyhraněný komunistický politik nebo člověk s výraznou minulostí, který na sebe dokáže přitáhnout pozornost. Myslím si, že proto by si KSČM měla vytvářet stěžejní politiky, kteří mají jednoduše čistý rejstřík z hlediska minulosti a kteří nezastávají extrémní nebo vyhraněné názory. Musím ale uznat, že to se komunistům v posledních letech víceméně daří, když jejich stanoviska vyjadřují lidé jako Jiří Dolejš nebo Pavel Kováčik. I přesto přese všechno ´obroda´ komunistů probíhá pomalu,“ dodal Jelínek a upozornil na příklad přímé prezidentské volby, kde Jiří Dolejš podporuje Jiřího Dienstbiera, naopak konzervativnější část komunistické strany podporuje Miloše Zemana.

„Je ale logické, že když se něco takového odehrává v KŠČM, tak se bude i něco podobného odehrávat i v ČSSD. Tím cílem tak je a bude, aby si každý z těch levicových voličů mohl vybrat. To ale není podle mne nijak významně konfliktní věc, jde spíše o to, aby politici nepřestřelili míru se navzájem odlišovat,“ uzavřel politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…