Oranžový Hašek zle udeřil proti KSČM. A řekl, jakou dostal přezdívku

10.12.2012 7:40

První místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek se v rozhovoru pro magazín Týden svěřil, že si nedovede představit spolupráci své strany s KSČM. Přesto však nehodlá vyzývat předsedu Bohuslava Sobotku, který se naopak na levicovou koalici tváří vcelku vstřícně. Pochlubil se i přezdívkou, jakou dostal od krajské opozice.

Oranžový Hašek zle udeřil proti KSČM. A řekl, jakou dostal přezdívku
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

První místopředseda ČSSD je zároveň jihomoravským hejtmanem a jako jediný z krajských lídrů ČSSD sestavil koalici bez jakékoliv účasti KSČM. „V Jihomoravském kraji jsme uzavřeli koalici s KDU-ČSL a jsem přesvědčen, že je to velmi dobré řešení,“ ujišťuje.

Názor na spolupráci s KSČM má velmi skeptický a nijak se jím netají. „Jsem přesvědčen, že komunisté se nezreformovali, jakkoli mají spoustu schopných a troufám si říct i poctivých lidí na regionální úrovni,“ myslí si hejtman. „Jde mně mráz po zádech, když poslouchám projevy poslankyně Semelové, když slyším adorovat pohraniční stráž, když vidím záběry z pokládání věnců na hrob Klementa Gottwalda," vyjmenovává výjevy ze stranického života, které jej u levicového spojence ČSSD děsí.

Navíc je podle něj celá věc velmi citlivá i pro sociální demokracii. „Sociální demokracie má hluboké trauma z toho, co nám provedla KSČ po Únoru 1948. Ať se jdou ti, kteří dnes tak nadšeně podporují spolupráci s komunisty, zeptat exilových sociálních demokratů, jež museli utíkat z Československa, co si o tom myslí,“ vzkazuje hejtman.

I přes rozdílný pohled na tuto zásadní otázku však místopředseda Hašek podporuje současného šéfa strany. „Na předsedu strany podporuji Bohuslava Sobotku, nehodlám proti němu kandidovat,“ ujišťuje. V jejich nesourodém tandemu vidí naopak sílu, jak názorově pestrou ČSSD stmelit. Navíc si myslí, že ani Bohuslav Sobotka nebude chtít na sjezdu zrušit bohumínské usnesení.

„Co bude nového, je formulace jeho podmínek,“ připouští. Podle něj toto usnesení, zakazující sociálním demokratům spolupráci s KSČM, potřebuje „upgrade“. „Měli bychom přijít s formulací jistých podmínek, které nebudou určeny jen KSČM, ale i dalším stranám. Dopředu bychom měli sdělit, za jakých podmínek jsme ochotni s někým spolupracovat,“ myslí si místopředseda ČSSD.

Benešová by si měla uvědomit, že je součástí vedení strany

Taková spolupráce však rozhodně neznamená, že by členové ČSSD měli podporovat kandidáty konkurenčních stran, zejména když strana sama má jiné favority. To se týká například místopředsedkyně Marie Benešové a její podpory prezidentské kandidatury Miloše Zemana.

Ta vychválila bývalého předsedu ČSSD, který je nyní se stranou na nože, a poté pro ParlamentníListy.cz zkritizovala stranického kandidáta Jiřího Dienstbiera, který se do jejího favorita velmi ostře pustil. „Na Miloše Zemana útočí opakovaně, teď je to už po několikáté a někdy hodně nevybíravě. Myslím si, že tímhle si přízeň voličů nezíská, protože to bude jen komické a směšné,“ uvedla.

Haškovi se však její postoj nelíbí. „Respektuji názor Marie Benešové, ale na druhou stranu si musí uvědomit, že je součástí nejužšího vedení. Neměla by asistovat u volebních akcí jiné strany," uvedl. Jeho názor však v ČSSD zdaleka nebyl nejostřejší.

Například Lubomír Zaorálek si na svém blogu na Aktuálně.cz pomohl paralelou ze svého oblíbeného hokeje: „Pokud nejsem na ledě svému týmu schopen nebo ochoten pomoci, zůstanu v kabině či na střídačce, ale neženu se do družstva protivníka.“ Podle něj lidé podporující Zemana není třeba z ČSSD vyhánět, protože už beztak fakticky jsou jinde.

Japonská kalkulačka

K ožehavému tématu korupce jihomoravský hejtman uvedl, že si je vědom její hrozby. „Do politiky se bohužel dostávají i lidé se zištnými úmysly,“ konstatuje s tím, že za každého z 25 tisíc členů ČSSD by rozhodně nedal ruku do ohně. „Ale jsme jedinou stranou, která zavedla presumpci viny. Je-li politik obviněn policií, je mu okamžitě přerušeno členství,“ říká Michal Hašek.

Ten je občas kritizován za své pendlování mezi Prahou a Brnem. „Opozice se snaží napadnout vysoký počet mých funkcí, tak mě pojmenovala „japonská kalkulačka,“ vypráví. Hejtman jim prý odpověděl, že je za tuto přezdívku velmi rád, protože si skutečně umí věci dobře spočítat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…