Orgány pod palbou: Ištvan a Šlachta po rozhodnutí soudu sklízejí totální výsměch za výsledky kauzy Nagyová. Kalousek, exministr spravedlnosti...

13.04.2015 15:33

Stát se omluvil exposlancům ODS Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuksovi a Petru Tluchořovi za nezákonné trestní stíhání vedené Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci a za nezákonnou vazbu v kauze takzvaných trafik.

Orgány pod palbou: Ištvan a Šlachta po rozhodnutí soudu sklízejí totální výsměch za výsledky kauzy Nagyová. Kalousek, exministr spravedlnosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

„Česká republika se omlouvá za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání poškozeného Marka Šnajdra, které vedlo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jakož i za jeho nezákonnou vazbu. Tento nezákonný postup vedl k profesní a společenské újmě poškozeného, za což se Česká republika Marku Šnajdrovi omlouvá,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti a stejně formulovalo také omluvy pro Fuksu a Tluchoře. Ministerstvo má trojici kromě omluvy také odškodnit částkami od 507 tisíc do 847 tisíc korun.

Anketa

Je téměř dva roky od začátku kauzy Nagyová. Jste spokojeni s výsledky práce orgánů činných v trestním řízení, pokud jde o tuto věc?

5%
95%
hlasovalo: 1957 lidí

Důkaz velké neprofesionality státních zástupců v Olomouci, kteří by měli nést následky finanční i kariérní

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co tomu říkají, zda byl dle nich zásah orgánů činných v trestním řízení a pád Nečasovy vlády na základě dosavadních výsledků vyšetřování přiměřený a oprávněný. Politici ODS a TOP 09 většinou zásah kritizují. Levicoví politici většinou říkají, že si Nečasova vláda pád zasloužila, i když důkazy v kauze jsou poměrně chabé.

„Odškodnění za neoprávněné stíhání podle zákona vždy platí stát a je to v pořádku. Zde byly podány žaloby na řádově vyšší sumy, nakonec se Ministerstvo spravedlnosti dohodlo na nižším mimosoudním vyrovnání. Zda je částka přiměřená a zda snad měl stát šanci soud vyhrát, to není otázka na mě ale na ministra spravedlnosti,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Ve vší úctě k vám, tato vaše otázka nedává smysl. Pokud se stát musí omlouvat a vyplácet vysoké odškodné, tak ten zásah nemohl být přiměřený ani oprávněný,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 a tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

„Omluva státu s finančním odškodněním je důkazem velké neprofesionality státních zástupců v Olomouci, kteří by měli nést následky finanční i kariérní,“ uvedl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Kauza má podle mě dvě roviny. Tou první je oprávněnost trestního stíhání a o tom rozhodl nezávislý soud. Tady bych pouze dodal, že nezávislost rozhodování bez osobní odpovědnosti je vždy špatně. Druhou rovinou je pohled morální. A tam si myslím, že exposlanci tahají za kratší konec provazu,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Jako u Al Caponeho...

Podle předsedy Úsvitu a poslance Tomio Okamury má kauza má několik rovin. „Pokud si veřejný činitel nechá zaplatit nad rámec své mzdy od třetího subjektu za to, aby konal tak, jak by jinak nekonal, tak je to podle mého názoru úplatek a v tomto smyslu to viděl i Nejvyšší soud. Zároveň ovšem konstatoval, že k úplatku došlo na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a nelze ho tedy stíhat. Takže poslanci se dopustili trestného činu, pouze je ochránila imunita,“ vysvětluje poslanec.

Jiná věc je dle něho veřejné zatýkání a vazba – zda byla tak dlouhá vazba důvodná a nebyla jen demonstrativní. Státní zástupce by měl mít dle něho povědomí o rozsahu poslanecké imunity a započítat ji do svého rozhodování.

 „To, že se někdo vzdá svého mandátu, mi přijde poměrně nedůležité ve srovnání s tím, když poslanci hlasují o důležitých věcech a jejich loajalita je podpořena různými  ´úplatky´, jako jsou například lukrativní veřejné funkce na všech možných úrovních. Díky tomu drží pohromadě často celé vlády i poslanecké kluby. Různé formy takové ´korupce´ jsou páteří našeho politického systému, který by se toho prostě zhroutil. Řešením je změna politického systému –  tedy přímá volba poslanců, jejich odvolatelnost, a vláda jmenovaná přímo voleným, avšak také občany odvolatelným prezidentem nezávislým na parlamentu.  Je to systém osvědčený ze západních demokracií, kde vládne přímo volený a odvolatelný prezident v rámci zákonů schvalovaných parlamentem, případně občany v referendech,“ říká Okamura.

„V neposlední řadě bych uvítal, kdyby státní zastupitelství zmapovalo působení zmíněných pánů v jiných oblastech – o působení pana Šnajdra ve zdravotnictví se vypráví legendy a pan Tluchoř je známý tím, že pomocí podivných slibů rozvrátil poslanecký klub Věci veřejných. Celá kauza
kolem těchto pánů mi dnes tedy zavání snahou alá Al Capone - tedy dostat někoho alespoň za něco, když už jim nemohu dokázat skutečný zločin. To je ale principiálně špatné - tak se naopak vyrábí v tomto případě spíše mučedníci,“ uzavřel Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Zatím to vypadá na frašku o nezdaněnou tašku

 „Pád Nečasovy vlády byl oprávněný a přiměřený. Podle mého názoru to byla nejhorší vláda v novodobé historii. Abych hodnotil něco, o čem vím jen z médií, si netroufám,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Zda byl oprávněný, ukáže soud. Zatím to vypadá na frašku o nezdaněnou tašku. Přiměřený nebyl v žádném případě,“ odpověděl poslanec ODS a tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Soudím, že judikovaný rozsah imunity nebyl v době zásahu ani zřejmý, ani snadno předvídatelný. Zásah mám za přiměřený bez ohledu na to, že možnost vyšetřování či postihu později omezil soud, což formálně vedlo k logickému konci omluvou. Z hlediska běžného vědomí o tom, jak lze či nelze pokroutit stát pro partikulární zájmy, je ostatně dobrým vysvědčením odchod Nečasovy vlády – fakticky v důsledku sdíleného názoru veřejnosti na to, co už je daleko za čárou bez ohledu na sudí,“ sdělil poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„U nás se není čemu divit! Zda byl, či nebyl zásah na Úřadu vlády oprávněný, neumím posoudit – mám pouze mediální informace. Jedno však vím: pokud zpravodajská služba pracuje na ´přání nebo rozkaz´ fyzické osoby, svědčí to o praktikách totality, a hlavně o neomezené vládě korupčníků. Jinak se mně vůbec nelíbí, že jsou opět na pranýři jména Šlachta a Ištvan. Jsou velmi nepohodlní, protože konají bez souhlasu politiků. To už skutečně není demokracie,“ soudí člen poslaneckého klubu Úsvitu Jiří Štětina.

„Kam jsme dospěli za 25 let od revoluce? Není to návrat do osmdesátých let, kdy justice i policie měli neomezenou moc? To snad ne! Je to ostuda státu,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

Celá kauza se mění ve fiasko!

„Z omluvy státu jasně vyplývá nezákonnost postupu. Přesně do dne zásahu na Úřadu vlády dostávali všichni poslanci hromadné negativní dehonestující e-maily. Tohoto dne tyto e-maily ustaly,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Myslím si, že ano. Myslím si, že to, jakým způsobem si ty trafiky vysloužili, třeba nezákonné nebylo, ale s morálkou to nemá nic společného. Ostatně požadavek na odškodnění to jen dokazuje. A pád Nečasovy vlády? Přišel příliš pozdě! To, co navařila s církevní zlodějnou, mluví samo za sebe. A co je horšího, takových případů je více. Vybavuji si citát Jana Wericha: ´Když už člověk je, tak má koukat aby byl´. To, čím, vlastně kým se Nečas nechal ovládat, vstoupí do smutné historie naší republiky,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

 „Tito tři exposlanci byli trafikanty, byl to politický handl, kde dostali exkluzivní místa za to, že se vzdali poslaneckých mandátů, a tím umožnili Nečasově vládě pokračovat. Za to by se stát omlouvat neměl. Myslím si, že v západních demokraciích by se toto těžko stalo. Navíc dostali vysoké odškodné. To mi vadí, velmi to dráždí občany. Pokud jde o přiměřenost policejního zásahu, na jehož základě pak padla vláda, tak se z výsledku procesu zdá, že důkazy státních zástupců jsou docela chabé, a z toho pohledu se zdá, že to přiměřené nebylo. To nesporně. Ale když se to dá do kontextu s jinými událostmi, které souvisí s výkonem funkce Nečasovy vlády, tak byl pád vlády spravedlivý. Nedůvěra k vládě byla obrovská a její situace neřešitelná,“ řekl redakci senátor a předseda SPO Jan Veleba.

„Celá kauza se mění ve fiasko! Dokážete si tohle představit v Německu?“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Politik nemůže mít ambici vkládat se do role vyšetřujících a justičních orgánů. Mohu si myslet své, ale nemohu než vzít vše, co se stalo, na vědomí,“ říká europoslanec ANO Pavel Telička.

„Na to, jak ´bombasticky´ státní zástupce zahájil trestní stíhání, jsou výsledky jeho činnosti velmi slabé ve všech směrech. Jsem velice zvědav, zda se bude podílet na škodě, kterou způsobil České republice nezákonným stíháním a vazbou těchto exposlanců. Při vpádu na Úřad vlády s hromadou těžkooděnců zřejmě předpokládal ozbrojený odpor, nevím proč. Stačilo přece normálně přijít, vyslovit obvinění a začít shromažďovat důkazy. To by ale zřejmě nedalo celé akci náležitou publicitu a o tu šlo přece až v první řadě…,“ uvedl senátor ODS Pavel Eybert.

Tím tu jaksi vzniká další centrum moci ve státě

„Jsem pouhý řadový poslanec. ´Velká politika´ se bohužel opravdu dělá jinde. Je proto řada otázek, na které prostě odpovědět neumím. I když bych sám odpověď rád znal. Ale to by nám měli říci jiní, ne? Chápu potřebu nezávislosti státních zástupců a justice. I když jí, ve vší úctě, zas až tak moc nevěřím. Ale tím tu jaksi vzniká další centrum moci ve státě. Ono totiž nejde jen o platy. Změnit to je jistě problém. Osud kolegyně Válkové je snad důkazem,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Zásah to byl zcela jistě nepřiměřený – jinak by se neomlouvali. Autoři tohoto nepřiměřeného zákroku by se z něj měli zodpovídat, tedy pan Ištvan a další,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Podle mě vyšetřování ještě neskončilo a to, že to není trestné jednání, neznamená, že podobné jednání nebylo nemravné. Podle mě na pád vlády by stačilo i zjištění o zneužití kontrarozvědky milenkou premiéra,“ soudí europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Pro Nečase platí: kdo s čím zachází, tím také schází

„O kauze trafik vím jenom to, co zveřejnily sdělovací prostředky. Takže o tom vím velmi málo. Pokud jde o pád Nečasovy vlády, tak ten byl podle mého názoru ovlivněn jinými věcmi. Tou základní věcí byl prudký pokles důvěry vůči Nečasově vládě a osobě premiéra. Vzpomeňme na billboardy Nečase s budovatelsky vykasanými rukávy, kde říká, že nepřipustí korupci ani v ODS, ani ve vládě. Pak se ukázalo, že ta vláda byla prorostlá korupcí na všech úrovních. Pád Nečasovy vlády vidím jako zasloužený a ve spojením s tímto ODS nebyla spolkem morálních světlonošů, spíš to bylo Bratrstvo kočičí pracky,“ řekl redakci europoslanec Miloslav Ransdorf.

„Omluvit by se měli Ištvan se Šlachtou. Změnit kvalifikaci a stíhat Nagyovou za darovací daň je nedůstojné a v kontextu celého zásahu trapné,“ říká senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Pro Nečase platí: kdo s čím zachází, tím také schází. Co se týče trafik, raději bez komentáře. Slušně to nejde,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Trojice bývalých poslanců ODS byla zadržena a skončila ve vazbě, protože si podle vyšetřovatelů nechali slíbit lukrativní místa jako úplatek za složení mandátů. Nejvyšší soud ale rozhodl, že Šnajdr, Fuksa a Tluchoř jsou kvůli poslanecké indemnitě, tedy neodpovědnosti za jakékoli projevy ve Sněmovně, vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a nelze je trestně stíhat. V kauze „trafik“ jsou dále stíháni bývalý premiér Nečas, bývalá šéfka jeho kabinetu a nyní i jeho manželka Jana Nečasová a někdejší Fuksův náměstek na Ministerstvu zemědělství Roman Boček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…