Poslanci odstartovali schůzi, na níž chtějí doladit dohodu o služebním zákonu

27.08.2014 10:10

Poslanci se opětovně začali zabývat návrhem novely služebního zákona, který chtějí vrátit ze závěrečného schvalování zpět do druhého čtení, a to proto, aby do ní mohly být zapracovány změny dohodnuté mezi vládními stranami a pravicovou opozicí. Debata poslanců z KSČM i Úsvitu k normě přitom není vyloučená.

Poslanci odstartovali schůzi, na níž chtějí doladit dohodu o služebním zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně začala bitva o služební zákon

Zákon dnes podle dohody poslanci vrátí do takzvaného druhého čtení, aby do něj mohli zapracovat dohodnuté změny, ale ani potom nebude jasné, jestli se ještě nebude měnit. Prezident Miloš Zeman má totiž vůči novele výhrady. Proto si k sobě na Hrad zve šéfy Senátu a sněmovny.

„Tady se vlastně vytváří při zhruba patnácti ministerstvech třicet budižkničemů, dejme tomu zasloužilých stranických funkcionářů, kteří nebudou nic dělat, budou brát stotisícové platy,“ uvedl nedávno v České televizi Zeman na adresu takzvaných politických náměstků. Podle něj totiž političtí náměstci budou naprosto zbyteční. Označil je za politické trafikanty, kteří nebudou mít nic na práci a jen si budou „česat pěšinku".

Zeman to uvedl hlavně kvůli požadavku poslanců z TOP 09 a ODS, kteří žádali hlavně zrušení generálního ředitelství státní služby a větší otevření státní služby i pro lidi z jiných sfér. V případě, že by požadavky nebyly splněny, hrozili obstrukcemi při schvalování zákona. Koalice při následných vyjednáváních na některé úpravy přistoupila a připravila nový pozměňovací návrh.

Štěch chce Zemana přesvědčovat...

Jenže k celé věci se vyjádřil i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Šéf horní komory chce prezidenta prý přesvědčit o tom, že aktuální dohoda mezi koalicí a opozicí na služebním zákoně je přijatelný kompromis. Proto by on termín budižkničemu o politickém náměstkovi prý nepoužil. Podle něj je mezi těmi současnými na ministerstvech řada odborníků.

„Dokonce současný platný zákon, který tedy není účinný, vlastně obsahuje politické náměstky. Tak věřím, že pan prezident ještě bude informován, my s ním budeme ještě s předsedou Poslanecké sněmovny hovořit,“ uvedl pro média Štěch.

Prezident Zeman pak na dotaz čtenářky na našem serveru ParlamentníListy.cz, zda bude vetovat služební zákon, odpověděl, že „záleží na tom, zda Parlament přijme zákon v dosavadní podobě, kdy třicet tzv. politických náměstků nebude nic dělat a přitom bude pobírat stotisícové platy. Pokud by k tomu došlo, tak pokládám veto za velmi pravděpodobné. Věřím ve zdravý rozum a v to, že politické strany se nebudou snažit své jinak odborně neschopné trafikanty umístit do těchto pozic," prohlásil.

Úsvit bude hlasovat pro vrácení do druhého čtení

„K odpolitizování státní správy nedojde a ODS s TOP 09 a s ČSSD našla společné zájmy,“ kritizoval dnes na brífinku předseda Úsvitu Tomio Okamura. Podle něj prý není možné, aby politické sekretariáty dále řídíly státní správu. Vrácení normy do druhého čtení ale prý Úsvit podle něj podpoří, neboť to ostatně jeho strana v minulosti požadovala. Údajně jen tak se dá pracovat na nové formě novely, do níž se mohou připojit i připomínky Úsvitu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ke konečnému znění se sněmovna dostane zřejmě už v září, v říjnu by normu měl posuzovat Senát. Jenže prezident Zeman zvažuje, že při projednávání definitivní podoby zákona k poslancům promluví.

Úkoly převezme náměstek ministra vnitra

Co je služební zákon, kterému se také říká zákon o státní službě? Je to právní předpis, který upravuje právní poměry zaměstnanců vykonávajících ve správních úřadech státní správu jako službu, včetně jejich odměňování.

Poslední verze celkové novely dosud neúčinného služebního zákona předpokládá, že většinu úkolů plánovaného generálního ředitelství státní služby převezme náměstek ministra vnitra, kterého bude jmenovat vláda na šest let. Státní tajemníky na ministerstvech by měl kabinet jmenovat na návrh ministrů na pětileté období. Systemizaci státní správy mají mít na starosti ministerstva vnitra a financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…