Poslanci si platy nezvýšili, ale ani tím neupravili platy soudců

12.12.2012 13:05

Poslanci si odmítli zvýšit měsíční příjmy o tisíce korun a to v souvislosti se zákonem o platech představitelů státní moci. Norma měla upravit hlavně platy soudců, ale spolu s ní je spojeno i sporné zrušení zdanění paušálních náhrad zákonodárců. A to bylo právě jádro sporu, kvůli čemuž nakonec poslanci normu odmítli.

Poslanci si platy nezvýšili, ale ani tím neupravili platy soudců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Poslanci si mohli k Ježíšku nadělit hezký dárek a to zvýšení svých měsíčních příjmů o tisíce. Na stole měli totiž návrh o platu představitelů státní moci, který upravuje hlavně platy soudců. Jenže rozpočtový výbor navhl, aby se poslancům, senátorům a ministrům nedanily náhrady, které dostávají jako součást platu. Kvůli tomu pak někteří ze zákonodárců museli ve sněmovně krotit své vášně. Nakonec vše dopadlo tak, že poslanci celkově normě řekli ne. Hlavní důvod byl ukryt v právě zmiňovaném zrušení zdanění paušálních náhrad zákonodárců, které bylo součástí návrhu.

Dokonce o zákonu museli poslanci hlasovat na dvakrát. Poprvé výsledek zpochybnil Marek Benda z ODS. Sněmovna tak o zákonu hlasovala podruhé, ale ani tehdy dolní komora neřekla normě ano. Pro hlasovalo 69 poslanců, proti 42, přesto byla norma odmítmuta, neboť pro přijetí bylo potřeba nejméně 74 hlasů. Všichni poslanci přitom mohli o normě hlasovat volně, nebyli zavázáni domluvou svých poslaneckých klubů.

„Nemůžeme tady hlasovat tak dlouho, jak si představujete," namítnul pak předsedající schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD) a další možné námitky proti hlasování tak utnul.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc poté ale řekl, že platy soudců jsou tak od ledna v ohrožení. Navíc zdůraznil, že od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců.

Tejc: Vždyť oni nebudou mít od ledna plat! Víte to?

„Chtěl bych upozornit premiéra, ministra financí a další členy vlády, že v tuto chvíli jsme rozhodli o tom, že státní zástupci a soudci nebudou mít od ledna žádný plat. Já vám k tomu blahopřeji, neboť ostuda bude ještě větší. Já ale nechci, aby toto bylo svalováno na sociální demokracii. Já hlasuji proti tomuto zákonu, ale zdůrazňuji, že nenesu odpovědnost a hlasuji, tak jak hlasuji,“ řekl těsně před druhým hlasováním Tejc.

S tím ale nesouhlasil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Připomněl, že vláda nepředložila návrh, který by rušil zdanění náhrad, a poslanci hlasovali o pozměňovacím návrhu svého rozpočtového výboru podle svého vědomí a svědomí. Tejc na to namítl, že pokud by se hlasovalo o vládním návrhu, vzrostly by od ledna platy všem ústavním činitelům, tedy i zákonodárcům.

Můj návrh na oddělení jste nepřijali, plakala "véčkařka"

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová zdůraznila, že právě ona navrhovala, aby se oba dva návrhy – tedy rozhodnutí o platech soudců a poslanců - od sebe oddělily. Klasnová totiž ještě před hlasováním zdůrazňovala, že by se i politici měli podílet na solidaritě ve společnosti a nezvedat si proto příjem. Spolu s Helenou Langšádlovou z TOP 09 navíc žádala, aby byly příjmy politiků zmrazené až do konce roku 2015 a dnes se tak rozhodlo jen o platech soudců a státních zástupců.

Klasnová také zdůraznila, že vše je alibismus. „Tento zákon tady několik měsíců ležel a předpokládám, že kvůli volbám. Sněmovna tady nemusela dnes řešit dilema – stačilo jen vyhovět mému návrhu, abychom hlasovali odděleně. To ale nebylo vámi přijato,“ kritizovala Klasnová po hlasování v poznámce.

Müllerová: Času bylo dost. Teď mohou soudci podávat žaloby

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) připomněla, že na normu bylo přitom ve sněmovně dostatek času. „Z ministerstva práce a sociálních věcí doputoval tento komplexní návrh do vlády k 31. červenci. Nesvádějme proto na sebe odpovědnost. Vláda pak přijala rozhodnutí, že bude možnost, aby se poslanci rozhodli sami, neboť vláda původně předložila pět variant růstu platů všech ústavních činitelů,“ dodala Müllerová.

Ještě před hlasováním Müllerová zdůrazňovala, že pokud norma nebude přijata, hrozí, že soudci budou podávat žaloby na určení svých platů. Situaci by bylo možné napravit podle ní ale zrychleným projednáním nové normy v lednu nebo v únoru, která by platila zpětně. Müllerová se také nechala slyšet, že tuto věc bude chtít řešit už na dnešním zasedání vlády.

Nynější úpravu, podle které se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…