Radek John ke snížení svého platu: Říkali nám, že jsme hlupáci

11.12.2012 6:36

I když mnozí poslanci litují, že si po volbách snížili čistý příjem zhruba o dvacet tisíc korun, zřejmě se neodváží využít možnosti, aby společně s platy soudců zvedli mzdu i sami sobě. V době, kdy se zvyšují počty nezaměstnaných, důchodcům vzrostou od nového roku penze jen o desítky korun, by to veřejnost brala jako provokaci. Ale i tak se zákonodárcům možná příjmy zvýší.

Radek John ke snížení svého platu: Říkali nám, že jsme hlupáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John, Kateřina Klasnová a Michal Babák

Rozpočtový výbor sněmovny totiž navrhl, aby se přestaly danit náhrady, které dostávají politici na dojíždění či reprezentaci. Poslanci a senátoři by získali o několik tisíc korun navíc. Někteří poslanci se netají tím, že rozhodnutím o zdanění náhrad před dvěma lety a současným snížením platu o deset procent přišli o víc, než původně počítali. Patří mezi ně například sociální demokrat Alfréd Michalík nebo nezařazený poslanec Michal Doktor.

Zvyšovat příjmy poslanců by bylo absurdní

Proti snaze části poslanců zrušit zdanění náhrad se postavila strana Věci veřejné. Pokud by pro návrh rozpočtového výboru zvedli ruku vládní poslanci, porušili by tím podle této strany vlastní programové prohlášení. „My jsme to zdanění náhrad prosadili a stále na tom trváme, protože jsme to slíbili. Máme za to, že vysoké náhrady jsou nemorální, zdanění je alespoň trochu snížilo,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda VV Radek John.

Vzpomíná, že když zdanění strana prosadila, sklidila za to nenávist všech poslanců. „Říkali nám, že jsme hlupáci, protože jsme zničili své příjmy a nikdo to stejně neocení.“ Nikdo to prý skutečně neocenil, ale John ujistil, že když o této záležitosti hovořili na poslaneckém klubu, všichni členové strany byli pro zachování zdanění poslaneckých náhrad. „V době ekonomické krize zvyšovat příjmy poslanců by bylo naprosto absurdní. Je symbolické, když všichni musí šetřit, aby šetřili i poslanci,“ dodává.

Odmítají i benefity po rozpuštění sněmovny

Věcí veřejné budou prosazovat, aby platy zákonodárců zůstaly zmrazeny. „Zvýšení platů se bude týkat soudců, ale ne politiků. Zvyšování jejich příjmů v této situaci se jeví jako nesmyslné a nemorální,“ dodal John. Věci veřejné protestují i proti dalšímu návrhu rozpočtového výboru, a to aby ještě po rozpuštění sněmovny byli dál dva měsíce placeni asistenti poslanců, aby si poslanci mohli nechat své regionální kanceláře a aby vedení sněmovny, předsedové výborů a poslaneckých klubů si měli možnost ponechat po stejnou dobu i automobily.

Kalousek: Běžný příjem je třeba zdaňovat

Ministr financí Miroslav Kalousek se také postavil proti návrhům sněmovního rozpočtového výboru. „Říkáme-li, že chceme šetřit, tak prostě musíme začít u sebe. Součástí toho návrhu tedy bylo zmrazení platů ústavních činitelů po celé volební období a zdanění nezúčtovatelných náhrad,“ namítal na jednání rozpočtového výboru ministr financí a místopředseda vládní strany TOP 09. Vysvětloval, že když poslanci běžně využívají část náhrad pro vlastní potřebu, třeba na bydlení, jak ostatně přiznal i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, jedná se podle něj o běžný příjem, který je podle jeho názoru správné zdaňovat.

Vojákům se také zdaňují náhrady na bydlení

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík prohlásil, že hlasování členů strany o návrhu rozpočtového výboru i platech ústavních činitelů nebude závazné. „To je věc svědomí každého poslance, jak se zachová, ale budeme o tom diskutovat,“ připustil. „Osobně budu proti, aby se přestaly zdaňovat náhrady. A to z jednoho prostého důvodu, existuje skupina vojáků, kteří mají také zdaněny náhrady na bydlení. Poslanci by neměli být výjimka,“ řekl ParlamentnímListům.cz Gazdík. 

Pokud soudci nebudou od Nového roku brát plat, mohou si za to sami

Na zvýšení platů poslanců podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů není vhodná doba. „Nelíbí se mi, že soudci pokaždé, když dojde ke zmrazení platů, opakované žalují stát a opakovaně to na soudech vyhrávají. Nelíbí se mi jejich zdůvodnění, že při nižších platech nebudou dostatečně nezávislí,“ kritizuje postoj soudců.

„To by se mohlo týkat všech povolání. Záchranáři by mohli tvrdit, že nemohou zachraňovat, hasiči hasit, protože nemají dostatečně vysoký plat. Jsem připraven hlasovat pro zamítnutí zvýšení platů ústavních činitelů a nést spoluodpovědnost, že soudci nebudou mít od Nového roku žádné platy. Způsobili by si to sami. Byť jsou soudci, v této otázce jsou nesoudní,“ prohlásil nekompromisně Petr Gazdík. Uznává, že není fér, aby soudce Ústavního soudu měl plat na úrovni soudce krajského soudu, ale stejný nesmysl podle něj je, když má ministr nižší plat než jeho náměstek.  „Ale není vhodná doba, aby se takové věci řešily,“ říká na závěr šéf poslanců TOP 09 a Starostové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …