To je smrtící, přijdou krvavé tragédie. Nenávist k Čechům, obludnost, zrada, sebevražda, kolaboranti, bordel, populistické bláboly. Zemanův projev o uprchlících má vážnou dohru

01.09.2015 13:10

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman na pondělní tiskové konferenci řekl, že pokud jde o uprchlíky, nevidí žádnou reálnou akci EU, a tak by se měla ČR o své hranice postarat sama se zapojením Armády ČR. Dle dublinských dohod by podle něho měli být uprchlíci (mimo vládou odsouhlasených 1500) vykazování pryč. Dle Zemana český národ není xenofobní. Prezident varoval před tím, aby ti, kteří mají obavy z imigrace a islámu, byli nálepkováni jako xenofobové, rasisté či fašisté.

To je smrtící, přijdou krvavé tragédie. Nenávist k Čechům, obludnost, zrada, sebevražda, kolaboranti, bordel, populistické bláboly. Zemanův projev o uprchlících má vážnou dohru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Samozřejmě, že bych si jako všichni přál, aby Evropská unie zpevnila své hranice, ale kromě platonických výzev k témuž zatím nevidím žádnou reálnou akci. Proto se domnívám, že by se Česká republika měla o své hranice postarat sama, že by v souladu s dublinskými dohodami měla ilegální migranty za tyto hranice vykazovat, a to v případě potřeby i s nasazením armády,“ řekl Zeman.

„Český národ není xenofobní,“ řekl kupříkladu Zeman. „Nebezpečí této výzvy (míněno akademiků ohledně uprchlíků) a nebezpečí rozdělování společnosti spíše vidím v riziku nálepkování. To jest, že každý, kdo má obavy z oné migrační vlny, zejména z islámských zemí, může být označován za xenofoba, rasistu, nebo dokonce fašistu. A to je přesně to, kde vidím ono prohlubování příkopů mezi v tomto případě většinovou společností a lidmi, kteří se pokládají za určitou elitu,“ dodal Zeman.

Celý projev čtěte zde

Je přirozené, že se naši občané migrační vlny obávají, a nelze je považovat za xenofoby

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o těchto slovech prezidenta, týkajících se imigrace, myslí. Drtivá většina politiků, kteří se vyjádřili, se Zemanem souhlasí.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na dotaz redakce neodpověděli. Stejně tak nereagovali ani ministři obrany a zahraničí, Martin Stropnický z ANO a Lubomír Zaorálek z ČSSD.  

„Právě na téma migrace včera ministr vnitra Milan Chovanec jednal s panem prezidentem. Shodli se mimo jiné, že migrační krize zatím nedosáhla svého vrcholu. Pan prezident souhlasí s postupem vlády, která odmítá zavedení povinných kvót. Ministr s panem prezidentem také diskutovali o postojích okolních zemí. Pan prezident vyjádřil názor, že by byl razantnější v opatřeních na hranicích. Nevylučujeme, že v budoucnu můžeme požádat vládu o účast armády. Myslíme si ale, že doba k tomu ještě neuzrála,“ vyjádřil se ParlamentnímListům.cz jménem ministra vnitra Milana Chovance  Jiří Korbel z odboru tisku a PR Ministerstva vnitra.

„Migrační vlna je největší, jakou Evropa v novodobé historii zažívá. Naše republika ji není schopna řešit sama. Podílet se na ní musí Evropa jako celek i velmoci, a to v zemích, odkud migranti pocházejí. Je přirozené, že se naši občané této migrační vlny obávají. Rozhodně je však nelze považovat za xenofoby,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Přestože je Miloš Zeman levicovým prezidentem, tentokrát s ním v některých věcech souhlasím. Akceschopnost EU při uprchlické krizi je skutečně nízká a pokud nám nemá uprchlická krize přerůst přes hlavu, musí EU k celé věci přistupovat mnohem aktivněji. Stejně tak jako Miloš Zeman se domnívám, že nelze všechny občany, kteří mají obavy z imigrační krize a především z islámského fundamentalismu, označovat za rasisty a xenofoby. Problém nikdy nevyřešíme tak, že ho nevidíme, nemluvíme o něm a snažíme si ho nepřipouštět. Imigrace je palčivým problémem Evropy, kterému se musíme postavit čelem,“ sdělil redakci předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„Jak je u pana prezidenta zvykem, populisticky plácá. Těžko si představit, že jako země EU pomineme všechny úmluvy a dohody v rámci evropských struktur a budeme sami bránit své hranice. Radí tím fakticky české vládě, aby zahájila proces vystoupení z EU? Jsme-li součástí jednotného prostoru, musíme řešit problém společně,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Souhlasím s prezidentem,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Stojí za migrací globální firmy? Krvavé tragédie. Nárůst počtu migrantů na našem území by pro nás byl smrtící

„Souhlasím s panem prezidentem, že EU a zejména Evropská komise zareagovaly pozdě a v otázce řešení problému s nelegální imigrací toho moc neudělaly. To ovšem platí i pro OSN. Proto se mi vkrádá otázka, zda za touto migrací nestojí globální firmy, které neustále hledají špatně placenou pracovní sílu. Migranti přece mohou tlačit na nezvyšování mezd u ostatních zaměstnanců. Řešení migrace ale na rozdíl od našeho pana prezidenta nevidím v uzavření našich hranic, ale je nutné v rámci schengenského prostoru zajistit ochranu vnějších hranic. Co se týká xenofobie, pak souhlasím, že český národ není xenofobní, a má pouze oprávněný strach z migrace a islámu. Nicméně pokud se otázky občanů nebudou vysvětlovat a pokud někteří politici budou hrát svoje politické hry založené na nepřátelství a strachu z islámu, pak se i občané nevědomky mohou stát xenofoby. Je nutno si uvědomit, že dnes existují politici, kteří již mají xenofobní a fašizující sklony,“ upozorňuje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Pokud vycházíte z jeho tiskovky, je jen těžko uvěřitelné, že zase neměl pravdu. Například v tom, že většina uprchlíků jsou ekonomičtí migranti. Nemá pravdu, a navíc asi jen on, pan geniální, umí u Syřanů, Afghánců a Afričanů říci, kdo je a kdo není ekonomický migrant. Češi nejsou xenofobní. Xenofobně se mohou projevovat, pokud jim někteří politici a známé postavy lžou a šíří strach. EU skutečně koná pomalu a někdy i nešťastně. Iluze, že učiníme naše hranice nepropustné s pomocí armády, je blábol. Může to vést jen ke krvavým tragediím. Nehodlám nikoho nálepkovat, nikdy jsem to kvůli názorům nedělal. Ale vinu na obavách a strachu lidí nese i Zeman. Nevím, jestli je schopen dohlédnout možné důsledky svých slov. Podobně i Babiš. To už je honba za voličskou podporou za každou cenu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Již dlouhou dobu Úsvit říká, že musíme uzavřít naše hranice. Situace se stává kritickou a děsím se například chvíle, kdy Německo uzavře své hranice. Nárůst počtu migrantů na našem území by pak pro nás byl smrtící. Problém je, že pokud EU nepřistoupí k razantním společným akcím, ČR sama své hranice před mohutnou migrační vlnou sotva uhájí. Již dnes, kdy ČR striktně postupuje podle pravidel Schengenu a dle dublinských dohod, máme problém nelegální migranty vracet – prostě proto, že Maďarsko nezvládá migranty přebírat zpět. EU musí přestat strkat hlavu do písku a začít okamžitě jednat,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Jinak naprosto souhlasím s tím, že Češi nejsou xenofobní národ. Žije u nás půl milionu cizinců, velká většina z nich jsou přitom ekonomičtí migranti. Pokud se čeští občané obávají rozšíření islámu, mají k tomu zcela racionální důvody – když vidí, jak to vypadá v těch západních městech, kde žijí muslimské komunity. Nebo když sledují zprávy o islámském terorismu. Úsvit preferuje řešit problém nejen mimo hranice ČR, ale i mimo hranice EU. To znamená rázným zásahem proti pašerákům lidí a proti Islámskému státu. Když nebude mít ekonomické migranty kdo do EU pašovat, když teroristé už nebudou vyhánět z domovů uprchlíky a když zachycené nelegální migranty do EU nepustíme a budeme je odvážet zpět hned z moře, jedině pak lze migraci zvládnout. Jinak se s ní budeme potýkat léta a budeme mít malou šanci vyhrát,“ dodal Černoch.

Zeman se postavil za své občany a proti jejich nařknutí z rasismu. Jejich obavy jsou oprávněné

Podle předáka hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury by mělo platit, že pokud někdo nelegálně překročí hranici, tak by měl být hned vykázán zpět a měl by mít doživotní zákaz vstupu do země. „Děkuju panu prezidentovi, že se nebojí postavit za své občany a že se staví proti nálepkování a dehonestaci těch, kteří se bojí o budoucnost své země a našich dětí. Já sám jsem nejen ohledně tohoto tématu terčem nálepkování od zmanipulovaných a prolhaných médií již několik let. To, že jsou dehonestováni lidé se zdravým rozumem, je jen ukázkou pokleslosti médií a části našich pseudoelit. Faktem je, že jejich netolerantní a nenávistná antikampaň má opačný výsledek – lidé mě zastavují a říkají, že pokud je xenofobie strach z vraždících islámských maniaků, tak jsme xenofobové,“ dodal Okamura.  

„S prezidentem souhlasím ohledně nálepkování. Český národ není ani xenofobní, ani rasistický. Jen mají lidé strach, protože většina politiků jim neumí vysvětlit, co se nyní děje. Nicméně nesouhlasím s ním, že EU nedělá reálnou akci. Nebýt EU, tak jsme skutečně zaplaveni. Agentury EU chytají dnes a denně stovky převaděčů. Na té současné situaci mají vinu především některé státy. Například Řecko nebo Itálie, které přes obrovskou pomoc ze strany EU kašlou na registraci uprchlíků. To následně dělá problém celé EU,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Přestože se s prezidentem Zemanem shodnu jen velmi výjimečně, v tomto případě mám na věc velmi blízký pohled. Evropská unie se v řešení uprchlické krize chová velmi těžkopádně a dosud nebyla schopna přistoupit k žádným opatřením, která by masivní příliv imigrantů mohla jakkoli zmírnit. EU se soustředí pouze na řešení důsledků, nikoli příčin. Nemyslím si, že by již v tuto chvíli bylo nutné přistupovat k zapojení armády do ochrany našich hranic, a nejsem si jistá, zda si Armáda ČR může dovolit dlouhodobě uvolnit své kapacity pro tyto účely. Je zjevné, že ČR nemá dostatečné kapacity pro přijetí většího množství uprchlíků a vláda by měla trvat na důsledném dodržování návratové politiky. Odsudky české veřejnosti pro xenofobii či rasismus považuji stejně jako prezident Zeman za nemístné. Rozumím obavám našich spoluobčanů z přílivu přistěhovalců a rozhodně je nepovažuji za neoprávněné. Je třeba těmto obavám naslouchat a přijmout takové kroky, které účinně zajistí bezpečnost naší země,“ uvedla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.


 

EU páchá svoji sebevraždu doslova v přímém přenosu. Lidé se bojí v ulicích svých měst

„Bohužel musím konstatovat, že EU páchá svoji sebevraždu doslova v přímém přenosu. Potvrzuje se, že nemá jediného skutečného politika, který by zatroubil k účinné obraně, a je už zřejmé, že tento koncept unie je bohužel slepá ulička a je odsouzen k neúspěchu. Je přece absurdní, aby se Maďaři přetahovali s Rakušany o vlaky imigrantů. Je absurdní, aby například v německém Degendorfu se báli Němci večer chodit v ulicích svého města, protože jsou plné nelegálních imigrantů, kteří na rozdíl od nás, zde mají volný pohyb. Toto mně sdělili němečtí obchodníci, které jsem včera potkal na výstavě Země živitelka, a dále mne informovali, že se v Německu zvýšily daně právnických osob na 50 procent, aby Němci mohli pokrýt náklady na uprchlíky,“ sdělil předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Je absurdní, že z malé šestimilionové Eritreje je druhý největší podíl uprchlíků. To proto, že vše organizují dva zločinci – jeden zajišťuje převoz přes africkou pevninu na Libyjské pobřeží a druhý organizuje převoz přes Středozemní moře. To se ví, EU na to kouká a naříká. Ať si někdo zkusí představit, jak by to dopadlo, kdyby hypoteticky lodě s uprchlíky pluly k břehům USA. Jsem si jist, že na půdu USA by nevstoupila jediná noha! Prezident Zeman má jednoznačně pravdu a čím dřív vláda jeho doporučení zrealizuje, tím lépe pro nás. Je třeba pochopit, že v Evropě se nyní děje něco, co běžnými politickými a hlavně pomalými metodami není zvládnutelné. Kde je zalezlá jindy tak agilní Angela Merkelová a její přicmrndovač Hollande? Když běžela Ukrajina, tak byli dnes a denně na obrazovkách a ve všech médiích. Kde je nyní ta ‚světová‘ politička?“ ptá se Veleba.  

„Iracionální vlna xenofobie je v ČR zjevná – pomohla by věcnější debata. K té patří i pochopení, co to je vojskové uzavření hranice – naše armáda může pomoci policii s kontrolami, ale uzavření vnitřních hranic je falešná představa. Prostě méně populismu a více péče o reálné fungování azylového práva, zejména kolem balkánské trasy tranzitu i s ohledem k zájmu Srbska o členství v EU,“ domnívá se místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Zastánci multikulturalismu a imigrace zrazují a nenávidí vlastní národ. Kolaboranti!

„O xenofobii českého národa rádi rozjímají lidé, kteří se nezdržují sledováním faktů. Asi by užasli, že v multikulturní Francii už v roce 2013, tedy před dnešní vlnou emigrace, soudilo 67 procent obyvatelstva, že v zemi je příliš mnoho cizinců. Pokud bude příliv migrantů pokračovat, iniciativu převezmou jednotlivé státy. Nedivil bych se, kdyby pak dnešní kritici Miloše Zemana pochodovali Prahou s hesly: Nechceme být poslední!“ uvedl europoslanec ČSSD Jan Keller.

Místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam se domnívá, že pokud ohrožení vnějších hranic existuje, pak je aktivita armády zcela na místě. „Na druhou stranu prezident se pouští do sémantické debaty na téma, co je a co není xenofobie. Jsou lidé v ČR, kteří xenofobní zcela nepokrytě jsou a nestydí se za to. A obávám se, že jejich množství neustále roste. Přehlížení i tohoto problému způsobí sekundárně stejné problémy jako imigrantská krize. Pokud se nic nezmění,“ dodal Adam.  

„Prognostik není člověk veskrze geniální, ale osoba, která si umí srovnat v hlavě Augiášův chlév informací. V bordelu nachází systém. Náš pan prezident si to v hlavě srovnat umí, a proto vystupuje, jak vystupuje. Proto občan Zeman, podobně jako řidič trolejbusu, postupuje vylučovací metodou: EU není schopna zajistit vnější hranice, EU není schopna podchytit a centrálně ubytovat migranty ve velkých sběrných oblastech jako osoby, které přišly mimořádným způsobem a musí strpět mimořádný způsob evidence a poskytnutí přístřeší, EU není schopna zabránit zcela chaotickému pohybu stovek tisíc lidí od vnějších hranic EU do hlubokého vnitrozemí EU, EU je tedy paralyzována,“ komentoval Zemana senátor Jaroslav Doubrava.

„Sečteno, podtrženo, prezident vidí, že právě proto, že EU selhala, musí si svou bezpečnost a integritu zajistit sama Česká republika. Proto prezident Zeman vnímá nasazení vojska (Armády ČR) na hranicích jako nutný a samozřejmý krok. A já s ním naprosto souhlasím. Zcela správně varuje před tím, aby odpůrci přijímání takového množství imigrantů byli označováni za xenofobní a rasisty, neřku-li fašisty. Je asi jedním z mála, kteří konečně začínají vidět to nebezpečí, které Evropě hrozí. Zcela správně před tím a důsledky z toho plynoucími, varuje. Nemyslím si, že bychom toto varování měli brát na lehkou váhu! Multikulturalismus hlásal mírové soužití mezi odlišnými národy, etniky, kulturami a civilizacemi uvnitř jedné společnosti. Jeho výsledkem je pouze nárůst nenávisti, konfliktů, kriminality a mrtvých. Ti, kteří hlásají multikulturalismus a podporují masovou imigraci, nenávidí a zrazují vlastní národ a dle toho bychom se k nim měli i chovat. Kolaborují s nepřítelem,“ dodal Doubrava.   

Nálepkování lidí již narostlo do obludných rozměrů

„Pan prezident by měl vědět, že EU nemůže konat, protože v otázkách migrace si pravomoci v zásadě ponechaly jednotlivé členské státy, odpovědnost je tedy na nich, ne na EU. Dále je třeba rozlišovat uprchlíky od ekonomických migrantů, kterých je většina. Vůči skutečným uprchlíkům má Česko závazky dle ženevské úmluvy z roku 1951. Ale obavy našich spoluobčanů je třeba brát vážně. Vláda musí ukázat, že je tady pro ně,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„S tímto vyjádřením prezidenta se nelze neztotožnit. Zdá se mi, že zmíněné nálepkování již narostlo do obludných rozměrů a cíleně se na něm podílejí některé zájmové skupiny, které mají za cíl vyvolat sociálně-politickou nestabilitu země, a s nimi spřízněná média. Obrana či ‚pouhá‘ obava o osud vlastní země je výsostné právo každého jednoho občana a jakékoli jeho další nálepkování je nestoudné a zcela pomýlené. Co se týče dublinských ujednání, tak ta bychom měli využívat beze zbytku. I proto, aby se racionálně předcházelo sociálním a kulturním otřesům v jednotlivých členských zemích, byla ostatně přijata. Naše země prostě nemá kapacity pro více než těch schválených letošních 1500 legálních migrantů, a to si musíme všichni uvědomit, a není to žádný projev xenofobie či rasismu,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Souhlasím s panem prezidentem v tom, že český národ není xenofobní ani rasistický. Obavy z neřízené imigrace a upozorňování na nebezpečí radikálního islámu jsou projevem zodpovědnosti. Označování zodpovědnosti za svoji vlast a její vývoj za xenofobii, či dokonce fašismus považuji naopak za radikalizaci a očerňování lidí s jiným názorem, to je velmi nebezpečné. S částečným omezením vnitřních hranic Schengenu také souhlasím, ale dle mého by se o to mělo postarat
Ministerstvo vnitra. Nejsme ve válečném stavu, a navíc počet členů Armády ČR bohužel za poslední roky rapidně klesl; a i o tom bychom dnes měli otevřeně hovořit a řešit tuto situaci do budoucna,“ podotknul místopředseda zahraničního výboru sněmovny Pavel Šrámek z ANO.

Usnesení vyzve příslušná ministerstva ke společnému postupu při ochraně státní hranice    

„Pan prezident řekl jen to, co říkám už dlouho. A nejsem sám. Za Úsvit – Národní koalici jsme zapojení armády žádali už před několika týdny, na nadcházejícím zasedání výborů pro bezpečnost a pro obranu budeme předkládat usnesení, které vyzve příslušná ministerstva ke společnému postupu při ochraně státní hranice. Na druhou stranu, pokud pan prezident přejde coby vrchní velitel armády od slov k činům, možná to ani nebude třeba,“ informoval poslanec Úsvitu Martin Lank.

„S výjimkou armády na hranicích, kde být je úkolem policie, s tím, že fyzicky hranice neuhlídáme, souhlasím. Musíme tlačit na změnu systému střežení hranic EU,“ myslí si poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Je smutné, jak nízko může klesnout prezident,“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Prezident je nejvyšší velitel armády, a tak bych od něj čekal víc než jen pravdivý popis situace,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„V mnohém u toho vážného kvapem narůstajícího problému s panem prezidentem souhlasím. Vývoj mě nenutí, bohužel, tento názor změnit. Naopak. A čas tak kvapí,“ varuje poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Souhlasím,“ reagoval stručně na prezidentova slova poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Pan prezident má v tomto případě opět stoprocentní pravdu,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

Kdo chce uprchlíky tady, ať si je vezme k sobě domů

Prezident Zeman na tiskovce také řekl, že si připadá jako turista na thajské pláži, který si chce vyfotit „vlnku“ v dáli a netuší, že ho tato vlna zahubí. „Jsou lidé, kteří se domnívají, že migrační vlna je krátkodobá, že ustane. Podle mého názoru bude zesilovat,“ řekl prezident. Důvodem je podle něj destabilizace některých afrických, ale i dalších států. Za druhý důvod považuje „nasávací efekt“, tedy to, že migranti budou zvát do Evropy své příbuzné.

Zeman vyzval signatáře výzvy akademiků podporující uprchlíky, aby si každý z nich vzal do domácnosti aspoň jednoho uprchlíka. „V takovém případě by tito lidé prokázali upřímnost svých úmyslů a nemohli by být podezřívání z exhibicionistického pokrytectví,“ dodal prezident.

Policie má v současné době dostatečné kapacity na zvládnutí migrační krize, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Až při ochraně hranic vyčerpá své možnosti, bude nasazena armáda. Vojáci jsou na to připraveni, uvedl Sobotka po pondělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

„Můj názor je takový, že v tuto chvíli má policie kapacity na to, aby problém zvládala. V okamžiku, kdy policie vyčerpá své kapacity, jsme dohodnuti s Ministerstvem obrany, že využijeme kapacity, které má Armáda České republiky. Ale ta chvíle zatím ještě nenastala,“ řekl ministerský předseda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…