V Německu bude ještě hodně horko. Poslali tu bestii za zvěrstva do… Může to skončit světovou katastrofou. Babiš, Bělobrádek, Keller či Okamura se nám vyjádřili k Merkelové

05.09.2016 16:00

ANKETA V zemských volbách v Meklenbursku-Pomořansku, což je domovský stát Angely Merkelové, zaznamenala její CDU nejhorší výsledek v historii a skončila třetí s 19 procenty. Zvítězila SPD s 30,6 procenta a na druhém místě uspěla euroskeptická a protimigrační AfD s 20,8 procenta a do sněmu se nedostali Zelení se 4,8 procenta.

V Německu bude ještě hodně horko. Poslali tu bestii za zvěrstva do… Může to skončit světovou katastrofou. Babiš, Bělobrádek, Keller či Okamura se nám vyjádřili k Merkelové
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Angela Merkelová při podpisu Lisabonské smlouvy

Do sněmu Meklenburska-Předního Pomořanska, které je s 1,6 milionu obyvatel třetí nejmenší spolkovou zemí, se dostala ještě Levice se 13,2 procenta hlasů. Všechny strany zaznamenaly ztráty, pouze Alternativa pro Německo výrazný nárůst.

Němci to své kancléřce vrátili

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co říkají výsledkům těchto voleb. Většina politiků se domnívá, že propadák strany Merkelové se dal očekávat. Někteří čekali, že bude ještě větší, a diví se, že je německá veřejnost schopná Merkelovou přes všechno, co udělala v otázce migrace, volit. Podle některých nahrává xenofobům a populistům.

„Zemské volby jsou výsledkem migrační politiky kancléřky Merkelové, která do své země pozvala migranty, a tím ohrozila bezpečnost svých lidí i Evropy. Německo se muselo v posledních měsících vypořádat s několika teroristickými útoky a Němci to své kancléřce vrátili teď nízkým počtem hlasů. Bohužel Merkelová otevřela cestu extrémním stranám, které se mohou na nezvládnuté migrační krizi zviditelnit,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda ANO a první vicepremiér Andrej Babiš.

„SPD přišla o pět procent, CDU o čtxři procenta, což není tragédie. AfD evidentně sebrala hlasy komunistům a krajní pravici, je protestní stranou, která sbírá radikální hlasy z obou částí spektra,“ míní předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle předsedy ODS a poslance Petra Fialy CDU doplatila na chybnou imigrační politiku současné německé vlády. „Vzestup AfD není až tak překvapivý, dlouhodobě posiluje. Výrazně tomu pomáhá neochota kancléřky Merkelové změnit svou přistěhovaleckou politiku. Snad tento silný vzkaz voličů povede k většímu tlaku uvnitř CDU na kancléřku, aby změnila svoje postoje a zaujala k migraci rozumnější přístup. Bylo by to dobré pro Německo, ale také pro ostatní evropské země,“ míní Petr Fiala.

„Pro mě je to známka toho, že se politika Angely Merkelové netěší zdaleka takovému souhlasu, jak se někteří tváří. A znovu to, co stále opakuji: řešení krize nemůže hledat jeden stát, byť sebesilnější, izolovaně, ale EU společně. Zatím ale takovou snahu moc nevidím,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Jen se opět ukázalo, že paní Merkelová v tom, že pozvala všechny uprchlíky, udělala největší chybu ve svém politickém životě a obrovsky zneklidnila nejen německou, ale i evropskou politickou scénu. Potenciální islámská radikalizace v Německu je rovněž hrozbou pro celou Evropu včetně nás,“ míní první místopředseda senátu Přemysl Sobotka z ČSSD.

„Merkelová a její strana platí daň za nezodpovědné ‚Willkommen‘ a nezvládnutí živelného nájezdu migrantů na EU. Její neschopnost řešit zásadní bezpečnostní otázky vede k nárůstu extremismu zleva i zprava. Měl by to být zdvižený prst pro všechny demokratické síly v Evropě, že zakrývání problémů politickou korektností se může tvrdě vymstít. Nezáleží, kolik je tady skutečně migrantů, ale kolik jich máme v hlavě. Ještě je čas na řešení, ale s představiteli EU, kteří způsobili Brexit, to nepůjde. A toto je jasná zpráva všem,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Výsledek včerejších voleb je jasným důsledkem nezodpovědné politiky Angely Merkelové, která způsobila největší imigrační a bezpečnostní krizi v moderní historii Evropy. Němci ukázali, že už mají dost její politiky otevřených dveří, a Merkelová by měla rezignovat! Její jednání zapříčinilo největší imigrační a bezpečnostní krizi v moderní historii Evropy. Podpora AFD v Německu dále roste, a výsledek těchto voleb tak přinesl jasné poselství. Němečtí občané již mají dost nezodpovědné politiky, díky níž dochází k přívalu radikálních islamistů do jejich země. Donedávna ještě bezpečné ulice německých měst se stávají postrachem všech občanů. Tuto skutečnost jasně demonstruje množství útoků nelegálních imigrantů na německé občany. Výsledky voleb napříč Evropou ukazují, že podobné obavy o bezpečnost či islamizaci nejsou pouze případem Německa. Současné politické elity dovedly Evropu až na kraj propasti. Proto očekávám, že budou strany jako AFD a jí podobné úspěšné i nadále,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Zvládnout to, co ona napáchala, budou muset jiní

„Praštěná ‚azylová politika‘ dostala další žlutou kartu. Jak ta v podání ‚Bundesmutti‘, tak Zelených i dalších kazatelen ‚politické korektnosti‘. Porážka od AfD ve spolkové zemi, odkud pochází, musí být pro Merkelovou zvlášť trpká. Trucovitá posedlost, s níž se drží očividně krachující politiky, však není jen o zatmění zdravého rozumu. Ve finále je totiž o mezích, v nichž vězní i řešení dané otázky sama povaha dnešní ekonomické a politické moci. Bez její zásadní změny migrační krize průchodné řešení nemá. Pro strany, jež této moci upsaly duši, je taková změna svatokrádeží. Čím déle jim to vydrží, tím víc budou ztrácet vůči silám typu AfD. Tu vlnu, z níž začíná běhat mráz, zvrátí jen celá pravda o příčinách. A politika, která z ní vyvodí jasnou ‚cestovní mapu‘, schopnou oslovit a sjednotit politickou většinu. Pro nás má debakl ‚azylové politiky‘ v Meklenbursku-Pomořansku i jiné živé poselství. Je totiž dalším pádným důvodem, proč je třeba odmítnout návrhy nových tří směrnic EU. Mám na mysli ty ze 17. července, co se ‚povinný rozpis migrantů‘ snaží vnutit jen v trochu jiném balení i naší zemi,“ upozorňuje místopředseda KSČM Josef Skála.   

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Je to špatná zpráva. Všichni u nás, kteří se z toho radují, by si měli vzpomenout na to, jak to v historii vypadalo, když v Německu vládli nacionalisté. Je to rozhodně varovné. Kdo je v Čechách rozumný, měl by podporovat Angelu Merkelovou. Imigrace měla určitě vliv. Doufám, že tento trend nebude pokračovat. Je dobře, že uspěla aspoň sociální demokracie. Meklenbursko-Přední Pomořansko je sice krásná, ale pořád poměrně chudá země. To určitý vliv také má,“ řekl redakci čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Gratuluji našim přátelům a partnerům z AfD, kteří jsou členy stejné evropské frakce jako naše hnutí Svoboda a přímá demokracie. Musím ale i tak vyjádřit podiv nad tím, kde se vzalo 19 procent občanů schopných dát hlas partaji, kterou vede nebezpečná kancléřka Merkelová, partaji, která tak katastrofálně selhala jak vůči Německu, tak vůči Evropě,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle předsedy SPO a senátora Jana Veleby jde o první krok k zastavení Merkelové a její nezodpovědné politiky. „Přichází bohužel hodně pozdě a zvládnout to, co ona napáchala, budou muset jiní. Když ale sleduji, co se děje například v Calais, tak si myslím, že v některých zemích to už nezvládají nyní. A to všechno v situaci, kdy další tisíce imigrantů den co den přibývají. Já si myslím, že by se Merkelová měla za svévolné porušení evropských a německých zákonů zodpovídat před soudem,“ dodal Veleba.

„Volby na severovýchodě Německa vyhrála sociální demokracie. Pokud krajně pravicová AfD vyluxovala voliče extremistické NPD a posílila, je problém. Nyní je důležité, kdo bude vládnout. Pohodlnou většinu má levice – SPD a Die Linke. To by se mi líbilo. Varianta velké koalice není dobrá. Ale hlavně se vyhnout tomu, pustit k moci AfD s jejími agresivně populistickými recepty,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

V Německu vládne velká koalice se sociálními demokraty, a tak ani tento výprask pro Merkelovou neznamená změnu politiky

„Jsem velmi rád, že zvítězila partnerská SPD. Úspěch nacionalisticko-populistické AfD se dal očekávat, a to zejména z důvodu chyb, které paní kancléřka Merkelová udělala v souvislosti s řešením migrační krize. Úspěch AfD taktéž ukazuje nebezpečí pro zavedené demokratické strany, které přináší neřešení problémů občanů a populistická propaganda jednoduchých řešení, jež ale nelze realizovat. To se ovšem většinou dozvědí občané až po volbách,“ tvrdí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Mám radost a budu v Evropském parlamentu gratulovat zástupcům AfD. Bohužel v Německu vládne velká koalice, a tak ani tento výprask pro Merkelovou neznamená změnu politiky,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Nic nečekaného. Výsledky jen potvrzují růst počtu nespokojených občanů s chováním vládnoucích stran a politiků, a to nejen při řešení imigrace,“ míní předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

„Těší mě samozřejmě jako sociálního demokrata úspěch SPD. Je to výrazné vítězství. Neúspěch CDU Angely Merkelové je odrazem její příliš vstřícné imigrační politiky a problémů, které to Německu přineslo. Vzestup AfD, která profituje z nálad části obyvatel proti uprchlíkům, se dal jistě očekávat a Merkelová tak vlastně sklízí, co sama zasela,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Všechny zavedené strany jednou velkou stranou Bruselu

„Zřejmě se tam teď všechny mainstreamové strany spojí proti vlastencům, protože ve skutečnosti jsou všechny ony ‚zavedené‘ strany jednou velkou stranou Bruselu. Stejně jako naši partneři z Alternative für Deutschland říká i hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura zásadní ne nelegální imigraci a islamizaci Evropy. Je vidět, že tyto vlastenecké síly sílí napříč Evropou, a my gratulujeme našim partnerům k obrovské podpoře, kterou získávají mezi německými voliči!“ uvedl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Není se čemu divit, Merkelová sklidila plody své práce,“ smál se místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Myslím, že Angela by zvládla i poslední místo. Pro nejmocnější ženu světa, která je lídrem Evropy, je asi nějaké hloupé Pomořansko dost nezajímavé. Ale vážně, nejpodstatnější informací ohledně voleb je mimořádně vysoká účast lidí, kteří normálně k volbám nechodí, a také prvovoličů. Pokud bude tento trend pokračovat, dojde k překreslení politické mapy. Angela Merkelová bude tento vývoj sledovat už z politického důchodu,“ míní europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Překvapil mě výsledek socialistů, protože ti společně se zelenými jsou největší propagátoři ‚welcome‘ politiky. Zelení proto neuspěli. AfD dříve v politice nebyla a ukazuje se, jak velký zájem je o protestní stranu. Myslím, že u Němců bude ještě hodně horko,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Je to logicky zpětný odraz politiky Angely Merkelové, kdy i běžný Němec přestává věřit jejím slovům: ‚My to zvládneme.‘ Voliči se proto odklánějí od tradičních politických stran a svůj hlas dávají tomu, kdo nabízí řešení, třeba i radikální. Že to je megaprůšvih (a rád bych použil expresivnější výraz), už ví skoro každý, kdo má všech pět pohromadě. Podle mých informací už to vře i uvnitř policie, která už je na samé hranici sil. V Německu, ale ani ve Francii, Nizozemsku, Itálii a dalších státech západní Evropy to nemusí dopadnout dobře. Jenom se obávám, aby to nepřerostlo v občanskou válku,“ varuje poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Půjde vůbec ta zvěrstva napravit?

„Myslím, že i to je hanebně dobrý výsledek na tu hrůzu, kterou Merkelová do Evropy přitáhla. Jak mizerně se, jako údajně nejvlivnější žena světa, starala o bezpečnost Evropy, s jakou radostí nejen přehlížela, jak jsou nelegálními migranty porušovány a narušovány společné hranice EU. A nejen to, jak tyto pro nás nepoužitelné lidi vítala a zvala další a další. Úmyslně říkám pro nás nepoužitelné, protože jsem přesvědčen, že přijde čas a vycvičení zabijáci mezi nimi poschovávaní pro někoho, a asi nemusím říkat pro koho, použitelní budou! Dopustila-li CDU, aby ve svém čele měla ženu, která nevidí nebo nechce vidět zvěrstva, jež migranti páchají nejen v Německu, a věřte, že tím nemyslím jen silvestrovskou noc. Ženu, která nevidí už otevřené vyhrožování islamistů likvidací, v „lepším“ případě zotročením evropské populace a její kultury, taková strana měla propadnout do propadliště dějin a neměla obsadit ani to třetí místo. Dají-li se někdy škody napáchané tou bestií napravit, bude to trvat hodně dlouho a bude to Evropu velmi, velmi bolet!“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Člověk by se neměl radovat z maléru jiného, ale v případě Multikultimutti Angely nemohu jinak. Omlouvám se a sousedům voličům Germánům děkuji. I když vlastně ono i těch 19 procent pro Merkelovou je nějak moc. Ale to spíše už nebyli Němci plavovlasí, modroocí. Přestože bych jinak velice nerad, aby se náš severozápadní velký soused k podobnému třídění lidí vrátil. Přestože Andělka pro to dělá, co může. Doufejme, že fakt nechtěně,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba

Výsledek voleb je podle europoslankyně Michaely Šojdrové jasnou zprávou o odmítnutí politiky kancléřky Angely Merkelové. „V tomto regionu dosavadní vláda CDU s SPD pomohla výrazně zvýšit investice a snížit nezaměstnanost. Proto výsledek voleb nelze číst jinak, přestože o migrační politice nerozhodují zemské vlády, ale spolková vláda. Obavy občanů jsou pochopitelné a dali je najevo i v těchto volbách. Tak tomu rozumím a chápu to,“ vysvětlila europoslankyně.

„Volby v Meklenbursku říkají celkem jasně, kdo v Německu dělá realistickou politiku. Jsem rád, že první je německá sociální demokracie, a pro některé s překvapením gratuluji AfD. Je to pohlavek v pravý čas. Politika kancléřky Merkelové byla po zásluze ohodnocena prohrou. Měli by si to všichni její přikyvovači v EU uvědomit. Jsem rád, že náš premiér drží linii V4 a odmítl kvóty, které Merkelová ordinuje EU. Volby v Meklenbursku říkají, že politika vítání migrantů i protiruských sankcí je veřejností odmítnuta. Věřím, že to sledují i naši občané a vidí reálný dopad politických stran. Výkřiky jsou jen vykřičníky. Hodnotí se, co je doma, to se počítá,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Podle senátora ODS Jiřího Oberfalzera politika Angely Merkelové posiluje extrémní politické proudy. „Varovali jsme před tím. Pokud solidní strany nenabídnou dobrá a důvěryhodná řešení pro bezpečnost, zvítězí strach a na ten mají vždy ta jednoduchá řešení xenofobní formace,“ dodal Oberfalzer.

Vládní politika rektálního alpinismu v EU již není směšná, ale nebezpečná

„Vzhledem k ‚vrtačské politice‘ paní Merkelové, situaci v Evropě, chování migrantů v Německu, jejich ‚vysokému‘ pracovnímu nasazení a pracovním úspěchům, vzhledem k jejich touze sžít se s německými občany, často i za pomoci násilných činů, mne to nepřekvapilo. Nic jiného jsem nečekala,“ reagovala poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Sestupný trend obliby politiky kancléřky Merkelové je více než zřejmý a přispívají k tomu zejména její promigrační, nevlastenecké aktivity. Ve fungujícím státě s vládou, hájící oprávněné zájmy svých občanů, bývá obliba radikalizujících se hnutí a stran minimální. A v Německu tomu tak dnes není, proto je volební masakr takový, jaký je,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Tento stav jsem předpokládal. Je to uvedeno v mých komentářích z období, kdy Merkelová přes varování pokračovala ve své bezhlavé a nesmyslné migrační politice. Již tehdy jsem tvrdil, že lidé jí vystaví stopku v prvních volbách. Jak jsem vždy pravil, s lidmi se dá i orat, ale jen chvíli. Pak si to uvědomí a přestanou ze sebe dělat hlupáky. A Merkelová pomalu zmizí v propadlišti dějin. Zbude ale po ní milion bezprizorních migrantů a její nástupci si s nimi budou muset poradit. Nebudou to mít lehké a bude to stát hodně práce a peněz. Holt jak říká staré přísloví, každá sranda něco stojí,“ míní senátor ČSSD Miloš Malý.

„Pro Merkelovou začal její politický konec a strhne dolů i svoji stranu. Další prohry budou následovat. Merkelová sklízí plody své práce s ekonomickými uprchlíky. Jsem rád, že Němci takto projevili svůj názor,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„A čekal někdo jiný výsledek? Již rok varujeme před politikou dělající z občanů hloupé ovce! A je to marné, je to marné, je to marné! Snad tento výsledek Mamá Merkelové probudí premiéra Sobotku z jeho kavárenského snu! Politika rektálního alpinismu v EU již není směšná, ale nebezpečná. Postoje vlády k migraci, TTIP a neschopnost držet jednotu v rámci V4 již ohrožují zájmy občanů ČR!“ varuje poslanec KSČM Leo Luzar.

Arogance

„Někteří se toho báli, někdo si to přál, analytici to předpovídali. Rozhodli voliči. Za problémy v Evropě si často můžeme sami,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Němci si spojují negativní důsledky vpuštění imigrantů do Německa s osobou paní Merkelové. O tom, myslím, není pochyb,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Že pravicově populistické strany sílí, víme bohužel už dlouho. Sleduji tento trend s velkými obavami. Je to reakce na to, že lidé mají čím dál silnější pocit, že jsou ignorováni, a nejsou nijak zapojeni do rozhodovacího procesu. Merkelová dostala velmi špatné vysvědčení od svých spoluobčanů za migrační krizi a aroganci, s jakou často postupuje. Stále říkám, že jedinou alternativou k současným stranám establishmentu mohou být pouze strany s dlouhou tradicí, odborným zázemím a členskou základnou. Ad hoc strany jednoho tématu jsou nečitelné a mají často skryté zájmy,“ domnívá se europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Nepříznivý výsledek zemských voleb pro Angelu Merkelovou je důsledkem neměnného postoje k přijímání neomezeného množství migrantů bez ohledu na vývoj a zkušenosti s jejich integrací a obavy zaznívající nejenom od zástupců a občanů členských zemí, ale i vlastních. Varovným signálem přitom byly již regionální volby ve Francii či prezidentské volby v Rakousku. Neuvážené a předem nekonzultované rozhodnutí tak narušilo křehkou politickou stabilitu a podpořilo nárůst radikálních politických stran,“ myslí si poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Dalo se to čekat. Hlas lidu není hlasem médií,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

„Výsledek voleb se dal předpokládat. I když kancléřka Merkelová těsně před volbami změnila svoji rétoriku a přiznala, že v souvislosti s migrací udělala několik chyb ve svých rozhodnutích, myslím si, že politici klasických politických stran, jejichž tváří je právě kancléřka, jsou nereformovatelní a změna rétoriky je pouze taktický krok, nikoliv snaha o hledání skutečného řešení situace. Proto volby vidím jako jediný nástroj změn. Příchod nových politiků bude znamenat větší prostor skutečného řešení problémů a zastavení migrace. Doufám, že i ve  volbách, které budou v SRN následovat, tento trend bude pokračovat,“ uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.

Může to skončit světovou katastrofou

Podle senátora ČSSD Petra Gawlase jde o nepřekvapivý výsledek. „Po tom, co německá kancléřka předvádí, je dokonce i těch 19 procent více, než bych čekal. Jen přemýšlím, zda si paní Merkelová konečně uvědomí, že by měla začít jednat v zájmu svých občanů, běžných Němců, kteří fanfarónskou a vítací imigrační politiku kancléřky rozhodně neschvalují. Pokud nezmění způsob uvažování, čeká ji brzy politický konec. Chtělo by se říci – naštěstí,“ dodal Gawlas.

„Svědčí to tom, že zdaleka ne všichni voliči sdílejí názory paní kancléřky. Ta už sama přiznává, že se výrazně, co se týká imigrantů, pomýlila. A možná nejen v případě migrantů, ale celé politiky EU. Je evidentní, že čím dál více lidí si uvědomuje, že musí dojít k zásadním změnám v mezinárodních vztazích, protože setrvání v současném marasmu může skončit světovou katastrofou. S největší pravděpodobností je to pro paní kancléřku signál, zda by se neměla zamyslet nad tím, jestli není čas odejít,“ varuje poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Každá práce, kterou vykonáváme, je po zásluze odměněna. Výsledkem práce madam Merkelové se bude projevovat nejenom v Německu, ale i dalších státech EU,“ myslí si senátor Jozef Regec.

„Již před nedávnem jsem se vyjádřil, že očekávám, že němečtí voliči pošlou Merkelovou minimálně do opozice. Pokud paní Merkelová, přes všechny její kotrmelce, získala ještě 19 procent, německým voličům to zatím asi bylo málo (myslím jejich osobní zkušenosti s touto paní). Výsledkem jsem tedy spíše mírně překvapen, doufám, že Němci procitnou ještě více. Z vlastní zkušenosti víme, jak se zhruba 20,5 procenta dokáže škodit Sobotka,“ uvedl poslanec a člen Řádu národa Karel Fiedler.

„Vůbec se nedivím, dalo se to předpokládat. I já jsem ve svých předchozích vyjádřeních něco takového avizoval. Paní Merkelová by měla své chyby napravit, hlavně ve vztahu k Rusku. Jak je vidět, i v Německu už lidé pochopili, že slepá orientace na USA by mohla vést k válce. Je dobře, že se ve volbách ukazuje lepší směr do budoucnosti,“ reagoval senátor KSČM Václav Homolka.

„Není se čemu divit. Tak to je, když se politika odtrhne od života,“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

„Mohlo to být horší,“ reagoval stručně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nic překvapivého. Kancléřka Merkelová si to způsobila sama,“ reagoval poslanec ANO Matěj Fichtner.

Podle poslance ANO Vlastimila Vozky výsledek voleb není překvapivý a je to následek neobratné politiky EU, která je pod značným vlivem Německa. „Jsem přesvědčen, že paní kancléřka v okamžiku, kdy řekla, že Německo přivítá uprchlíky, nevěděla, že spouští zásadní problém Německa i EU. Brexit je toho jasným důsledkem. Nyní nastává zásadní úkol pro lídry, a to udržet Unii pohromadě a nepřipustit nástup extremismu,“ míní Vozka.

Alternativa pro Německo (AfD), která v poslední době boduje zejména svojí protimigrační rétorikou, se v Meklenbursku-Předním Pomořansku do parlamentu dostala poprvé. Celkem tak bude zastoupena v devíti zemských sněmech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…