Vy lžete! Rozruch ve sněmovně kvůli Kalouskovu papíru

16.07.2014 13:52

Středeční jednání Poslanecké sněmovny o služebním zákonu výrazně ovlivnilo vystoupení Miroslava Kalouska, jenž přednesl materiál Evropské komise, z něhož vůbec nevyplývá, že nepřijetí zákona o státní službě k 1. lednu příštího roku pro nás bude znamenat ohrožení čerpání fondů Evropské unie, čímž koalice dlouhodobě argumentovala. Ministr Jiří Dienstbier odmítl, že by vláda tento text před poslanci chtěla zatajit a vyzval šéfa poslanců TOP 09, aby neobviňoval koalici ze lži.

Vy lžete! Rozruch ve sněmovně kvůli Kalouskovu papíru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Po hodinové přestávce, kterou si vyžádal poslanecký klub TOP 09, pokračovalo středeční jednání mimořádné schůze sněmovny o návrhu poslanců Romana Sklenáka, Jeronýma Tejce a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon).

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Poslanec TOP 09 František Laudát se vrátil k informacím svého stranického kolegy Miroslava Kalouska o dokumentu Evropské komise k této vládní normě, podle něhož není vůbec nutné, aby zákon začal platit příští rok, protože čerpání peněz z Evropské unie to nijak neohrozí. „Zvažte toto stanovisko Evropské komise, ta určitě nebude tolerovat mizerný zákon,“ doporučil František Laudát koaličním poslancům.

Někdo nás tahá měsíce za nos, pohoršoval se Okamura

Koalici obvinil z toho, že skutečným důvodem spěchu je snaha zabetonovat na Ministerstvu financí člověka v megastřetu zájmů. Vyzval také Sobotkovu vládu, aby si přestala brát do pusy Evropskou unii a to, jak je proevropská. „Je mi líto, že materiál, z něhož tu četl kolega Kalousek, nerozdal ve sněmovně pan ministr Dienstbier. Možná oblbnete lidi přes média, která vlastní ministr financí, ale rozhodně neoblbnete kvalifikované lidi z Evropské unie,“ upozornil vládu poslanec TOP 09.

Také předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura vyzval vládu, ať se ke Kalouskovým slovům vyjádří. „Zákon nesmí být jen záplatou, která má prý vyřešit dluh vůči Evropské unii. Řekněte, zda důvodem pro spěch je to, že bychom přišli o peníze z evropských fondů. Pokud to tak není, tak by to znamenalo, že nás někdo tahá celé měsíce za nos,“ konstatoval Tomio Okamura, který také podrobil kritice to, že podle návrhu by generálního ředitele státní služby jmenovala vláda na návrh premiéra, což by rozhodně neznamenalo odpolitizování státní správy.

Neexistence služebního zákona vede k fluktuaci i poklesu výkonnosti

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová ve svém vystoupení zdůraznila, že navržený zákon může přinést stabilitu a uklidnění a za velký problém dosavadního stavu označila diskontinuitu. „Po každých volbách se mění obsazení klíčových postů. Dochází k poklesu výkonnosti už před volbami, pak trvá, než se zase rozjede nová garnitura. Evropská komise tlačí na služební zákon i proto, aby se úředníci, kteří implementují evropské fondy, nemuseli bát tlaků. Neexistence tohoto zákona vede k velké fluktuaci a poklesům výkonnosti,“ uvedla Věra Jourová.

Miroslav Kalousek jí v následné faktické poznámce vysvětlil, že bylo zapotřebí dokument Evropské komise přečíst, neboť její kolegové se zaštiťují Evropskou unií, ale v argumentaci o nutnosti přijmout služební zákon tak, aby platil od 1. ledna příštího roku, lžou, jak když tiskne. Po něm dostal slovo ministr Jiří Dienstbier, který označil zákon o státní službě za přelomový, protože má poprvé v naší moderní historii zavést nezávislou státní službu.

Lež jako pracovní nástroj, zaznělo od Dienstbiera ke Kalouskovi

Odmítl námitky opozice, že neměla možnost se k návrhu vyjádřit a zasahovat do něj a připomněl, jak často o něm mohla diskutovat. Pak se dostal k dokumentu, který dopoledne ve sněmovně četl Miroslav Kalousek. „To, co Miroslav Kalousek přečetl, je oficiální stanovisko Evropské komise, které mi dorazilo dnes v 10.33 hodin e-mailem. Je s podivem, že stanovisko, které bylo podepsáno dnes generální tajemnicí Catherine Dayovou, měla opozice k dispozici už dříve a navíc si ho stihla přeložit do češtiny,“ podivoval se Jiří Dienstbier.

Připustil, že v materiálu Evropské komise se píše o tom, že rychlost přijetí služebního zákona nelze povýšit nad jeho kvalitu. Uvedl však, že Česká republika je vázána i jinými dokumenty, mimo jiné i dohodou o partnerství, kterou přečetl a v níž se o potřebě urychleného přijetí služebního zákona píše. „Pane Kalousku, pokud používáte lež jako svůj pracovní nástroj, tak nás z toho neobviňujte,“ vyzval šéfa poslaneckého klubu TOP 09 ministr Dienstbier těsně před tím, než byla vyhlášena polední přestávka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…