Zvěrstva, mnichovská zrada, zbabělost, prdelkování Bruselu. Politici srovnávali Sobotku se Zemanem a Ficem ohledně kvót na uprchlíky a toto si náš premiér za rámeček fakt nedá

29.09.2015 16:00

Slovenský premiér Robert Fico nedávno oznámil, že se nepodřídí povinným kvótám EU na uprchlíky, i kdyby za to nastaly případné sankce z EU, a že podá na obranu proti kvótám žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Prezident republiky Miloš Zeman řekl, že by si skoro přál, aby podobné stanovisko jako Fico měli i čeští politici. Zeman též Ficovi kvůli odmítání kvót blahopřál ke statečnosti a vyjádřil osobní podporu.

Zvěrstva, mnichovská zrada, zbabělost, prdelkování Bruselu. Politici srovnávali Sobotku se Zemanem a Ficem ohledně kvót na uprchlíky a toto si náš premiér za rámeček fakt nedá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico na 38.sjezdu ČSSD

„Jsme suverénní země a odmítáme diktát většiny. Měli jsme se dohodnout na zasedání předsedů vlád a hlav států. Slovensko má právo říct, že s něčím nesouhlasí,“ prohlásil podle zpravodajského serveru HNonline Robert Fico.

„Nepřesvědčili nás argumenty, náš názor přehlasovali většinou. Nebudeme tento závazný akt implementovat,“ doplnil slovenský premiér. Šéf slovenské vlády už minulé úterý večer oznámil, že jeho země novou povinnost odmítne plnit, i kdyby to mělo znamenat, že Brusel proti Slovensku zahájí takzvané řízení o neplnění povinností – anglicky „infringement“. Česká vláda Bohuslava Sobotky před kvótami nakonec kapitulovala.

„Víte, že jsem ocenil slovenského premiéra Fica, který řekl: ‚Pokud budu premiérem, nebude na území Slovenska jediný nelegální imigrant.‘ Skoro bych si přál, aby podobné stanovisko měli i čeští politici,“ řekl Zeman na setkání s občany ve Vyšních Lhotách.

Zeman pak hovořil s Ficem. „Prezident republiky Miloš Zeman v pátek dne 25. září 2015 telefonicky hovořil s předsedou vlády Slovenské republiky Robertem Ficem a v souvislosti s odmítavým postojem k uprchlickým kvótám mu blahopřál k odvaze a statečnosti. Prezident republiky vyslovil předsedovi vlády Slovenské republiky svou osobní podporu,“ informoval tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Robert Fico i Miloš Zeman v minulosti zastávali výrazně prounijní postoje. Tohle je snad poučilo

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o prohlášeních Miloše Zemana a Roberta Fica myslí a zda s nimi souhlasí. Ačkoli česká vláda se slovy premiéra Sobotky a ministra Andreje Babiše odmítla připojit k žalobě ve věci kvót a přijala rozhodnutí Bruselu, někteří politici koalice podporují postoj prezidenta Zemana a premiéra Fica, tedy nerespektovat povinné kvóty a podat žalobu na Brusel. V souvislosti s premiérem Sobotkou padla i slova jako zbabělost či mnichovská zrada.

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš na dotaz neodpověděl. Ani vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Pro tu žalobu k Soudnímu dvoru EU bych byl za dvou podmínek. Zaprvé v případě, pokud by aspoň někteří experti na evropské právo konstatovali, že je naděje na úspěch. A zadruhé pokud by se podařilo vytvořiit v tomto koalici aspoň těch čtyř zemí, které se odmítly podřídit kvótám, to znamená Rumunsko, Maďarsko, Slovensko, Česko. Pokud by ale právníci konstatovali, že žaloba by byla plácnutím do vody bez naděje na úspěch a pokud bychom v tom zůstali sami, tak si myslím, že by to dobrá cesta nebyla. Jsou zde rizika v dopadech v ekonomické oblasti či v jiných opatřeních ze strany Unie. Ty nelze vyloučit. Kvóty nás poškozují, ale pak by nás poškodila i reakce EU,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Nesouhlasím. Demokracie je také o schopnosti přijmout názor většiny, s nímž nesouhlasím. Žaloba k Evropskému soudnímu dvoru je legitimní, nevím, nakolik má šanci uspět. Ale odmítnutí kolektivního rozhodnutí legitimní není. Pan Fico i naše vláda měli více úsilí věnovat diplomacii, kterou zjevně podcenili, o čemž svědčí překvapivé rozhodnutí Polska kvóty podpořit. Na tomto poli mohl byt aktivní i prezident Zeman,“ míní úřadující předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Nemohu nepřipomenout, že jak Robert Fico, tak i Miloš Zeman v minulosti zastávali výrazně prounijní postoje. U imigračních kvót přece nejde jen o tyto kvóty, ale o princip většinového rozhodování a omezování suverenity národních států. Od obou pánů bych proto očekával i vyjádření k tomuto obecnějšímu tématu, mám-li jejich postoj ke kvótám považovat za něco víc než jen ‚populární‘ politiku, jakkoli mám na věc stejný pohled. Jinak hrozí, že až dojde na fiskální unii a další zvěrstva, budou Bruselu zase ‚prdelkovat‘. Postoj ODS je v tomto smyslu mnohem konzistentnější,“ upozorňuje místopředseda ODS a poslanec Martin Novotný.

Stručně vyjádřil svůj souhlas se Zemanem a Ficem místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz. „Ano, souhlasím,“ odpověděl.

Sobotkova vláda svou zradou občanů ztratila poslední zbytek legitimity. Volby a referendum

„Premiér Fico se zachoval jako představitel suverénního státu při reakci na nedemokratické rozhodnutí, kdy z úrovně premiérů jednání posunuli na ministry vnitra se známým výsledkem. Za to má být jeho strana vyloučena ze Socialistické internacionály a dnes se jedná o vyloučení jeho poslanců ze socialistické frakce v europarlamentu. Fakt ‚demokracie‘ v pojetí EU,“ uvedl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Celá diskuse o kvótách je mediální vrtění psem. Nejde přece o to, jak si uprchlíky rozdělíme, ale o to, jak ekonomickým ‚uprchlíkům‘ zabránit v nelegálním vstupu do unie,“ uvedl předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

„Vyjádřil jsem se již dříve naprosto shodně jako pan prezident – navíc zradu českých zájmů i Slováků považuji za důvod k hlasování o nedůvěře vládě, která přijala bruselský diktát proti vůli drtivé většiny národa. Tato vláda svou zradou občanů ztratila poslední zbytek legitimity,“ říká předák SPD a poslanec Tomio Okamura.

„S prezidentem Zemanem i premiérem Ficem bezvýhradně souhlasím. Nejenom proto, že vyjadřují i můj názor, ale hlavně proto, že vyjadřují názor významné části občanů Slovenské a České republiky. Podle mého odhadu to bude přes 80 procent. Za tohoto stavu musí respektovat vůli lidu, občanů země, protože je reprezentují. Oni nejsou majitelé státu, ale demokraticky zvolení zástupci občanů; jenom je smutné, že velká většina zodpovědných politiků zemí EU se s touto zodpovědností, s tímto vědomím takto nechová, včetně našeho premiéra Sobotky. Tady přece dochází k dějinnému zlomu s velmi nejasnými výsledky, je ohrožena naše křesťanská kultura, naše hodnoty, naše zvyklosti, tedy naše kořeny – a já nechápu, jak si někdo může vzít na svědomí rozhodovat bez momentálního mandátu lidu své země. Nehledě na to, že ani jedna z našich stran současné vládní koalice neměla otázky multikulturality ve svém volebním programu. Sečteno a podtrženo, je třeba vypsat bezodkladně k těmto otázkám lidové referendum, anebo vyvolat nové volby,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Naše vláda by se měla zachovat stejně odpovědně jako ta slovenská. Podat k Soudnímu dvoru EU žalobu pro překročení pravomocí a kvótám se nepodrobit,“ soudí předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Miloš Zeman nemá na rozdíl od Roberta Fica žádnou zodpovědnost, a tak si může povídat, co chce. A on říká, co lidé chtějí slyšet. Preference opět půjdou nahoru,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

Sněmovna by měla premiéra vyzvat, aby podpořil Slováky. Německo zavede v celé EU jednotný vysoký standard pro imigranty

„Jsem přesvědčen, že Poslanecká sněmovna by tento týden měla vládu vyzvat a podpořit v krocích, které podpořilo Slovensko. Tedy připojení se k žalobě proti kvótám. Souhlasím s panem prezidentem. Premiér naší země by měl dostat od Sněmovny silný mandát k jednání s EU,“ apeluje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Souhlasím s Milošem Zemanem. Myslím si, že vláda by měla využít všech dostupných prostředků k hájení svého názoru. A ministr vnitra se vyjádřil jasně, že má analýzy, které ukazují, že kvóty jsou v rozporu s evropským právem, tak by těchto analýz měl nyní využít a podpořit slovenského premiéra. Dalším důvodem pro podání žaloby je, že zcela evidentně Německo neskončilo ve své snaze prosadit stálý systém přerozdělování migrantů a jednotný celoevropský systém standardů péče o migranty, který může být výše než standardy našich důchodců či nezaměstnaných. Takový systém už zcela jednoznačně odporuje evropskému právu, protože nemají charakter dočasnosti, jak je to definováno v Lisabonské smlouvě. A proto je třeba se aktivně bránit již nyní,“ vyzývá europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Jsou politici a jsou státníci. Pan Fico se tentokrát zachoval jako státník a vyslal jasný signál, že Slovensko není poslušným pejskem na vodítku Bruselu. Přál bych si, aby k tomu našla odvahu i naše vláda,“ uvedl poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Z pohledu nálad ve společnosti, ať již na Slovensku či v ČR, je postup premiéra Roberta Fica i prezidenta Miloše Zemana logický. Prostě jít populisticky s většinovým názorem se politicky vyplácí. Jinou otázkou je, zda tento navrhovaný postup je v souladu s národními zájmy. A tady – s ohledem na úroveň současné nebezpečnosti migrace jak u nás, tak u našich východních sousedů – si tak jistý nejsem. Vždy je lepší volit diplomatické vyjednávání a docílit jiné řešení, viz příklad Polska, než jít hlavou proti zdi a nedocílit ničeho. Spíše bych se ptal, jak byli politici aktivní při navrhování konkrétních řešení nelegální migrace a která opatření prosadili na úrovni EU. A to platí nejen pro premiéra Fica, ale i pro pana prezidenta,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

 Fico je odvážný člověk. O to více vyzní Sobotkova zrada a zbabělost

„Já bych si moc přál mít takového premiéra, jako má Slovensko. Ano, Fico je odvážný člověk a blahopřání k jeho odvaze a vyjádření podpory naším panem prezidentem si plně zaslouží. Postoj našeho premiéra by se dal v podstatě považovat téměř za stejnou, jen o málo menší zradu, než jakou je polská zrada V4 při hlasování o povinném přijetí kvót. Škoda, že v EU není takových Ficů více. Myslím, že by vše probíhalo úplně jinak. O to více vyzní Sobotkova zrada a zbabělost. Doufám, že mu to levicoví voliči spočítají. Připomínáme si Mnichov a zase nám diktuje Německo. A zase máme zrádce,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Naprosto s prezidentem Zemanem a premiérem Ficem souhlasím! Pan prezident České republiky správně označil slovenského premiéra pana Roberta Fica za hrdinu, když je neústupný, neponižuje se a jeho současné postoje k imigrantům i EU jsou příkladné. Je to skutečný státník a velice silná osobnost. O tom mimo jiné svědčí i rozhodnutí obrátit se s žalobou k Soudnímu dvoru EU, které pokládám za správné, byť žádost bude zřejmě neúspěšná. Přesto bych podobnou reakci podpořil i v České republice, když navíc stejný postup avizují Maďaři. Poláci coby silný spojenec nás bohužel již ‚opustili‘,“ uvedl senátor Miroslav Antl zvolený za ČSSD.  

„Kvóty tak jako tak nic neřeší, takže je zbytečné se na nich vysilovat soudními spory. Energii je třeba věnovat především příčinám migrace,“ míní europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Měli bychom se přidat ke Slovákům. Obávám se, že po kvótách imigračních přijdou kvóty ubytovací, jako už se děje v Německu, a nakonec pak i pracovní kvóty, tedy povinnost zaměstnavatelů běžence zaměstnat bez ohledu na jejich schopnosti a kvalifikaci. A to je velmi nebezpečná hra s lidskými životy a umělé vytváření xenofobie mezi lidmi. Jako poslanec Parlamentu ČR budu vždy proti jakémukoliv lidskému kvótismu, diskriminačnímu systému pro všechny,“ říká poslanec ANO Pavel Šrámek.

Projekt prosazený tlakem a vymáhaný proti vůli je odsouzen k zániku

„Slovenské stanovisko chápu, protože povinné kvóty nepovažuji za systémové řešení problémů migrace. Dodržení povinných kvót na přerozdělení je nerealizovatelné a nevyřeší ani následující humanitární krizi. Vysněnou cílovou zemí migrantů je Německo a Švédsko. Projekt prosazený tlakem a vymáhaný proti vůli je odsouzen k zániku,“ varuje poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Rozhodnutí EU je porušením principů, na kterých byla zakládána EU. Nejde ani tak o ‚virtuální‘ kvóty jako o významný precedent. Překvapující je postoj Francie, která pro kvóty hlasovala, a pak je zpochybnila. Překvapující je i změna postoje představitelů Polska, který oslabuje V4. Z tohoto pohledu podporuji názor našeho prezidenta a postoj Slovenska,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Osobně si myslím, že kvóty nikdy nebudou zavedeny do praktického života. Je to klasické socialistické inženýrství, které nebude nikdy fungovat. Žaloba je zbytečná,“ usmíval se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Nejde-li jen o slova, slovenský premiér mou podporu jednoznačně má. Je trapné, že v tom zůstalo Slovensko samo. Hlavně, že jsme před 26 lety hulákali, že v jednotě je síla. Stydím se za EU, hlavně za ty, co ji řídí. Divím se, že ti takzvaní umělci nevyvěsili raději modré podvlékačky se žlutými hvězdami. Pochopitelně na půl žerdi,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Souhlasím jak s premiérem Ficem a naším prezidentem, tak s kroky maďarského premiéra Orbána. Ten jako jediný pochopil, co je státní hranice,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Každý má právo na vlastní názor. To je základní premisa. My ostatní máme zase právo pochybovat o správnosti takového názoru. Nelze však jenom brát solidární miliardy, a pak utíkat od problému, když máme být solidární my,“ říká poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Nesouhlasím s Ficem a Zemanem. Považuji sabotování provizorního nástroje z poměrně komplexního souboru opatření, navrženého Komisí 9. září a schváleného Evropským parlamentem, který efektivně umožňuje vracet ty, kdo o své újmě odejdou jinam, do země, která vyřizuje jejich azylové řízení, za zbytečné, škodlivé a nijak duchaplné; a jsem naopak rád za zdrženlivý a rozumný postoj české vlády v situaci, kdy výrazně menšinový postoj pár postkomunistických zemí nezískal nijak oslnivou podporu. Prezident Zeman osobně podporuje i třeba svého kancléře, který nezískal bezpečnostní prověrku – osobní podporou od prezidenta s tímto charakterem se asi nikdo vážně chlubit nemůže,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Čeští politici hájí cizí zájmy

„Ze slovenského premiéra Fica by si měli vzít naši čelní politici příklad a současně vyvodit z důsledků své práce politickou zodpovědnost. Obávám se, že často již ani nedokáží posoudit, čí zájmy to vlastně hájí. Čeští občané se v jejich politickém schématu dostávají minimálně na nižší příčku, než jsou potřeby velkých západních ekonomik, řídící EU, ale často i za velmocenskou politiku USA. TTIP a zapojení se do válečnických aktivit NATO jsou toho jasným dokladem,“ varuje poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Jsem rád, že se k našemu názoru prezident přidal,“ smál se poslanec ODS Petr Bendl.

„Jedna věc je gesto, a druhá jeho účinek. Na první pohled je to velmi efektní, ale účinnost, pokud by nebylo ve hře přímo vystoupení z EU, je prakticky nulová. Že to vyžaduje určitou osobní statečnost, je jasné. Co by tato žaloba vyřešila, mě není jasné, pokud budou trvat příčiny tohoto stavu dále. Problém se musí řešit tam, kde vznikl, a ne nějakými sekundárními kroky,“ míní poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Senátor ODS Tomáš Jirsa jen stručně odpověděl, že se Zemanem a Ficem souhlasí.

„Postoj Fica je mi bližší. Pragmaticky je však třeba poznamenat, že žaloba nemá příliš šancí na úspěch,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Kvóty nic neřeší,“ odpověděl senátor ODS Jiří Burian.

Fico projevil elementární pud sebezáchovy

Podle vyjádření poslance ČSSD Richarda Dolejše je postoj slovenského premiéra Roberta Fica ke kvótám zcela legitimní a má racionální základ. „Jeho postup je mi blízký, protože je projevem elementárního pudu sebezáchovy. Mrzí mě však, že Slovensko, Maďarsko a Česká republika, tedy státy V3, nepostupovaly na problematickém summitu jednotně a stejně razantně. Evropský diktát povinných kvót je nesmyslný a nic neřeší. Vypovídá o impotenci EU. Povinné kvóty budou ve finále fungovat jako pobídka pro další invazní vlnu ekonomických uprchlíků z části islámských zemí. Německo jako lídr této politiky totálně selhává a vede Evropu do značně nebezpečných a bouřlivých vod.“

„Kvóty neřeší podstatu migrační krize a odpovědnost klíčových hráčů za destabilizaci Středního a Blízkého východu. Tu nesou především ty země, které vojensky, politicky a zpravodajsky aktivně zasahovaly a zasahují do dění v této části světa, a to například i podporou takzvaného arabského jara. Proto na řešení dopadů nelegální migrační vlny by se měly podílet především státy jako USA, Francie, Velká Británie a Německo. Je falešné, že právě tento okruh států přehazuje odpovědnost na druhé. Povinné kvóty jsou pouze vyvrcholením této absurdní situace. Mnichovský diktát byl tehdejšími demokratickými lídry Evropy také považován za východisko z krize a za mírové řešení. Ale ve svém důsledku tato zrada na tehdejším Československu pouze odhalila neschopnost a slabost tehdejších představitelů demokratické části západní Evropy. Ve skutečnosti tento diktát polil živou vodou nacistický režim v Německu a dodal mu sílu k další expanzi, což dopadlo katastrofou. Proto jsem přesvědčený, že v současné době není řešením krize pasivita a defenziva. Nelegální migrační invazi z islámského světa je třeba čelit ofenzivně, a hlavně řešit její příčiny. A to včetně společného úderu proti Islámskému státu a pašeráckým zločineckým skupinám. Bez úzké spolupráce USA, EU a Ruska to však nepůjde,“ dodal Richard Dolejš.

Rozhodování soudu trvá dva roky...    

Jak informoval iDnes, pokud členský stát EU vědomě porušuje evropskou legislativu, Evropská komise mu pošle formální nótu, na kterou musí vláda do dvou měsíců odpovědět. Když odpověď nedorazí nebo není přesvědčivá, přijde do země z Bruselu další dopis. Tentokrát je v něm podrobně zdůvodněno, v čem konkrétně vidí eurokomisaři porušení pravidel.

Země v takovém případě dostane další dva měsíce na to, aby dala poměry do pořádku a přestala regule porušovat. Pokud by se tak nestalo, začne se případem zabývat Evropský soudní dvůr. Tomu musí vláda dokázat, že na splnění podmínek stanovených evropskými předpisy pracuje. Pokud se tak nestane, mohou eurokomisaři požádat soud o udělení pokuty. Rozhodování soudu jinak trvá v průměru dva roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…