Kubera vidí prostor pro novou partaj. Mohla by prý naslibovat lidem úplně všechno

28.09.2013 20:02

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Senátor ODS Jaroslav Kubera jako zástupce pravice proti exposlanci ČSSD Jiřímu Koskubovi v pravidelné aréně názorů a komentářů tématu uplynulého týdne. Tentokrát jde o téma takzvaného nepodmíněného příjmu, o němž se začíná v poslední době hovořit. Co si o této myšlence oba politici myslí?

Kubera vidí prostor pro novou partaj. Mohla by prý naslibovat lidem úplně všechno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Základní nepodmíněný příjem nebo všeobecný základní příjem  je navrhovaný systém sociálního zabezpečení v podobě pravidelné peněžní dávky vyplácené ve stejné výši všem lidem. Smyslem této dávky by bylo poskytnout základní zajištění živobytí každému, bez ohledu na to, zda pracuje, pracovat nemůže či pracovat nechce. Její zastánci ji navrhují zavést buď na úrovni jednotlivých států, na úrovni Evropské unie nebo celosvětově. Jak ParlamentníListy.cz v tomto týdnu informovaly, existují takoví i v Česku.

Co si myslí o této myšlence oba muži? Tedy jak exposlanec ČSSD Jiří Koskuba, tak i senátor ODS Jaroslav Kubera? Je vůbec v českých podmínkách a současné situaci proveditelná? A kde by se na to vzaly peníze?

„Zřejmě tentokrát zklamu. Nerad hovořím o něčem, o čem mám méně než mlhavou představu. To tento případ bezesporu je. Poprvé jsem o tom četl až ve vašem článku v ParlamentníchListech.cz 25. září. Navíc nejsem ekonom ani sociolog, už ani politik. Přesto přiznávám - pohled na podobné nápady mám vskutku dosti konzervativní. Dokonce si vůbec nejsem jistý, jde-li o myšlenky revoluční, nebo naivní až bláznivé. Ono se to totiž často jen velmi obtížně rozlišuje,“ předeslal úvodem svého komentáře Jiří Koskuba.  

Vzápětí ale dodal, že tím netvrdí, že nejsou mezi námi lidé, pro které by zamýšlených 3.682 Kč měsíčně navíc znamenalo skutečně větší svobodu a nezávislost.

„Nemám na mysli jenom studenty, mladé rodiny, nezaměstnané, handicapované nebo seniory. Přitom právě u penzistů by šlo o stonásobné navýšení příjmu, než těch avizovaných ušmudlaných 35 Kč, které od ledna dostanou měsíc co měsíc navíc od našeho ‚neskutečně laskavého‘ státu. Rovněž je třeba si uvědomit, že i pro drtivou většinu zaměstnaných je udávaný průměrný hrubý příjem kolem 25 tisíc korun měsíčně jenom snem. Podobné přilepšení by se jistě neskutečně hodilo,“ konstatoval dál Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Předkové věděli, proč je dobré přísloví: Bez práce nejsou koláče, připomněl Koskuba

Podle něj ale ne vše, co je zcela „zadarmo“, je vždy to pravé - spíše naopak. „Předkové zřejmě věděli, proč vymysleli přísloví bez práce nejsou koláče. Jsou totiž mezi námi i tací, kteří zásadně nepracují. Ne, že nemohou. Oni nechtějí. Jsou i takoví, kterým je sice umožněno zcela zdarma posílat děti do školy, kde je dokonce i nakrmí, ale oni je neposílají. A našli bychom i jiné příklady. Nevím, nevím, zda-li si právě ‚tihle‘ vůbec nějakou myšlenku o ‚nepodmíněném příjmu‘ zaslouží. Soudím, že ne. Ono stačí, jak dokážou zneužívat sociální a jiné dávky. Znají hlavně práva. Povinnosti jsou jim putna.  Přitom by byli jistě první, kteří by se o tyhle další prašulky mocně hlásili,“ myslí si exposlanec.

Přiznal ale, že ho v těchto souvislostech napadá otázka, zda není tohle vše jenom takové obecné plácání. Navíc v době, kdy se mnohým, přitom makajícím, platy dokonce snížily. „Naopak se stále zvyšují všechny možné a už i nemožné daně. Stejně jako poplatky. Hlavně ty za nepříliš dokonalé služby, které by nám přitom stát měl jako samozřejmost zajišťovat. Pochopitelně stát dobře fungující! Tedy ten, o kterém lze číst na oranžových předvolebních billboardech lemujících jinak značně rozbité vozovky. Jsme v situaci, kdy prostý lid je neustále ždímán a ždímán. Dokonce tak, že i prastaré církevní desátky se mohou proti dnešní nenasytnosti státu zdát srandou. Já bych to však nezlehčoval, možná i na ně opět dojde. To až se prašulky z církevních restitucí rozkutálí do těch pravých kapes,“ nastínil možnou chmurnou budoucnost Koskuba.

Pijavic přibylo…

Stát má totiž podle něj pořád málo a s dnešními daněmi je to stejné jako s váčkem výběrčího daní v podání pana Hlinomaze ve slavném filmu Pyšná princezna. „Než se dostane narvaný vybranými zlaťáky až ke králi, je právě samotnými správci království vybrakován. Dnes tomu není jinak. Navíc pijavic jaksi přibylo. Jenže v té pohádce to nakonec dobře skončí. Taky proto to je, bohužel, jenom pohádka,“ uvedl Koskuba.

Lidičky, počítejte a nenaleťte na různá předvolební sci-fi, říká exposlanec ČSSD

A dodal, že se omlouvá, ale nemá cenu, aby dále na toto téma jen spekuloval. „Každý si na podobný nápad musí udělat názor sám. Doporučuji si to spočítat. Uvažují o přibližně 3.600 korunách měsíčně na hlavu. Tedy okamžik…je nás 10 miliónů a rok má 12 měsíců. To je 10.000.000 x 12  x 3.600. Takže to vychází na ‚pouhých‘ 432 miliard ročně. Tedy - jestliže má kalkulačka v mobilu neklame. Co k tomu více dodat. A kde na to vzít? To se, prosím, ptejte těch, co to vymysleli. Tím nehodlám, jako neodborník, autory podobných nápadů přímo deklasovat. Ono se stačí podívat na mnohé volební programy politických stran. Před volbami je prostě čas, kdy se opakovaně roztrhne pytel s mnohými sliby přímo ze sci-fi kategorie. I když erudovaný psychiatr by to označení ‚sci-fi‘ jistě nahradil jiným výrazem – diagnózou,“ pokračoval v komentáři uplynulých dnů exposlanec ČSSD.

Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.

Podle něj by přitom stačilo tak málo. Nelhat a nekrást. „Ale to jsme zase přinejlepším u toho sci-fi. Ne u pohádek. Ty naše české přece končí vítězstvím dobra nad zlem. Těžko tomu dnes uvěřit. Ani u těch slovenských či japonských to nebude jiné,“ uzavřel Jiří Koskuba.

Kubera se zmínil o Straně nesplněných slibů

Senátor ODS Jaroslav Kubera se přiznal, že detailní informace o takzvaném „nepodmíněném“ příjmu také nemá. Ale že hlavně v poslední době zaznamenal hodně přinejmenším a kulantně řečeno ‚zvláštních‘ plánů a slibů.

„Pořád slyším ze všech stran: Zajistíme, uděláme, prosadíme. Ale marně hledám odpověď na to, JAK? Řada stran by tam dle mého mohla dostat nový název a zkratku SNS. Víte, co to je? Strana nesmyslných, chcete-li nesplněných, slibů,“ obul se do předvolebních programů Kubera.

Jak přiznal, něco by do sebe ale ta myšlenka mohla mít – pokud by se zrušily tedy všechny dosud vyplácené sociální dávky a sjednotily by se do toho jediného příjmu. „To se ale obávám, že by se pak lidem příliš nelíbilo, poněvadž by velmi pravděpodobně nakonec dostávali méně než nyní. Ona ta myšlenka nemusí být špatná, já taky mnohdy říkávám, že by asi lidem prospělo, kdyby všichni brali stejně, čímž by si byli rovní a nezáviděli by si, jenže vím, že to není možné. Člověk musí přemýšlet. Proto se domnívám, že podobný systém nemá příliš šancí zavést do praxe,“ uzavřel komentář tématu týdne pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera. 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…