Nejslabší šéf Senátu, bez odborů nicka, útočí Dušek. Štěch: Nezajímáte mě

01.03.2012 19:50

Odboráři v Česku jsou líní a pohodlní, chtějí si doživotně užívat svých funkcí a nic moc neřešit. Tolik názor jednoho z nich, šéfa Svazu a služeb Jaromíra Duška. Ten si servítky nebere ani v případě svého exodborářského kolegy a současného šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Bez odborů je to prý nicka.

Nejslabší šéf Senátu, bez odborů nicka, útočí Dušek. Štěch: Nezajímáte mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Řada Čechů je se současným vládním i státním establishmentem nespokojena. Právě za miliony českých zaměstnanců se staví zástupci odborů, kteří mají za úkol hájit jejich zájmy. V první řadě vyjednáváním, v krajním případě i svoláváním protestů, demonstrací nebo i stávky.

Těch je ale prý v České republice na neutěšené poměry, které tu panují, málo. Tvrdí to alespoň francouzský novinář Fabrice Martin Plichta, který dlouhodobě pobývá v tuzemsku a může tak srovnat situaci ve Francii a zde. 

Štěch v Senátu? Prý zvrácené

Plichtu dráždí zejména skutečnost, že se do čela horní komory parlamentu postavil bývalý odborářský boss. Navíc s charakterem, jaký má. "To už je zvrácené, Štěch je kariérista, který nebrání práva odborářů, ani lidí," uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz s tím, že exlídr odborů neměl nikdy autoritu ani u nich. Tak, jako třeba prý jeho předchůdce Richard Falbr.

Za pravdu mu kupodivu dává i šéf Svazu odborů a služeb Jaroslav Dušek. "Milan Štěch je nejslabší šéf Senátu od roku 1989. Ukazuje to, že bez odborů není nic," řekl redakci s tím, že Štěch svým působením v čele horní komory parlamentu kazí pověst i všem členům odborů. Také šéfu Asociace samostatných odborů Bohumilu Dufkovi se to, že je Štěch v Senátu, příliš nezamlouvá. "Jsem přesvědčen, že po roce 1990 neměl být žádný představitel odborů v žádné politické straně," řekl redakci.

Sám Štěch ale kontruje. "Je to věc obvyklá v celém světě," řekl redakci v reakci na svou politickou angažovanost. Vůči Duškovým invektivám se pak ostře vymezuje. "Co říká pan Dušek mě nezajímá, mnohokrát odborům uškodil," uvedl pro ParlamentníListy.cz. To, že bývalý odborář stojí v čele části parlamentu, za újmu nepovažuje. 

Tlachy a nicnedělání. To jsou prý české odbory

Jeho oponent Dušek, stejně jako novinář Plichta, který tvrdí, že "jenom tlachají a nic nedělají", ale na rozdíl od Štěcha současnou činnost odborů příliš nechválí. "Odboráře, stejně jako jiné mocné, zasáhla moc peněz, pohodlnost a lenost. Mnozí vysocí funkcionáři chtějí ve svých funkcích dožít, vyhovuje jim, že se nebude nic měnit," řekl ParlamentnímListům.cz Dušek.

Víceméně se tak ztotožňuje i s názorem Plichty, podle něhož odbory v Česku podle něho na rozdíl od těch francouzských "stále jenom tlachají a nic nedělají, jsou obrovsky pasivní", uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

To šéf odborového svazu KOVO Josef Středula s tvrzením na rozdíl od radikálního Duška rozhodně nesouhlasí. "Výsledky práce českých odborů jsou, nemusí spočívat jenom v demonstracích a protestech," řekl ParlamentnímListům.cz Středula.

Stávky nejsou třeba, kontruje odborář

"Rozumná forma boje je vyjednávání, i když to neznamená, že jsem s vývojem v České republice spokojen," dodal. "Ne vždy je ale nutné hnát lidi do akce," doplnil s tím, že případné demonstrační kampaně mohou být někdy i kontraproduktivní. "Třeba stávka může někdy atmosféru ve společnosti i zhoršit, mzdy po ní mohou zůstat stejné a ti nejlepší lidé utečou," dodal odborář.

Ani předseda České lékařské komory Milan Kubek si netroufá s kritikou odborů souhlasit. Varuje ale před nebezpečím ohrožení demokracie. Právě v souvislosti s tím, kam občanská nečinnost nechá dojít současné vládní garnitury.

Pád demokracie. Hrozí vláda extremismu, varuje Kubek

"Obviňovat odborové předáky z pasivity nemají právo lidé, kteří mají právo hájit svá vlastní práva a svůj nesouhlas projevují jen "tlacháním u piva". Nespokojenost však stoupá a já se stále více bojím toho, aby kvůli selhání politických elit nebylo výsledkem uchopení moci nějakými extremisty či populisty a ohrožení demokracie v ČR," řekl redakci šéf ČLK Milan Kubek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…