O sKartách rozhodne Senát v září, už po rozpuštění sněmovny

20.08.2013 21:01

O rušení kontroverzního projektu sKaret a normách navazujících na občanský zákoník bude Senát rozhodovat na schůzi od 12. září. Projednávat je tedy bude až po očekávaném rozpuštění sněmovny, kdy již bude jedinou fungující českou parlamentní komorou. Termín schůze stanovil organizační výbor horní komory.

O sKartách rozhodne Senát v září, už po rozpuštění sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Senátoři mají v září hlasovat mimo jiné o doprovodných normách k novému občanskému zákoníku, které je třeba schválit do konce roku. Pokud by po zániku sněmovny v současném složení některou z norem odmítli nebo upravili, nemohla by být už přijata.

Podle dostupných informací se ale horní komora k ničemu takovému nechystá, i když zástupci její levicové většiny odmítají například zavedení nulové daně z akciových výnosů. ČSSD to chce ale změnit až zákonným opatřením, která bude Senát schvalovat po rozpuštění sněmovny a jejichž platnost by musela potvrdit dolní komora v povolebním složení.

Premiér Jiří Rusnok minulý týden po schůzce s předsedou Senátu Milanem Štěchem nevyloučil, že horní komoře zákonná opatření jeho kabinet navrhne. Mělo by to ale podle něj být jen ve výjimečném případě. Zákonná opatření by Senát podle Ústavy projednával výhradně na návrh vlády "ve věcech, které nesnesou odkladu a vyžadovaly by jinak přijetí zákona".

Opatření se nesmějí týkat Ústavy, státního rozpočtu, státního závěrečného účtu, mezinárodních smluv a volebního zákona. Členové vlády avizovali, že Senátu navrhnou, aby zákonným opatřením schválil snížení poplatků za hospitalizaci ze 100 na 60 korun denně.

Snadné by mělo být v Senátu schválení zákona rušícího sKarty, přes něž si lidé měli vybírat sociální dávky a podpory z bankomatů či konta. Návrh zákona totiž předložil Senát na návrh ČSSD. Pokud zákon začne platit, měly by úřady práce držitelům karet dát na výběr, jak chtějí dávky dostávat.

Na zářijové projednání Senátem čeká také například omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách, které budou uvedeny do provozu od příštího roku. Příjemci podpory podle této normy budou muset odhalit vlastníky elektráren. Souhlas horní komory je třeba i k zákonu o povinném značení lihu, který reaguje na loňskou metanolovou aféru a jeho cílem je potírat nelegální alkohol. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…