Putin chce na Ukrajině vyvolat chaos. Aby byl důvod k vojenskému zásahu, tvrdí senátor Štětina

23.04.2014 12:30

ROZHOVOR Se senátorem Jaromírem Štětinou si ParlamentníListy.cz povídaly o Ukrajině. Vysvětluje mimo jiné svůj pohled na masakr na Majdanu 20. února i nedávnou střelbu ve Slavjansku. Cílem Ruska je podle něj zabránit květnovým ukrajinským prezidentským volbám a vyvolat chaos, který ospravedlní vstup ruských vojsk na Ukrajinu.

Putin chce na Ukrajině vyvolat chaos. Aby byl důvod k vojenskému zásahu, tvrdí senátor Štětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Na besedě v Liberci jste popisoval tragickou událost z kyjevského Majdanu 20. února. Z hotelu, kde jste bydlel, začali po osmé hodině ranní střílet nějací muži jak na demonstranty, tak na vládní síly. Bylo jejich cílem vyvolat chaos, který následně využil ruský prezident Putin k anexi Krymu?

První těžce postřelený, kterého přenesli přes ulici k nám do hotelu – a později zemřel – byl příslušník Berkutu, vládních sil. Bylo to naprosto jasné podle uniformy, kterou měl na sobě, i výzbroje. Ti ostatní, kteří tam zahynuli, byli demonstranti. O té teorii, že stříleli na obě strany, vypovídá i to, že zadní strana hotelu byla rozstřílená ze strany barikády, kterou držel vládní Berkut. To znamená, že oni stříleli v odpovědi na střelbu, která šla z našeho hotelu. Co se týče Putina: Diktátoři nikdy k takovýmto akcím nedávají příkaz. K tomu mají lidi, tajné služby. Skutečně ale došlo k destabilizaci situace, která rychle pokračovala. A brzy poté následovalo obsazení Krymu. Komise ukrajinského parlamentu potvrzuje, že se s velkou pravděpodobností jednalo o jednotky Alfa s tím, že generelní příkaz přišel od prezidenta Janukovyče. Každopádně je jasné, že to byla třetí síla. Nebyli to ani lidi z Majdanu, ani z Berkutu.

Zeptám se na roli prezidenta Janukovyče. Pochopil jsem to tak, že je mu dávána za vinu obecná zodpovědnost za to, že navrhnul a prosadil drakonické zákony, které povolovaly případné použití střelby. Ale nikoli, že dal konkrétně 20. února ráno povel ke střelbě...

Ano, rozumíte tomu dobře. Janukovyč na tom nese politickou vinu. On ten příkaz přímo nedal.

Ostatně tato tragédie způsobila i jeho pád. Pár hodin poté prchá z Kyjeva ze své rezidence...

Ano. Tato střelba natolik otřásla Majdanem, že revoluční snahy po násilném svržení Janukovyče okamžitě vzrostly. Natolik, že se Janukovyč cítil ohrožen na životě a proto z Kyjeva utekl.

Připojení Krymu k Rusku bylo provedeno neuvěřitelně rychle, za pár dní. Což vzbuzuje podezření, že bylo připravené dopředu. Máte také tento pocit?

Zabrat takové území pomocí svých převlečených vojáků - byli to vojáci ruských ozbrojených sil - to muselo býti připravováno dlouho dopředu. Jenom se čekalo na spouštěcí mechanismus. A tím bylo to vraždění zejména 20. února na Majdanu.

Mluvili jsme o jednotkách Alfa. Mohl byste vysvětlit, co jsou zač?

Alfa jsou jednotky ruských tajných služeb, které jsou nazývány jako protiteroristické jednotky. Nejdříve vznikly v Rusku, později i na Ukrajině jako bratrská jednotka ukrajinské tajné služby. Úzce spolupracují. Která z nich to na Majdanu byla, zda ukrajinská, či ruská, to bohužel nevím.

Pozornost vzbudila o Velikonocích přestřelka u Slavjansku, kde zahynulo několik lidí. Rusko obvinilo z jejího vyvolání radikální Pravý sektor, který to ovšem vehementně popírá...

Zabíjení ve Slavjansku má jeden pozoruhodný aspekt. Na místě, kde byli zabiti ti Rusové, se nalezla vizitka Jaroše, jednoho z vůdců Pravého sektoru. Představte si, že jste lídr radikálních ozbrojených sil, půjdete někoho postřílet a upadne vám tam vizitka. Která bude dokazovat, že ten popleta Jaroš tam přijel do někoho střílet. Ukazuje to, že i ty profesionální síly, jako jsou ruské tajné služby, dokážou zvorat výrobu důkazů.

V Ženevě vznikla dohoda o odzbrojení těchto neoficiálních jednotek na obou stranách. Jak se ji podaří naplnit? Asi to bude hodně těžké?

Jak by se to mohlo podařit, když do Slavjansku přijelo ruské ozbrojené komando a postřílelo pět Rusů. Tam stříleli ruští vojáci proti rusky mluvícím občanům Ukrajiny. Jejich rukopis je naprosto zřejmý.

Jsou separatisté, kteří obsadili několik radnic na východě Ukrajiny, místní lidé, nebo přišli z Ruska?

Myslím, že častečně jsou to místní lidé. A částečně jsou to převlečené speciální ozbrojené jednotky ruských tajných služeb.

Takže to vypadá na podobný vývoj jako na Krymu?

Cílem podobných akcí je destabilizace situace, která připravuje půdu k většímu vojenskému zásahu. K tomu patří i víkendové vypálení synagogy nedaleko Oděsy. Putin nemůže dopustit ukrajinské prezidentské volby, protože by způsobily legitimizaci politických sil v Kyjevě. A proto musí vyvolávat chaos. Aby byl důvod k vojenskému zásahu. Aby ruská armáda mohla vjet na Ukrajinu a zachránit nešťastný ukrajinský lid ovládaný nacisty v Kyjevě – myšleno v uvozovkách. Hlavním cílem je, aby Moskva neztratila vliv na Ukrajinu. Zabránit prezidentským volbám – to je cesta k tomu.

Viceprezident USA Joe Biden přijel na dvoudenní návštěvu Ukrajiny. Co může nabídnout?

Co konkrétně Biden může nabídnout, to nevím. Ale je velmi reálné, že by mohly některé americké jednotky uspořádat společně s ukrajinskou armádou manévry. Což by představovalo jistou demonstraci síly. K tomu přijal ukrajinský parlament zákon, podle kterého je možné, aby příslušníci vojenských sil USA a některých evropských zemí operovali na území Ukrajiny. To by ovšem neznamenalo zásah NATO. Byli by to příslušníci ozbrojených jednotek těchto zemí, kteří by prováděli manévry na území Ukrajiny. Tak jako začátkem devadesátých let, když americká armáda cvičila s gruzínskou.

A těmito manévry by se dal odvrátit  případný vstup ruských vojsk na Ukrajinu?

Prezident Putin je stále realista. A jako takový ví, že jsou určité meze,  které nemůže přestoupit. Takže manévry mohou ruský postup na Ukrajinu zastavit. Kreml rozumí řeči síly.

Na závěr se chci zeptat na výroky exprezidenta Václava Klause, který tvrdí, že krizi na Ukrajině vyvolaly USA a západní Evropa. Což vyvolalo prudkou reakci třeba u poslance hnutí ANO Zlatušky, který o Klausovi prohlásil, že je bezpáteřní ubožák...

Co řekl exprezident Klaus, že za dění na Ukrajině můžou USA a západní Evropa, je nesmysl. Jde o vyústění velkého ukrajinského povstání proti vládě prezidenta Janukovyče. Tím to všechno vzniklo. Nikdo to tam neorganizoval. Nezaznamenal jsem nikde vliv USA a Evropské unie k destabilizaci situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…